I en colombiansk stad förvandlas kroppar av begravda människor till mumier på egen hand – forskarna vet inte varför

I den lilla colombianska staden San Bernardo, som ligger i Anderna, är människor inte begravda för alltid. För att spara utrymme grävs de upp efter en tid för att begrava andra människor. Detta är inte förvånande, eftersom detta ofta görs i Colombia, men det som händer på kyrkogården i San Bernardo har förbryllat forskarna mycket – istället för nedbrutna lämningar upptäcks här regelbundet perfekt bevarade mumifierade kroppar. Sedan 1963 har dussintals eller till och med hundratals mumifierade kroppar redan återfunnits, av vilka många nu är inhysta i ett mumiemuseum. Men forskarna kan fortfarande inte ge en exakt förklaring till detta fenomen.

I en colombiansk stad förvandlas människors kroppar till mumier av någon anledning. Bildkälla: naked-science.ru

Mystiska mumier från en colombiansk stad

Lokala invånare upptäckte den första mumifierade kroppen på San Bernardo-kyrkogården 1963. Sedan antog man att detta var ett isolerat fall, men med tiden började mumier hittas allt oftare. Dessutom är några av dem så välbevarade att de till och med har ögon, som vanligtvis snabbt sönderfaller.

Bland utställningarna på mumimuseet finns en kvinnas mumie, Saturnina Torres de Bejarano. Hon är klädd i en klänning med rostryck och en grön ylletröja – kläderna hon bar när hon begravdes 1993. År 2001 hittade släktingar den mumifierade kroppen av en kvinna med hennes hår, naglar och de flesta av hennes vävnader intakta. Hennes förvånansvärt välbevarade händer håller fortfarande i en falsk röd nejlika.

VIKTIGT: Foton på riktiga mumier kan chockera lättpåverkade människor. Vi har inte infogat dem i artikeln, men om du vill titta på dessa bilder, läs till slutet och följ länken till nyhetskällan.

Mumier började hittas särskilt ofta på 80-talet – ett femtiotal per år. Gradvis började denna siffra minska och uppgår för närvarande till flera mumier per år. Detta är dock också mycket, med tanke på att ingen mumifierar kroppar med flit.

Mumienmuseet i San Bernardo. Bildkälla: tourpedia.ru

Varför människors kroppar förvandlas till mumier

Många lokalbefolkningen tror att mumifiering är en belöning efter döden för att vara bra i livet. Men forskarna kan inte hitta en förklaring. Enligt en version är mumifiering förknippad med lokalbefolkningens hälsosamma kost, jordbrukslivsstil och tempererat klimat.

Versionen är ganska intressant, men vissa fakta tyder på att den är felaktig. En av mumierna tillhör till exempel en man som levde större delen av sitt liv i en storstad, där han dog. Släktingar bestämde sig för att begrava honom i hans hemland, och med tiden upptäckte de att hans kropp hade mumifierats.

Inget mönster i mumifieringar identifierades heller. Det vill säga, mumier var kroppar av människor i olika åldrar vid tiden för döden, olika kön och kroppsbyggnad. Dessutom finns det inget specifikt område på kyrkogården där mumier hittas oftare än på andra platser.

San Bernardo har ett fuktigt klimat. Bildkälla: wikimedia.org

Det måste sägas att naturlig mumifiering i sig är ett fenomen känt för vetenskapen sedan länge. Tidigare har vi pratat om hur en mans kropp mumifierades på bara två veckor. Naturlig mumifiering kräver dock ett torrt klimat. Men i staden San Bernardo är klimatet fuktigt, vilket vanligtvis bara främjar nedbrytning.

Hemligheten bakom naturlig mumifiering av kroppar

Enligt antropologen Daniel Betancourt, en anställd vid National University of Colombia, ligger hemligheten i platsen för kyrkogården och begravningens egenskaper. Faktum är att kyrkogården ligger på en brant bergssluttning, där vinden ständigt blåser, vilket uttorkar kroppen. Låt oss påminna dig om att en man av samma anledning mumifierades inom två veckor.

Människor begravs på en kyrkogård, inte i marken, som vanligt, utan i kryptor ovanför ytan. Som ett resultat kan vinden blåsa över liken. Det är sant, för nu är detta också bara ett antagande. För att få ett korrekt svar måste forskare göra ytterligare forskning.

Hemligheten bakom naturlig mumifiering av kroppar. I San Bernardo är människor begravda i krypter. Foto.

I San Bernardo begravs människor i krypter

Det måste sägas att de flesta lokalbefolkningen föredrar att kremera kvarlevorna av dina släktingar. Men vissa vägrar att göra detta, inklusive familjen Bejarano. Som rapporterats av Science Alert, trodde släktingarna att om kroppen var avsedd att överleva, så behövde den inte förstöras. Nu har de möjlighet att besöka sin avlidna släkting i museet, där hon ligger under glas.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegramkanaler så att du inte missar det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Museum för mumier kan förstås chockera många. Men i själva verket är det inte lika skrämmande som Dödsmuseet i Paris, som fanns för 150 år sedan. Låt oss komma ihåg att utställningarna här var riktiga lik. Hur och varför detta museum kom till kan du läsa på länken.


Date:

by