Hvornår opstod Arabica-kaffe første gang på jorden?

Arabica er den mest almindelige kaffesort, der i øjeblikket tegner sig for omkring 60 % af verdens udbud. Planten hedder Coffea arabica og dyrkes i tropiske egne næsten over hele verden. Men hvordan, hvor og hvornår opstod det først? I øjeblikket gør moderne teknologier, såsom genomisk modellering baseret på resultaterne af sekventering (afkodning) af plantens genom, det muligt at besvare disse spørgsmål og få detaljeret information om plantens udvikling. Forskere brugte dem i en nylig undersøgelse, som gjorde det muligt for dem at opnå et interessant og ret uventet resultat.

Da Arabica-kaffe dukkede op første gang på Jorden. Forskere har fundet ud af, hvordan og hvornår Arabica-kaffe dukkede op. Foto.

Forskere har fundet ud af, hvordan og hvornår Arabica-kaffe dukkede op

Kaffens historie – da folk begyndte at drikke Arabica

Det blev oprindeligt antaget, at folk dyrkede Arabica-kaffe i Etiopien og handlede det med folkene i Mellemøsten. Som et resultat blev det i det 15. århundrede en populær drik i regionen, og dens berømmelse begyndte at brede sig ud over dets grænser. Der er en legende, ifølge hvilken en muslimsk pilgrim omkring 1670 var så imponeret over drinken, at han i hemmelighed smuglede nogle Arabica-frø fra Yemen og skabte kaffefarme i Karnataka, Indien.

Hollandske handlende hjalp med at sprede kaffe til andre regioner. I slutningen af ​​1600-tallet blev planten plantet på øen Java, og i begyndelsen af ​​1700-tallet begyndte man at dyrke kaffe i Amsterdams botaniske have. I samme periode spredte franskmændene Arabica i deres kolonier. Det førte i øvrigt efterfølgende til fremkomsten af ​​en ny plante kendt som Bourbon. Det blev dannet som et resultat af en mutation, der fandt sted på øen Reunion (Bourbon).

Arabica-kaffe opstod som et resultat af at krydse to andre varianter. Billedkilde: Housing.com

Moderne C. arabica planter nedstammer fra Bourbon og den oprindelige plante kendt som Typica. Det er rigtigt, at flere vilde økotyper, der er hjemmehørende i Etiopien, stadig dyrkes. Ifølge tidligere undersøgelser dukkede Arabica først op relativt for nylig – for omkring 10 tusind år siden. Nuværende forskning tyder dog på, at planten faktisk er meget ældre.

Hvad er hemmeligheden bag Arabica-kaffe

Som videnskabsmænd rapporterer i deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature Genetics, plante C . arabica udviklet som et resultat af naturlig hybridisering, det vil sige krydsningen af ​​to andre typer kaffe – C. eugenioides og C. canephora (bedre kendt som Robusta). Den nye art modtog et polyploid genom, det vil sige, at planten indeholder to sæt kromosomer fra hver forælder.

Dette er netop hemmeligheden bag Arabica – det polyploide genom giver planten en fordel i overlevelse. Det har flere gener, takket være hvilke det faktisk har større evne til at tilpasse sig et nyt miljø. Som et resultat vokser C. arabica i alle dele af verden.

Robusta kaffe (C. canephora) er forælderen til Arabica. Fotokilde: www.britannica.com

Men genomets polyploide natur gav planten ikke kun fordele, men også en alvorlig ulempe. Kaffesvin er sårbart over for sygdomme, især kafferust eller roya (Hemileia Vasatrix). I 1927 krydsede C. arabica naturligt med C. canephora, sin egen moderart. Resultatet var en mere sygdomsresistent kaffevariant. Kornkvaliteten var dog lavere end hos C. arabica og Robusta. Derfor blev den ikke så udbredt som Arabica-kaffe.

Da Arabica-kaffe dukkede op

I deres undersøgelse beregnede forskerne faktisk antallet af mutationer, den estimerede hyppighed (med hvilken frekvens mutationer forekommer) og plantens generationstid, det vil sige tidsrummet fra frø til frø. For at opnå et mere nøjagtigt resultat brugte forskerne genetisk information fra mere end 40 Arabica-prøver fra forskellige steder. Blandt dem var der endda et eksempel fra det 18. århundrede. Dette gjorde det muligt at finde ud af cirka hvornår den første plante dukkede op.

Arabica-kaffe opstod i Etiopien. Fotokilde: www.rbc.ru

Beregninger har vist, at krydsningen af ​​C. eugenioides og C. canephora fandt sted for mellem 600 tusind og 1 million år siden i Etiopiens skove, da forældreplanterne blev bestøvet naturligt. Forskere mener, at selvom der kan være en fejl i deres beregninger, er resultatet generelt ret nøjagtigt. Undersøgelsen rapporterer også, at alle levende planter kommer fra en enlig forælder.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst bemærker vi, at på trods af Arabicas evne til at tilpasse sig forskellige forhold, er arealet med egnet jord til dyrkning af kaffe for nylig blevet hurtigt faldende. En undersøgelse viste endda, at menneskeheden snart kan stå over for en alvorlig mangel.


Date:

by