Bøger med grønt og rødt omslag bliver fjernet fra biblioteker verden over – de er giftige.

Hvordan kan bøger være farlige? Efter vores mening er nogle af dem i stand til at forårsage skade bortset fra deres chokerende indhold. Også i meget sjældne tilfælde kan en person skade sin finger på kanten af ​​et bogark. Det viser sig, at det ikke er alt: For nylig advarede forfatterne af Poisonous Book-projektet om, at gamle bøgerkan udsende giftige stofferHvis en tilfældig person samler dem op, vil han højst opleve irritation i øjne, næse og svælg. Men biblioteksarbejdere, der jævnligt henter flerårige udgivelser, kan blive alvorligt syge. Så hvorfor er gamle bøger så farlige, og hvordan skelner man en giftig udgave fra en sikker? Nu vil vi kort fortælle dig om dette – du vil være interesseret!

Bøger med grønt og rødt omslag bliver fjernet fra biblioteker rundt om i verden - de er giftige. Gamle bøger med grønne og røde omslag har frigivet giftige stoffer i luften i hundreder af år. Foto.

Antikke bøger med grønne og røde omslag har frigivet giftige stoffer i luften i hundreder af år

< h2>Faren ved grøn maling< /h2>

For nylig fjernede forfatterne af Giftbog-projektet to bøger fra det franske nationalbibliotek. Årsagen var, at de var pakket ind i et betræk af knaldgrønt stof. Ifølge eksperter er der meget stor sandsynlighed for, at stof af denne farve frigiver et meget giftigt stof for mennesker i luften –arsen.

I det 19. århundrede, da trykte bøger begyndte at blive produceret i massevis, begyndte forlagene at afvise dyre læderbindinger. De brugte i stedet billigere stofbindinger. For at forhindre, at bøgerne så kedelige ud, blev omslagene malet i klare farver.

Arsenic Green Book. Fotokilde: Poisonous Book Project

Særlig populær var den lysegrønne maling kendt somScheele green. Denne nuance blev opkaldt efter kemikeren Carl Wilhelm Scheele, som i 1775 opdagede, at blanding af kobber og arsen resulterede i et meget lyst og smukt grønt pigment. Malingen lavet efter denne opskrift var meget billigere end andre grønne farvestoffer. Derfor begyndte de med tiden at bruge det selv til farvning af tøj, stearinlys og indendørs tapeter.

Som du måske kan gætte, har giftig arsen forårsaget sundhedsproblemer for tusindvis af mennesker. Der har været mange nyheder om, at nyfødte babyer er blevet forgiftet af sekretet fra grønne arsenstikpiller. Fabriksarbejdere, der malede grøn maling på fremstillede produkter, fik krampe. Piger, der bar grønne balkjoler, blev også spraymalet. I 1862 udgav det satiriske magasin Punch endda en tegneserie kaldet “The Arsenic Waltz”, som satiriserede den dødelige mode.

Faren ved grøn maling. Tegnefilm

Karikatur “Arsenikvals”. Billedkilde: Atlas Obscura

Der er en antagelse om, at grøn maling med arsen er årsagen til Napoleon Bonapartes død. Han kunne lide denne nuance så meget, at han beordrede væggene i hans hus til at blive malet i den. I sidste ende blev der fundet en høj koncentration af giftig arsen i håret på kommandanten, der døde af mavekræft.

Læs også:Hvordan Cæsar og andre historiske personer ville se ud i moderne verden

Maler med giftige stoffer

Forfatterne til projektet er også på jagt efter gamle bøger med røde omslag. Nogle gange indeholder de rødt farvestofcinnober, som er lavet afkviksølvsulfid. Dette er så gammelt et farvestof, at selv stenalderfolk brugte det for tusinder af år siden. Der er beviser for, at gamle kunstnere, der brugte cinnober, led af kviksølvforgiftning. Vi talte om farerne ved dette metal i dette materiale. Derfor er det logisk, at de forsøger at fjerne omslag med dets indhold fra bibliotekets hylder.

Bøger med gule omslag, der frigiver giftige stoffer. Fotokilde: Poisonous Book Project

Bøger med gule omslag giver også anledning til bekymring, fordi nogle af dem kan indeholdeblykromatDette er også et giftigt stof, der blev brugt aktivt af fortidens kunstnere. For eksempel malede den velkendte Vincent van Gogh sine “Solsikker” ved at bruge netop sådan maling.

De farligste malinger fra tidligere tider er grønne og røde. Gul farve kan også være farlig, men blykromat trænger kraftigt ind i menneskekroppen, så der sker ikke noget slemt ved én berøring.

Alle bør vide dette:De farligste kilder til skadelige stoffer i enhver lejlighed

Faren ved gamle bøger

I Rusland er det næsten umuligt ved et uheld at falde over gamle bøger med giftige omslag. Hvis dette sker, bør bøger fra den victorianske æra kun holdes med handsker og derefter grundigt vaskes og rengøres alle overflader. Som nævnt ovenfor er de mennesker, der skal bekymre sig mest om deres helbred, dem, der arbejder på biblioteker og er omgivet af gamle bøger dagen lang. Andre mennesker har intet at bekymre sig om.

Antikke bøger, der ikke har giftige komponenter, kan være mange penge værd. Billedkilde: hippopx.com

Har du allerede abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Hvis ikke, er det tid til at rette op på det!

Der er ingen giftige bøger i almindelige menneskers hjem. Men der kan godt være giftige indendørs planter. For at beskytte dit helbred, læs vores materiale “5 indendørs planter, der ikke har nogen plads i dit hjem.”


Date:

by