Hvor mange dage tager det for en haj at svømme over et helt hav?

Store hvide hajer, også kendt som menneskeædende hajerog Carcharodon er nogle af de største rovfisk på Jorden. Deres kroppe vokser op til 5 meter i længden, og deres vægt kan nå 2 tusinde kilo. Deres levetid er i gennemsnit 70 år, men de er ved at uddø, og i dag er der kun omkring 3.500 individer i verden. Generelt er hvidhajer ekstremt usædvanlige væsner, som du kan skrive en hel encyklopædi om. En særlig interessant evne hos disse tandagtige skabninger er udholdenhed. Observationer har vist, at de kan accelerere op til 25 kilometer i timen og svømme i lang tid uden at stoppe, hvilket giver dem mulighed for at svømme over hele oceaner på meget kort tid. En dag satte forskere en sensor til en hvidhaj og blev overrasket over observationsresultaterne.

Hvidhajer betragtes som en af ​​de farligste fisk i verden, og de er også meget hårdføre. Fotokilde: Science Museum of Virginia

Svømmerekord for dyr

Forskere har længe haft mistanke om, at hvidhajer har høj udholdenhed. Men videnskabelig bekræftelse af dette blev først modtaget i 2004. Året før satte forskere en GPS-tracker til rygfinnen på en hvidhaj, som senere fik navnet Nicole. At dømme efter satellitdata sejlede hun fra Sydafrikas farvande og endte et par måneder senere på kysten af ​​det vestlige Australien.

Interessant fakta:En hvid haj med en sensor på finnen blev opkaldt efter skuespillerinden Nicole Kidman. Det er kendt, at den førende skuespillerinde i filmene “Moulin Rouge” og “Dogville” er meget glad for hajer, og at dykke med dem er en af ​​hendes yndlingsaktiviteter.

Forskere overvåger mange vilde dyrs bevægelser ved hjælp af GPS-sensorer. Fotokilde: 3BL Media

En mere detaljeret undersøgelse af de indsamlede data viste, at hvidhajen svømmede hen over hele det Indiske Ocean og dermedovervandt 11.100 kilometer.Denne rejse tog hendes 99 dage, det vil sige 3,3 måneder. stærk> stærk> Du kan erobre Det Indiske Ocean med skib på 7 dage, men det er værd at erkende, at skibe bevæger sig meget hurtigere og ikke behøver hvile. Hajer er levende væsner, og rekorden, der blev sat af Nicole, kunne ikke slås af noget havdyr.

Forfatterne til undersøgelsen var endnu mere overraskede over, at hvidhajen efter nogen tid vendte om og drog afsted fra Australien tilbage mod Sydafrika.

Artikel om emnet: I hvilke hav og på hvilke feriesteder i verden er der hajer, der dræber turister

Sådan svømmer hajer

Ved hjælp af en finnesporer har forskerne lært nogle interessante detaljer om hvidhajer. For eksempel bevægede hajen Nicole sig under sin svømmetur fra Afrika til Australien med en gennemsnitshastighed på 4,7 kilometer i timenDette er meget mindre end den maksimalt mulige hastighed for hvidhajer. En sådan opbremsning kunne dog give rovdyret mulighed for at spare energi og tilbagelægge en lang afstand, næsten uden at stoppe for en pause. Hajer gør oftest deres hurtige ryk kun under jagt.

Observationer viser, at hajer kun jager én gang hver 2.-3. dag. Fotokilde: Atlas Obscura

Det meste af tiden svømmede hvidhajen på overfladen. Men nogle gange styrtede hun ned i bassinet i Det Indiske Ocean til en dybde på 980 meter. I 2005, da videnskabsmænd igen studerede de data, de indsamlede, blev dette betragtet som en rekord for dybden af ​​hvidhajer, der dykkede ned i vandet . Men senere viste det sig, at hvidhajer faktisk er i stand til at dykke endnu dybere – nurekorden for deres dykning under vand er 1128 meter.

Hvorfor hajer dør

Hvidhajen Nicole viste ved sit eksempel, hvor bredt levestedet for disse væsner er. Videnskaben har erfaret, at forskellige populationer af hajer nemt kan møde hinanden. På trods af at disse rovfisk har tre rækker med skarpe tænder, tager de store risici under lange svømmeture. Ikke alene bliver de nogle gange ofre for fiskeri, men de har også naturlige fjender, der truer deres befolkning. Hvis du er interesseret i detaljer, så læs vores materiale “Hvilke dyr er farlige hajer bange for?”

Hajer har mange naturlige fjender i naturen. Billedkilde: National Geographic

Vil du have flere interessante artikler?Så abonner på vores Zen-kanal. Du vil ikke blive skuffet!

Et andet ekstremt hårdfør dyr er den hurtige. På vores hjemmeside er der en artikel om, hvordan disse væsner flyver i 10 måneder uden at lande og ikke dør – på én gang læser titusindvis af mennesker den. Forskere var i stand til at bevise, at svaler er i stand til at flyve i så lang tid uden at lande ved at fastgøre GPS-sensorer til deres kroppe. Flyvehastigheden for disse små væsner kan nå 200 kilometer i timen, men dette er ikke det mest fantastiske faktum. Det mest fantastiske er, at små fugle formår at sove, mens de er direkte i luften.


Date:

by