Vilken var den allra första maträtten Yuri Gagarin åt i rymden?

Varje frisk person kan leva utan mat i ungefär en månad. Men samtidigt kommer han att vara mycket svag fysiskt, och kommer inte heller att kunna tänka bra – mat är mycket viktigt för produktionen av energi och funktionen hos alla inre organ. Det är särskilt viktigt att behålla styrka och förstånd i rymden, så astronautdietoch astronauter försöker diversifiera så mycket som möjligt. Idag kan ryska kosmonauter enkelt äta frukost med risgrynsgröt med torkade aprikoser och keso med nötter och på kvällen äta fläsk med lecho till middag. Men under sovjettiden var allt mycket mer komplicerat, eftersom forskarna till en början inte var säkra på att människor kunde äta någonting alls i rymden: tänk om matsmältningen helt stannar i noll gravitation? Så vad fick Jurij Gagarin under hans legendariska flygning så att han kunde testa om det var möjligt att äta mat i rymden?

Vilken var den allra första maträtten som Yuri Gagarin åt i rymden. Valentina Tereshkova äter i rymden genom ett rör. Fotokälla: kp.ru. Foto.

Valentina Tereshkova äter i rymden genom ett rör. Bildkälla: kp.ru

Innehåll

  • 1 Den första människan i rymden
  • 2 Varför kosmonauter åt mat från ett rör
  • 3 Vad åt Yuri Gagarin i rymden
  • 4 Hur fungerar matsmältningen i rymden
  • 5 Vad äter astronauter på ISS idag

Den första människan i rymden

Den första bemannade flygningen ut i rymden ägde rum den 12 april 1961 – alla människor på jorden borde veta om detta. Den här dagen gick den sovjetiska kosmonauten Yuri Gagarin ombord på rymdfarkosten Vostok-1 och gjorde en bana runt vår planet. Nästan hela flygningen skedde i automatiskt läge, eftersom fartyget styrdes från jorden. Yuri Gagarins huvuduppgift var att övervaka uppdragets framsteg och rapportera om hans välbefinnande.

Yuri Gagarin före sin flygning ut i rymden. Bildkälla: roscosmos.ru

Läs också: 7 föga kända fakta om Yuri Gagarins bedrift

Varför åt astronauterna mat från ett rör

Astronauten tillbringade 108 minuter i rymden, det vill säga lite mer än en och en halv timme. Men ledningen försåg honom med mat i två veckor, för under den första och mycket riskfyllda flygningen kunde allt hända. Till exempel kan Gagarin tappa kontakten med jorden, och han skulle behöva vänta på att rymdfarkosten naturligt kommer in i jordens omloppsbana, vilket kan ta lång tid. Och då fick han hoppas att landningen skulle bli mjuk.

Trots det faktum att forskare före flygningen genomförde många experiment, visste de inte hur matsmältningssystemet skulle bete sig under förhållanden som var onaturliga för människor. De hade till exempel ingen aning om Jurij Gagarin skulle kunna tugga mat, svälja den och så vidare. Därför försökte forskarna göra hans kost så enkel som möjligt – de krossade maten och placerade den i tuber som tandkrämer.

Tuber med mat för kosmonauter under Sovjetunionen. Bildkälla: gazeta.ru

Förutom att göra det lättare att tugga och smälta mat, ville forskare se till att matsmulor inte flyger av. De förstod att vilken fast eller liten partikel som helst inuti Vostok-1 kunde komma in i elektroniken och orsaka världens mest högljudda tragedi. Rör med flytande och näringsmassa visade sig vara ett idealiskt alternativ för användning i rymden. De tillfredsställde lätt hunger, absorberades snabbt av kroppen och var säkra för elektronisk utrustning.

Alla borde veta detta: Inte bara Yuri Gagarin: inhemska kosmonauter som har åstadkommit bedrifter i rymden

Vad åt Yuri Gagarin i rymden

På drygt en och en halv timme utanför vår planet lyckades Yuri Gagarin prova två rätter. Först klämde han ut en näringsriknöt- och leverpuré ur en tubDet är möjligt att det var gott, eftersom den store kosmonauten senare smakade på den andra tuben. Några minuter senare provade den första personen i rymden chokladsås, som också placerades inuti röret.

Ett rör borsjtj för astronauter. Bildkälla: theatlantic.com

Mannen som föll från rymden:berättelsen om Vladimir Komarovs misslyckade jippo

Så fungerar matsmältningen i rymden

Efter att ha smakat köttpuré och dessert, bevisade Yuri Gagarin att mänsklig matsmältning är möjligt i rymden fungerar på samma sätt som vanligt. På rymdresor kan människor äta konserver och prova olika drycker (förutom alkohol!) utan rädsla för att de ska bli sjuka.

Modern astronautmat. Bildkälla: Roscosmos

Under efterföljande flygningar ut i rymden märkte folk bara att de smakade mat värre under förhållanden med noll gravitation. Det visar sig att i rymden växlar vätskor inuti kroppen till huvudet, vilket leder till en försvagning av smaklökarna. När människor äter i rymden är det lite som att äta när du är förkyld – maten smakar intetsägande.

Du kanske är intresserad:Hur luktar det i rymden – astronauterna gav ett detaljerat svar

Vad äter astronauter på ISS idag

I dag har kosmonauter och astronauter råd med mycket mer än i mitten av 1900-talet. De kan äta konserver och många andra livsmedel – NASA:s webbplats har till och med en lista över mat som astronauter kan beställa, och den är väldigt stor. En dag skickades till och med pizza till den internationella rymdstationen och stationens personal kunde baka läckra kakor.

Astronauter äter pizza på ISS. Foto: CGTN

Har du redan prenumererat på vår Zen-kanal? Om inte, nu är det dags att fixa det eftersom kommentarer är öppna!

Innan de skickade ut människor i rymden gjorde forskare experiment med djur. De mest kända av dem är förstås hundarna Belka och Strelka. Kanske är berättelsen om djur i rymden inte över än, eftersom Kina vill skicka ut apor i rymden i framtiden.


Date:

by