Böcker med gröna och röda pärmar tas bort från bibliotek runt om i världen – de är giftiga.

Hur kan böcker vara farliga? Enligt vår åsikt är vissa av dem kapabla att orsaka skada förutom deras chockerande innehåll. I mycket sällsynta fall kan en person också skada sitt finger på kanten av ett bokblad. Det visar sig att det inte är allt: nyligen varnade författarna till Poisonous Book-projektet för att antika böckerkan avge giftiga ämnenOm en slumpmässig person plockar upp dem kommer han på sin höjd att uppleva irritation i ögon, näsa och svalg. Men biblioteksanställda som regelbundet hämtar perenna publikationer kan bli allvarligt sjuka. Så varför är antika böcker så farliga och hur skiljer man en giftig upplaga från en säker? Nu ska vi kort berätta om detta – du kommer att vara intresserad!

Böcker med gröna och röda pärmar tas bort från bibliotek runt om i världen - de är giftiga. Gamla böcker med gröna och röda pärmar har släppt ut giftiga ämnen i luften i hundratals år. Foto.

Antika böcker med gröna och röda pärmar har släppt ut giftiga ämnen i luften i hundratals år

< h2>Faren med grön färg< /h2>

Nyligen tog författarna till projektet Poisonous Book bort två böcker från det franska nationalbiblioteket. Anledningen var att de var inlindade i ett omslag av knallgrönt tyg. Enligt experter är det mycket stor sannolikhet att tyg av denna färg släpper ut ett mycket giftigt ämne för människor i luften –arsenik.

På 1800-talet, när tryckta böcker började produceras i massor, började förlagen vägra dyra läderbindningar. De använde billigare tygbindningar istället. För att förhindra att böckerna såg tråkiga ut målades omslagen i klara färger.

Arsenikgröna boken. Bildkälla: Poisonous Book Project

Särskilt populär var den ljusgröna färgen känd somScheele green. Denna nyans fick sitt namn efter kemisten Carl Wilhelm Scheele, som 1775 upptäckte att en blandning av koppar och arsenik resulterade i ett mycket ljust och vackert grönt pigment. Färgen gjord enligt detta recept var mycket billigare än andra gröna färgämnen. Därför började de med tiden att använda den även för färgning av kläder, ljus och inomhustapeter.

Som du kanske kan gissa har giftig arsenik orsakat hälsoproblem för tusentals människor. Det har kommit en hel del nyheter om att nyfödda bebisar har förgiftats av utsöndringen av gröna arseniksuppositorier. Fabriksarbetare som målade grön färg på tillverkade produkter fick kramp. Även tjejer som bar gröna balklänningar spraymålades. År 1862 publicerade den satiriska tidskriften Punch till och med en tecknad serie kallad “The Arsenic Waltz”, som satiriserade det dödliga modet.

Faren med grön färg. Tecknad

Karikatyr “Arsenikvals”. Bildkälla: Atlas Obscura

Det finns ett antagande att grön färg med arsenik är orsaken till Napoleon Bonapartes död. Han gillade denna nyans så mycket att han beordrade att väggarna i hans hus skulle målas i den. Till slut hittades en hög koncentration av giftig arsenik i håret på befälhavaren som dog i magcancer.

Läs också:Hur Caesar och andra historiska personer skulle se ut i modern värld

Målar med giftiga ämnen

Författarna till projektet är också på jakt efter gamla böcker med röda pärmar. Ibland innehåller de rött färgämnecinnober, som är gjord avkvicksilversulfid. Detta är ett så gammalt färgämne att även stenåldersmänniskor använde det för tusentals år sedan. Det finns bevis för att forntida konstnärer som använde cinnober led av kvicksilverförgiftning. Vi pratade om farorna med denna metall i detta material. Därför är det logiskt att de försöker ta bort omslag med dess innehåll från bibliotekets hyllor.

Böcker med gula pärmar som släpper ut giftiga ämnen. Bildkälla: Poisonous Book Project

Böcker med gula pärmar är också en anledning till oro eftersom vissa av dem kan innehållablykromatDetta är också ett giftigt ämne som aktivt användes av artister från det förflutna. Till exempel målade den välkände Vincent van Gogh sina “Solrosor” med just sådan färg.

De farligaste färgerna från tidigare tider är gröna och röda. Gul färg kan också vara farlig, men blykromat tränger kraftigt in i människokroppen, så inget dåligt kommer att hända från en enda beröring.

Alla borde veta detta:De farligaste källorna till skadliga ämnen som finns i varje lägenhet

Faren med gamla böcker

I Ryssland är det nästan omöjligt att råka snubbla över gamla böcker med giftiga omslag. Om detta händer, bör böcker från den viktorianska eran endast hållas med handskar, och sedan noggrant tvättas och rengöras alla ytor. Som nämnts ovan är de människor som behöver oroa sig mest för sin hälsa de som arbetar på bibliotek och är omgivna av gamla böcker hela dagarna. Andra människor har inget att oroa sig för.

Antika böcker som inte har giftiga komponenter kan vara värda mycket pengar. Bildkälla: hippopx.com

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte är det dags att fixa det!

Det finns inga giftiga böcker i vanliga människors hem. Men det kan mycket väl finnas giftiga inomhusväxter. För att skydda din hälsa, läs vårt material “5 inomhusväxter som inte har någon plats i ditt hem.”


Date:

by