Hvilken slags mennesker kan se ultraviolet farve?

Menneskesynet har udviklet sig, så vi kan se alle regnbuens farver. Der er dog nuancer, som vi ikke kan se, eller rettere, de fleste mennesker kan ikke se. Disse omfatter ultraviolet, som på grund af sin korte bølgelængde unddrager sig syn. Men interessant nok ses det af mange dyr, hvis vision, det ser ud til, med hensyn til farvegenkendelse er mere begrænset end vores. Desuden har undersøgelser vist, at denne farve også ses af nogle mennesker. Som det viste sig, afhænger evnen til at se ultraviolet stråling primært af en persons alder. Det er meget muligt, at du også ser denne farve, men ikke engang har mistanke om det.

Hvilken slags mennesker kan se ultraviolet farve. De fleste mennesker kan ikke se ultraviolet lys, men ikke alle. Foto.

De fleste mennesker kan ikke se ultraviolet lys, men ikke alle

Hvorfor folk ikke kan se ultraviolet

Hemmeligheden bag ultraviolet ligger i dens bølgelængde, som er kortere end det synlige spektrum. For at forstå, hvorfor vores syn ikke ser denne bølge, er det vigtigt at forstå i det mindste generelt, hvordan syn fungerer. Husk på, at bagerst i øjet er nethinden, som har fotoreceptorer, som vi har beskrevet detaljeret tidligere.

Fotoreceptorer reagerer på lys og sender signaler gennem synsnerven til hjernen, som indeholder information om bølgelængde, de registrerer. Hjernen behandler og fortolker denne information som farve, som et resultat af, at vi ser det.

Vores fotoreceptorer reagerer på blåt og fanger endda noget ultraviolet lys. Men linsen i øjet, den gennemsigtige krop, der fokuserer lyset på nethinden, filtrerer det fra. Derfor når bølgen aldrig nethinden, i hvert fald det meste af den ultraviolette stråling.

Hvorfor ser folk ikke ultraviolet. Spektret synligt for det menneskelige øje. Foto.

Det spektrum, der er synligt for det menneskelige øje

Denne funktion giver dig mulighed for at Beskyt dine øjne, da ultraviolet stråling er skadelig. Det får øjets strukturer til at ældes og øger også risikoen for kræft og andre sundhedsproblemer.

Hvem ser ultraviolet lys, og hvordan ser det ud

Som videnskabsmænd rapporterer, kan de fleste unge se ultraviolet lys. For eksempel viste en undersøgelse fra 2018, at alle deltagere i universitetsalderen så ultraviolet lys, en bølgelængde omkring 315 nanometer. Husk, at hele området af dette lys er fra 10 til 380 nm. De beskrev dette lys som en umættet violet-blå. Men evnen til at se det er tabt i en alder af 30.

Hvem ser ultraviolet, og hvordan ser det ud. De fleste elever ser en del af det ultraviolette spektrum. Foto.

De fleste elever ser en del af det ultraviolette spektrum

Der er også mennesker som er i stand til at se meget mere det meste af det ultraviolette spektrum. Indtil 1980'erne involverede kataraktkirurgi for eksempel fjernelse af den uklare linse uden at implantere en erstatning. Som et resultat begyndte folk at se ultraviolet lys. Det beskrives normalt som lyseblåt eller blegviolet.

Den impressionistiske kunstner Claude Monet begyndte at se ultraviolet lys efter operation for grå stær i 1923. Han afspejlede forskellen i opfattelsen af ​​farver i sine senere malerier.

Hvilke dyr ser ultraviolet lys

En undersøgelse fra 2014 viste, at ultraviolet lys er synligt for mange pattedyr, herunder katte, hunde, fritter og rensdyr. Sandt nok ser de det heller ikke i dets fulde spektrum, men i modsætning til mennesker mister de ikke denne evne gennem hele deres liv. Derudover udvikles denne evne hos fisk, fugle, krybdyr og padder samt hvirvelløse dyr. De har specielle fotoreceptorer til dette, samt linser, der transmitterer ultraviolet lys.

Hvilke dyr ser ultraviolet lys. Hunde og mange andre dyr ser ultraviolet lys. Foto.

Hunde og mange andre dyr ser ultraviolet lys

Denne evne er naturligvis ikke en ulykke, men hvorfor har dyr brug for det? Ifølge videnskabsmænd øger dette kontrasten af ​​synet til at opdage genstande i miljøet. For eksempel kan rovdyr, takket være ultraviolet lys, se silhuetterne af små byttedyr som plankton. Fugle kan, takket være ultraviolet lys, opdage modne bær. Det skal siges, at der hos fugle ofte findes ultraviolet stråling i fjerdragten. Nogle insekter kan, takket være deres evne til at se ultraviolet lys, skelne mønstre på blomster.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser !

Forskere mener, at hvirveldyrs forfædre så ultraviolet lys og havde en speciel fotoreceptor. Men i løbet af menneskets udvikling er denne fotoreceptor blevet transformeret mere til at detektere violette bølger end ultraviolette. Måske skete det, fordi mennesker er en langlivet art, og derfor ikke har råd til hurtigt at beskadige deres syn. I stedet har vi udviklet evnen til at se andre farver, som dyr ikke kan se, som vi talte om tidligere.


Date:

by