Vilken typ av människor kan se ultraviolett färg?

Människans syn har utvecklats så att vi kan se alla regnbågens färger. Det finns dock nyanser som vi inte kan se, eller snarare, de flesta människor inte ser. Dessa inkluderar ultraviolett ljus, som på grund av sin korta våglängd undviker syn. Men, intressant nog, det ses av många djur, vars syn, det verkar, när det gäller färgigenkänning är mer begränsad än vår. Dessutom har studier visat att denna färg också ses av vissa människor. Som det visade sig beror förmågan att se ultraviolett strålning främst på en persons ålder. Det är mycket möjligt att du också ser denna färg, men inte ens misstänker det.

Vilken typ av människor kan se ultraviolett färg. De flesta människor kan inte se ultraviolett ljus, men inte alla. Foto.

De flesta människor kan inte se ultraviolett ljus, men inte alla

Varför människor inte kan se ultraviolett ljus

Hemligheten med ultraviolett ljus ligger i dess våglängd, som är kortare än det synliga spektrumet. För att förstå varför vår vision inte ser denna våg är det viktigt att åtminstone i allmänna termer förstå hur syn fungerar. Minns att på baksidan av ögat finns näthinnan, som har fotoreceptorer, vilket vi beskrev i detalj tidigare.

Fotoreceptorer reagerar på ljus och skickar signaler genom synnerven till hjärnan, som innehåller information om våglängder de upptäcker. Hjärnan bearbetar och tolkar denna information som färg, som ett resultat av vilket vi ser den.

Våra fotoreceptorer reagerar på blått och fångar till och med upp lite ultraviolett ljus. Men linsen i ögat, den genomskinliga kroppen som fokuserar ljuset på näthinnan, filtrerar bort det. Därför når vågen aldrig näthinnan, åtminstone det mesta av den ultravioletta strålningen.

Spektrum som är synligt för det mänskliga ögat

Denna funktion låter dig skydda dina ögon, eftersom ultraviolett strålning är skadligt. Det gör att ögats strukturer åldras och ökar också risken för cancer och andra hälsoproblem.

Vem ser ultraviolett ljus och hur ser det ut

Som forskare rapporterar kan de flesta unga människor se ultraviolett ljus. Till exempel fann en studie från 2018 att alla deltagare i högskoleåldern såg ultraviolett ljus, en våglängd runt 315 nanometer. Kom ihåg att hela området för detta ljus är från 10 till 380 nm. De beskrev detta ljus som ett omättat violettblått. Men förmågan att se det är förlorad vid 30 års ålder.

Vem ser ultraviolett och hur det ser ut. De flesta elever ser en del av det ultravioletta spektrumet. Foto.

De flesta elever ser en del av det ultravioletta spektrumet

Det finns också människor som kan se mycket mer det mesta av det ultravioletta spektrumet. Till exempel, fram till 1980-talet, involverade kataraktkirurgi att ta bort den grumliga linsen utan att implantera en ersättning. Som ett resultat började människor se ultraviolett ljus. Det brukar beskrivas som ljusblått eller ljusviolett.

Impressionistkonstnären Claude Monet började se ultraviolett ljus efter operation för grå starr 1923. Han återspeglade skillnaden i uppfattningen av färger i sina senare målningar.

Vilka djur ser ultraviolett ljus

En studie från 2014 fann att ultraviolett ljus är synligt för många däggdjur, inklusive katter, hundar, illrar och renar. Det är sant att de inte heller ser det i dess fulla spektrum, men till skillnad från människor förlorar de inte denna förmåga under hela livet. Dessutom utvecklas denna förmåga hos fiskar, fåglar, reptiler och amfibier, såväl som ryggradslösa djur. De har speciella fotoreceptorer för detta, samt linser som överför ultraviolett ljus.

Vilka djur ser ultraviolett ljus. Hundar och många andra djur ser ultraviolett ljus. Foto.

Hundar och många andra djur ser ultraviolett ljus

Uppenbarligen är denna förmåga inte en olycka, men varför behöver djur den? Enligt forskare ökar detta kontrasten i synen för att upptäcka föremål i miljön. Till exempel kan rovdjur, tack vare ultraviolett ljus, se silhuetter av små bytesdjur som plankton. Fåglar, tack vare ultraviolett ljus, kan upptäcka mogna bär. Det måste sägas att hos fåglar finns ultraviolett strålning ofta i fjäderdräkten. Vissa insekter kan, tack vare sin förmåga att se ultraviolett ljus, särskilja mönster på blommor.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna !

Forskare tror att ryggradsdjurens förfäder såg ultraviolett ljus och hade en speciell fotoreceptor. Men under loppet av mänsklig evolution har denna fotoreceptor förvandlats mer till att upptäcka violetta vågor än ultravioletta. Kanske hände detta för att människor är en långlivad art och därför inte har råd att snabbt skada sin syn. Istället har vi utvecklat förmågan att se andra färger som djur inte kan se, som vi pratade om tidigare.


Date:

by