Aber har opfundet et lægemiddel mod sår og bruger det med succes

Forskere mener, at folk lærte at lave medicin for hundredtusinder af år siden. Der er ingen nøjagtig dato, men opdagelsen af ​​helbredende urter må være sket ved et tilfælde: Vores sårede forfædre kan have lidt smerte, spist tilfældige planter og opdaget deres smertelindrende og anti-inflammatoriske egenskaber. Aber er vores nære slægtninge, så de overrasker os ofte med deres mentale evner. Vi ved allerede, at de kan kommunikere med hinanden ved hjælp af lyde og bevægelser, og også er i stand til at skabe og bruge forskellige værktøjer. For nylig observerede forskere en orangutang ved navn Rakus og blev overraskede over at opdage, at han selvstændigt begyndte at bruge en lægeplante til at behandle et sår i hans ansigt. Det ser ud til, at aber er klogere, end vi tidligere troede.

Aber har opfundet et lægemiddel mod sår og bruger det med succes. Forskere har for første gang observeret, hvordan en orangutang isolerede et sår ved hjælp af en plante. Fotokilde: Science Alert. Foto.

Lægeplante til sår

Ifølge det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports blev evnen til selvhelende sår ved hjælp af planter bemærket i Sumatran-orangutangen (Pongo abelii) ved navn Rakus. Dette er en 30-årig mand, der bor i Indonesiens Gunung Leser Nationalpark. I juni 2022 kom han i slagsmål med en anden mand og fik et åbent sår i øjenområdet. Et par dage senere bemærkede parkpersonalet, at han forsøgte at hele såret ved hjælp af en lægeplante. Denne opdagelse blev først kendt for nylig.

Orangutangen valgte bladene fra vinstokken Fibraurea tinctoria som medicin. Denne plante har virkelig helbredende egenskaber: siden oldtiden har folk brugt dens blade til at behandle sår, diabetes, dysenteri og endda malaria. Saften fra denne vinstok indeholder stoffer, der dræber bakterier og bremser også inflammatoriske processer.

Lægeplante til sår. Blade af vinen Fibraurea tinctoria og Orangutang Rakus. Billedkilde: phys.org. Foto.

Blade af vinen Fibraurea tinctoria og orangutangen Rakus. Billedkilde: phys.org

Den sårede han plukkede plantens blade, tyggede dem grundigt og smurte derefter fingrene med den resulterende saft. Det gjorde han, indtil pulpen dækkede hele overfladen af ​​det åbne sår. Aben påførte ikke plantens saft til andre dele af sin krop, så forskerne er ikke i tvivl om, at han gjorde dette specifikt for at behandle et sår.

Læs også:Stenværktøj dating 50.000 år tilbage blev år ikke lavet af mennesker – de blev lavet af aber

Hvor smarte er orangutanger

Forskere mener, at primaten indså, at planten havde smertelindrende egenskaber, så den påførte pastaen regelmæssigt. Der er også en mulighed for, at han ved hjælp af denne “kompress” beskyttede det sårede område mod fluer. Insekter kan i øvrigt nemt indføre en infektion i et sår, så orangutangen gjorde alt rigtigt – han kan få et solidt A for kendskab til reglerne for førstehjælp.

Fordi Fibraurea tinctoria har en kraftig analgetisk effekt, kan aber opleve øjeblikkelig smertelindring, hvilket får dem til at gentage proceduren flere gange, konkluderede forfatterne af undersøgelsen.

Forskere ved ikke præcist, hvordan abe lærte at hele såret. Måske opdagede hun selv plantens helbredende egenskaber. Men der er også en mulighed for, at manden tilegnede sig denne viden, da han var i en gruppe. Det er kendt, at han-orangutanger først lever i en slags familie, og når de modnes, spreder de sig til et ensomt liv.

Aber har opfundet en medicin mod sår og bruger den med succes. Hvor smarte er orangutanger. Foto.

Video med orangutangen Rakus

Den hurtige mand behandlede såret i flere dage, indtil såret helede. Efter behandlingen stod han kun tilbage med et knapt mærkbart ar, og der blev ikke bemærket tegn på infektion. Nationalparkarbejdere bemærkede også, at orangutangen under behandlingsperioden hvilede længere end normalt.

Mental udvikling hos aber

Tidligere har forskere allerede bemærket, at chimpanseaber ved, hvordan man bruger lægeplanter. For eksempel beskrev vi i 2022, hvordan denne abeart bruger insekt-“plastre” til at behandle sår. Dette var ikke et isoleret tilfælde: Forskere lagde mærke til, hvordan aber fangede insekter og anvendte dem på ømme steder dusinvis af gange. I oldtiden blev selv mennesker behandlet ved hjælp af insekter – de dryssede sårene med fluelarver, så de ville spise det berørte væv.

Chimpanser ligner meget mennesker, selv på det genetiske niveau. Fotokilde: eurekalert.org

For at undgå at gå glip af nyheder om vigtige videnskabelige opdagelser, abonner på vores Zen-kanal. Der er allerede mere end 100 tusinde af os!

Det faktum, at orangutanger også har evnen til at behandle sygdomme, var endnu ikke kendt af videnskaben – resultaterne af en ny undersøgelse er det første bevis på dette. Generelt betragtes disse primater som de klogeste efter mennesker, og på vores hjemmeside er der endda en artikel om, hvordan de kommunikerer. Du kan også læse materiale om disse abers evne til at tegne.


Date:

by