Hvad var den allerførste ret, Yuri Gagarin spiste i rummet?

Hver rask person kan leve uden mad i omkring en måned. Men samtidig vil han være meget svag fysisk, og vil heller ikke være i stand til at tænke godt – mad er meget vigtigt for produktionen af ​​energi og funktionen af ​​alle indre organer. Det er især vigtigt at bevare styrke og fornuft i rummet, så astronaut diætog astronauter forsøger at diversificere så meget som muligt. I dag kan russiske kosmonauter sagtens spise morgenmad med risengrød med tørrede abrikoser og hytteost med nødder, og om aftenen få flæsk med lecho til aftensmad. Men i sovjettiden var alt meget mere kompliceret, fordi videnskabsmænd i starten ikke var sikre på, at folk overhovedet kunne spise noget i rummet: hvad nu hvis fordøjelsen stopper helt i nul tyngdekraft? Så hvad fik Yuri Gagarin under hans legendariske flyvning, så han kunne teste, om det var muligt at spise mad i rummet?

Hvad var den allerførste ret, som Yuri Gagarin spiste i rummet. Valentina Tereshkova spiser i rummet gennem et rør. Fotokilde: kp.ru. Foto.

Valentina Tereshkova spiser i rummet gennem et rør. Billedkilde: kp.ru

Indhold

  • 1 Det første menneske i rummet
  • 2 Hvorfor kosmonauter spiste mad fra et rør
  • 3 Hvad spiste Yuri Gagarin i rummet
  • 4 Hvordan fungerer fordøjelsen i rummet
  • 5 Hvad spiser astronauter på ISS i dag

Den første mand i rummet

Den første bemandede flyvning ud i rummet fandt sted den 12. april 1961 – enhver person på Jorden burde vide om dette. På denne dag gik den sovjetiske kosmonaut Yuri Gagarin ombord på Vostok-1 rumfartøjet og lavede et kredsløb om vores planet. Næsten hele flyvningen foregik i automatisk tilstand, fordi skibet blev styret fra Jorden. Yuri Gagarins hovedopgave var at overvåge missionens fremskridt og rapportere om hans velbefindende.

Den første mand i rummet. Yuri Gagarin før hans flugt ud i rummet. Fotokilde: roscosmos.ru. Foto.

Yuri Gagarin før sin flyvning ud i rummet. Fotokilde: roscosmos.ru

Læs også: 7 lidt kendte fakta om Yuri Gagarins bedrift

Hvorfor spiste astronauterne mad fra et rør

Astronauten brugte 108 minutter i rummet, det vil sige lidt mere end halvanden time. Men ledelsen skaffede ham mad i to uger, for under den første og meget risikable flyvning kunne alt ske. For eksempel kunne Gagarin miste kontakten med Jorden, og han skulle vente på, at rumfartøjet naturligt kommer ind i Jordens kredsløb, hvilket kan tage lang tid. Og så skulle han håbe, at landingen ville blive blød.

På trods af det faktum, at forskerne før flyvningen udførte mange eksperimenter, vidste de ikke, hvordan fordøjelsessystemet ville opføre sig under forhold, der var unaturlige for mennesker. For eksempel anede de ikke, om Yuri Gagarin ville være i stand til at tygge mad, sluge den og så videre. Derfor forsøgte forskerne at gøre hans kost så let som muligt – de knuste maden og placerede den i tuber som tandpastaer.

Rør med mad til kosmonauter under USSR. Billedkilde: gazeta.ru

Ud over at gøre det lettere at tygge og fordøje mad, ville forskerne sikre sig, at madkrummer ikke fløj af. De forstod, at enhver fast eller lille partikel inde i Vostok-1 kunne komme ind i elektronikken og forårsage verdens mest højlydte tragedie. Rør med flydende og næringsstofmasse viste sig at være en ideel mulighed for brug i rummet. De stillede let sult, blev hurtigt optaget af kroppen og var sikre for elektronisk udstyr.

Alle burde vide dette: Ikke kun Yuri Gagarin: hjemlige kosmonauter, der har opnået bedrifter i rummet

Hvad spiste Yuri Gagarin i rummet

På lidt over halvanden time, hvor han var uden for vores planet, nåede Yuri Gagarin at prøve to retter. Først pressede han en nærendeokse- og leverpuré ud af en tubeDet er muligt, at det var velsmagende, for den store kosmonaut smagte senere på det andet rør. Et par minutter senere prøvede den første person i rummet chokoladesauce, som også blev placeret inde i røret.

Et rør borscht til astronauter. Fotokilde: theatlantic.com

Manden der faldt fra rummet:historien om Vladimir Komarovs mislykkede stunt

Sådan fungerer fordøjelsen i rummet

Efter at have smagt kødpuré og dessert beviste Yuri Gagarin, at menneskets fordøjelse er muligt i rummet fungerer det samme som normalt. Mens de er på rumrejse, kan folk spise dåsemad og prøve forskellige drikkevarer (undtagen alkohol!) uden frygt for, at de bliver syge.

Moderne astronautmad. Fotokilde: Roscosmos

Under efterfølgende flyvninger ud i rummet bemærkede folk kun, at de under nul-tyngdekraftsforhold smagte mad værre. Det viser sig, at i rummet skifter væsker inde i kroppen til hovedet, hvilket fører til en svækkelse af smagsløgene. Når folk spiser i rummet, er det lidt ligesom at spise, når man er forkølet – maden smager intetsigende.

Du kunne være interesseret:Hvordan lugter det i rummet – astronauterne gav et detaljeret svar

Hvad spiser astronauter på ISS i dag

I dag har kosmonauter og astronauter råd til meget mere end i midten af 20. århundrede. De kan spise dåsemad og mange andre fødevarer – NASAs hjemmeside har endda en liste over mad, som astronauter kan bestille, og den er meget stor. En dag blev pizza endda sendt til den internationale rumstation, og stationens mandskab kunne bage lækre småkager.

Astronauter spiser pizza på ISS. Foto: CGTN

Har du allerede abonneret på vores Zen-kanal? Hvis ikke, er det nu, du skal rette det, for kommentarer er åbne!

Før de sendte mennesker ud i rummet, udførte forskere eksperimenter med dyr. Den mest kendte af dem er selvfølgelig hundene Belka og Strelka. Måske er historien om dyr i rummet ikke slut endnu, for Kina ønsker at sende aber ud i rummet i fremtiden.


Date:

by