I troperne er der gående træer, der rejser 20 meter om året.

Hvis du har set filmen “Ringenes Herre” mindst én gang, husker du sikkert om Ent-folket, der bor i Midgård. Det er træer med øjne og mund, der er i stand til at bevæge sig langs jorden med deres stærke ben. Det ser ud til, at disse bare er fantastiske skabninger, der blev opfundet af forfatteren John Tolkien. Faktisk eksisterer gående træer i virkeligheden, selvom de ikke har øjne og ikke er i stand til at tale. Disse fantastiske planter, somer i stand til at rejse op til 20 meter om åreter hjemmehørende i Sydamerika. For at se på dem skal turister overvinde en lang rejse med mange forhindringer, men alle disse vanskeligheder er det værd.

I troperne er der gående træer, der rejser sig 20 meter om året. I de tropiske skove er der palmer, der er i stand til at gå ved hjælp af deres

I de tropiske skove er der palmer, der er i stand til at gå ved hjælp af deres “ben”

Indhold

  • 1 Vandrende træer i Ecuador
  • 2 Sådan bevæger en vandrepalme sig
  • 3 Mysteriet med at gå på træer i troperne
  • 4 Hvor vandretræer vokser

Vandrende træer i Ecuador

Palmer af arten Socratea exorrhiza kaldes gående træer. De vokser i de tropiske skove i Central- og Sydamerika, ogde er især rigeligt i EcuadorHøjden af ​​disse palmer kan nå 25 meter, og stammens diameter er 16 centimeter. Det vil sige, det er høje, men samtidig tynde træer med brede grene med mange blade.

Skov med gående palmer. Billedkilde: fishki.net

Den mest usædvanlige del af Socratea exorrhiza-palmen er dens rødder. De er åbne, så træet ser ud til at stå på mange ben. Rødderne graver sig ned i jorden i en lille vinkel, så de danner noget, der ligner en hytte.

Vandrende træer i Ecuador. Rødder af gående træer. Fotokilde: unbelievable-facts.com. Foto.

Rødder af gående træer. Fotokilde: unbelievable-facts.com

Læs også:Se hvordan træer så ud for 350 millioner år siden – de vil overraske dig

Hvordan en gåtur palme bevæger sig

h2>

Det er takket være disse ben, at gående træer bevæger sig langs jorden og meget hurtigt. På en dag kan en palme dække omkring 3-4 centimeter, hvilket er meget lang afstand for en plante – der er nok ikke flere træer i verden, der kunne prale af sådan en egenskab. På få måneder kan en palme flytte sig flere meter fra sin oprindelige placering, så de tropiske skove med disse træer er i konstant forandring. Og det er nok meget nemt at fare vild i dem uden kompas.

Rødderne på gående træer ligner en hytte. Billedkilde: unbelievable-facts.com

Palmer bevæger sig meget enkelt på jorden, de behøver ikke engang at flytte deres rødder. Træets rødder er placeret i en cirkel, og nogle skud rådner til sidst og skiller sig fra stammen. I stedet vokser der nye ved siden af ​​dem eller på den modsatte side – hele træet bevæger sig efter røddernes placering. Observationer viser, at denne proces sker hver dag, det vil sige, at tropiske palmer konstant er i bevægelse.

Australiens træer indeholder guld. Hvordan er det muligt?

Mysteriet med at gå træer i troperne

Hvad “løber” disse træer fra? På trods af det faktum, at forskere har kendt til eksistensen af ​​gående palmer i mere end 100 år, er årsagen til deres konstante bevægelse stadig ukendt for videnskaben. Men der er flere interessante antagelser.

I 1961 blev det foreslået, at evnen til at bevæge sig på jorden gør det muligt for palmer at overleve i vådområderne i tropiske skove. Når et sted bliver for vådt, flytter de til et mere tørt sted for at undgå at drukne. Dette må være sket over tusinder af år, i løbet af hvilken tid træerne lærte at bevæge sig så hurtigt som muligt uden nogen “tænkning”. Versionen lyder plausibel, men forskerne har stadig ikke været i stand til at finde bevis for dette.

Vandrende palmer forsøger at overleve i sumpede områder. Fotokilde: ecuadorforestofclouds.org

I 1980 foreslog forskere, at træer bruger deres rødder til at rette sig op, når de falder. Lad os sige, at hvis et nabotræ falder på en palme, vokser det lige rødder og kommer på fode igen, mens de gamle rødder rådner. Denne version lyder også interessant, men det er der heller ingen videnskabelig dokumentation for.

Endelig er der en hypotese om, at træer konstant bevæger sig på jagt efter frugtbar jord. Når jorden, hvor palmen vokser, bliver udpint, flytter den smarte plante væk for at finde en ny kilde til næringsstoffer. Gamle rødder forbliver på den “døde” jord, og nye trækkes til den “levende” jord. Igen er der ingen overbevisende beviser for dette.

Læs også:Det ældste træ på Jorden er blevet opdaget – det har vokset i mere end 5.000 år

Hvor gående træer vokser

Skoven med gående træer er en meget populært sted blandt turister. For at komme dertil skal du flyve til Ecuador og derefter køre. Herefter sejler turister i flere timer med båd, og for enden af ​​ruten går de. Det sidste punkt på rejsen er Sumaco Nature Reserve, hvor fantastiske træer vokser.

Hvor vandretræer vokser. Vandrende træer er meget populære blandt turister. Fotokilde: fishki.net. Foto.

Vandrende træer er meget populære blandt turister. Fotokilde: fishki.net

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. Det er gratis!

Hvis vi ikke kunne overraske dig med gående træer, så læs vores materiale om et træ, der suger saft fra nabotræer. Overraskende nok er der også vampyrer blandt planter!


Date:

by