En kapplöpning bland neurala nätverk ägde rum i Förenade Arabemiraten – artificiell intelligens är nu i sport

En icke-trivial händelse i världen av sport och högteknologi ägde nyligen rum i Abu Dhabi – ett race för förarlösa bilar. Tävlingen, där 8 lag deltog, pågick under två dagar. Till viss del var det ett vetenskapligt experiment, samt en tävling mellan programmerare. Evenemanget är inget skämt alls, eftersom prisfonden var 2,25 miljoner amerikanska dollar. Den första Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL) lockade cirka 10 tusen åskådare. Faktum är att det här loppet tänjde på gränserna för autonom teknologi, och gjorde samtidigt extremsporter ännu mer spektakulära och underhållande.

Lopp bland neurala nätverk ägde rum i Förenade Arabemiraten - artificiell intelligens är nu i sport. Världens första tävlingar med bilar kontrollerade av AI ägde rum i Abu Dhabi. Fotokälla: www.businesswire.com. Foto.

Världens första race med bilar kontrollerade av AI ägde rum i Abu Dhabi. Bildkälla: www.businesswire.com

De mest ovanliga biltävlingarna

Evenemanget arrangerades av ASPIRE, ett dotterbolag till Abu Dhabi Advanced Technology Research Council (ATRC). Syftet med loppen var inte bara att underhålla åskådarna, även om de gjorde ett utmärkt jobb med det också. Till exempel såg 600 tusen tittare tävlingen online. Men huvudmålet var att påskynda den globala utvecklingen av autonoma system och teknologier.

A2RL tillät oss också att testa gränserna för mänsklig uppfinningsrikedom och förmågan hos modern artificiell intelligens. Deltagarna hade flera månader på sig att förbereda sig. För att säkerställa att alla lag stod på lika villkor försågs de med samma bilar – Dallara Super Formula SF23. Därför kunde bara den vars artificiella intelligens var mer avancerad vinna.

Lopp bland neurala nätverk ägde rum i Förenade Arabemiraten - artificiell intelligens är nu i sport. De mest ovanliga biltävlingarna. Foto.

Technological Innovation Institute (TII), ett dotterbolag till ASPIRE, arbetade med att anpassa bilar för autonom racing. Alla bilar var utrustade med sensorer, elektroniska styrsystem och allt som behövs för autonom drift. Teamens uppgift var bara att skapa mjukvara.

Autonom racing – varför det är extremt svårt

AI har nått otroliga resultat nuförtiden, som vi redan har pratat om flera gånger. Han skapar nya mediciner, tyder gamla texter, ställer diagnoser och avslöjar hemligheterna bakom målningar av stora konstnärer. Men när det gäller autonom körning finns det faktiskt inte många prestationer.

För närvarande finns det bara ett kommersiellt fordon i världen som har nivå 3 autopilot – Mercedes-Benz. Dess autopilot gör att föraren kan ta händerna från ratten och inte behöva titta på vägen. Det är sant att det fortfarande krävs att föraren sitter i förarsätet och inte sover. Dessutom fungerar autopiloten bara på vissa sträckor och vid bra väderförhållanden. Körhastigheten i autopilotläge överstiger inte 64 km/h.

Att förse en sportbil med autopilot är ännu svårare. AI:n måste ta hänsyn till däckens greppnivå och deras temperatur för att kontrollera bilen vid gränsen för greppet. Dessutom måste han förutsäga sina motståndares rörelser och göra framgångsrika omkörningar. Det vill säga, AI:n måste göra allt som föraren gör intuitivt.

Det var fyra bilar på banan samtidigt, vilket också komplicerade uppgiften. Ändå klarade de deltagande teamen, eller snarare de neurala nätverk de utvecklade, det framgångsrikt. Tävlingarna visade sig vara spännande och spännande.

Det tyska lagets bil rusar till mållinjen. Bildkälla: www.businesswire.com

Artificiell intelligens kontra människor

På det sista varvet körde bilen från Münchens tekniska universitet om bilen från det italienska teamet UNIMORE och tog först plats. Tyska utvecklare blev därmed den första vinnaren av A2RL, eftersom deras neurala nätverk visade sig vara det mest avancerade.

Men ett ännu mer spännande spektakel på racerbanan var spelet “AI vs. the Human Race.” Technological Innovation Institute (TII) ställde sin autonoma bil mot den professionella Formel 1-föraren Daniil Kvyat. Loppet varade i 45 minuter. Som rapporterats av AETOSWire lyckades racern slå den artificiella intelligensen med 10,38 sekunder. Tävlingen var dock otroligt spännande och visade hur en autonom racerbil beter sig på samma sätt som en bil som körs av en professionell racerförare.

racebanan där tävlingen hölls. Bildkälla: www.businesswire.com

I allmänhet tyder den tidigare händelsen på att mänskligheten står på tröskeln till en ny era när AI kommer in i livets alla sfärer. Låt oss göra ett djärvt antagande att det inom en snar framtid inte kommer att vara nödvändigt att veta hur man kör en bil för att köra den själv. Bilarna kommer att bli helt autonoma, kapabla att ta en person till vilken punkt som helst med bara ett röstkommando.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

När det gäller prognosen för utvecklingen av AI under det kommande året, hittar du den här. Det råder faktiskt ingen tvekan om att det blir verklighet idag.


Date:

by