Hvornår havde Jorden et magnetfelt – du vil blive overrasket

Jorden blev dannet for cirka 4,5 milliarder år siden, men det tog stadig lang tid, før den endelig blev dannet og erhvervet den struktur, vi kender. Derfor opstod det magnetiske felt på vores planet, som var nødvendigt for livets oprindelse, heller ikke med det samme. Men hvornår skete dette? Der er stadig ingen pålidelig dato, men kun antagelser om dette spørgsmål. Nu er det lykkedes forskerne at få mere præcis information. For at gøre dette blev jernholdige bjergarter i Grønland analyseret, hvilket kan kaldes “geomagnetismens krønike.”

Når Jordens magnetfelt dukkede op, vil du blive overrasket. Forskere har fundet ud af, hvornår Jordens magnetosfære blev dannet. Foto.

Forskere har fundet ud af, hvornår Jordens magnetosfære blev dannet

Livet på Jorden dukkede op før magnetfeltet

Det magnetiske felt, som beskytter planeten mod kraftig solstråling, er en nødvendig betingelse for livets oprindelse. Nogle beviser tyder dog på, at fremkomsten af ​​det magnetiske felt og liv måske ikke var sekventielle begivenheder, men fandt sted parallelt. Desuden kunne livets oprindelse have fundet sted endnu lidt tidligere end magnetosfærens udseende.

Som vi tidligere fortalte, opstod liv for 3,8 milliarder år siden. Det hele startede angiveligt med nikkelback-proteinet, som havde stofskifte. Men det er ikke det, vi taler om nu. Ved at studere gamle jernholdige klipper fra Isua-formationen, der ligger i Grønland, var forskerne i stand til ret præcist at bestemme, hvornår Jorden begyndte at have en magnetosfære.

Jernholdige aflejringer af Isua-formationen. Fotokilde: scitechdaily.com

Da magnetfeltet dukkede op

Jordens magnetfelt opstår i planetens ydre flydende kerne, bestående af smeltet jern. Når den indre faste kerne afkøles, opstår der termiske bevægelser i den ydre kerne. Desuden lægges planetens rotation til varmestrømmene. Som følge heraf opstår der en dynamoeffekt på grund af det komplekse system af flydende jernstrømme.

Nogle tidligere undersøgelser af videnskabsmænd viste, at magnetfeltet opstod for 4,2 milliarder år siden. Dette er dog ikke et nøjagtigt tal og er blevet bestridt af mange videnskabsmænd af forskellige årsager. Faktum er, at den tidlige planet ikke havde en solid indre kerne. Desuden tyder noget forskning fra videnskabsmænd på, at den faste kerne dukkede op meget senere. For eksempel fastslår en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature, at den faste kerne opstod for halvanden milliard år siden.

Svaret på dette spørgsmål kan komme fra jernpartikler i klipper, som faktisk er bittesmå magneter, der kan gemme information om både styrken og retningen af ​​et magnetfelt. I øjeblikket af bjergkrystallisation er disse partikler fikseret. Det ser ud til, at alt er meget simpelt, men enhver begivenhed, der opvarmer klippen, kan “omskrive” information om magnetfeltet. Dette sker for eksempel som følge af vulkanudbrud, meteoritfald, tektonisk aktivitet osv.

3,7 milliarder år gammelt båndjern. Fotokilde: scitechdaily.com

Af denne grund har klipper i jordskorpen en tendens til at have en kompleks geologisk historie, hvilket resulterer i, at magnetfeltinformationen, der er lagret i klipperne, bliver “omskrevet” mange gange. Men i en nylig undersøgelse, som nævnt ovenfor, vendte forskere sig mod Isua-bæltet, som har en unik geologi, da det sidder på toppen af ​​en tyk kontinental skorpe, der beskytter klipperne mod tektonisk aktivitet og deformation i milliarder af år.

Det særlige ved denne formation gjorde det muligt for forskere at opnå bevis for, at der eksisterede et magnetfelt for 3,7 milliarder år siden. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Solid Earth. Forskere mener også, at magnetfeltet var praktisk talt uændret i lang tid. Ifølge resultaterne af undersøgelsen var styrken af ​​magnetfeltet 15 mikrotesla. Det moderne magnetfelt er 30 mikrotesla.

Forskere sammenlignede sten 3,7 milliarder år gamle og 3,5 milliarder år gamle. Fotokilde: scitechdaily.com

Det er kendt, at i planetens tidlige historie var solvinden meget kraftigere, end den er nu. Måske tillod en stigning i magnetfeltets styrke, såvel som et fald i solvindens intensitet, til sidst livet til at forlade havet, som fungerede som dets beskyttelse, og befolke kontinenterne.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for at gå ikke glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Som videnskabsmænd rapporterer, vil viden om, hvordan vores planets magnetfelt ændrede sig i dens tidlige historie, gøre det muligt at forstå, hvornår Jordens faste kerne begyndte at dannes. Derudover vil disse data hjælpe med at bestemme, hvor hurtigt varme forlader undergrunden.


Date:

by