Forskere anbefaler at stole mere på kvindelige læger end mænd

Succes i behandlingen af ​​visse sygdomme afhænger af mange faktorer, hvor en af ​​de vigtigste er lægen. Men hvordan ved du, hvilken læge du kan stole på, og hvilken du ikke kan? Ifølge nyere undersøgelser er det bedre at give præference til kvindelige læger, da de gør deres arbejde bedre, som det fremgår af statistikker. Deres patienter har en lavere dødelighed og er mindre tilbøjelige til at skulle genindlægges på hospitalet. En lige så vigtig faktor var dog patientens køn. Ifølge videnskabsmænd er der en ret simpel forklaring på dette.

Forskere anbefaler at stole mere på kvindelige læger end mænd. Kvindelige læger behandler patienter mere effektivt end mænd. Foto.

Kvinde læger behandler patienter mere effektivt end mænd

Kvindelige læger mere effektive end mænd

Forskere har studeret kønsforskelle i sundhedsvæsenet i lang tid og har udført mange undersøgelser. Desuden vedrørte nogle af dem ikke kun læger, men også patienter. For eksempel viste en undersøgelse, at kvindelige patienter er mindre tilbøjelige end mænd til at kræve intensiv pleje og relaterede procedurer. Men de står oftere over for sen diagnose. Også kvinder bliver ofte udskrevet fra hospitalet tidligere end mænd, men læger er mere tilbøjelige til at undervurdere deres patienters smerter eller symptomer.

Også mange undersøgelser har vist, at behandling af kvindelige læger, herunder kirurger, ofte har mere positive resultater. For eksempel viste en stor undersøgelse fra 2017, at patienter, der blev opereret på en kvinde, havde 12 % mindre risiko for at dø inden for den næste måned.

Kvindelige læger er mere effektive end mænd. Kvindelige kirurgers operationer er mere tilbøjelige til at lykkes. Foto.

Kvindelige kirurger er mere tilbøjelige til at få succesfulde operationer

En anden undersøgelse udført i 2023 viste, at patienter, der blev opereret hos kvinder, havde en reduceret risiko for dårligt postoperativt resultat. Under hensyntagen til resultaterne af alle tidligere arbejder kan vi således komme til den konklusion, at givet muligheden for at vælge, er det stadig bedre at foretrække en kvindelig læge.

Hvilke kvindelige læger behandler bedre. — mænd eller kvinder?

I alle tidligere undersøgelser ledte forskerne ikke efter et mønster mellem lægens køn og patientens køn. Derfor besluttede amerikanske forskere at fjerne dette vidensgab og gennemførte en storstilet undersøgelse, hvor de undersøgte data fra omkring 800 tusinde patienter. Blandt dem var personer over 65 år samt yngre patienter med handicap samt nyresygdom i slutstadiet, som kan forårsage farlige komplikationer af nyresvigt.

Alle disse mennesker blev indlagt mellem 2016 og 2019. Samlet set var resultaterne vedrørende lægens køn for både mandlige og kvindelige patienter i overensstemmelse med tidligere undersøgelser. Det vil sige, at de havde højere overlevelsesrater og var også mindre tilbøjelige til at blive genindlagt på hospitalet inden for 30 dage efter udskrivelsen, hvis de blev behandlet af en kvindelig læge.

Hvilke kvindelige læger behandler bedst? Mænd eller kvinder? For mandlige patienter er forskellen på hvilket køn lægen behandler dem ikke så vigtig. Foto.

For mandlige patienter er forskellen i køn på den læge, der behandler dem, ikke så vigtig< /p

Forskellen mellem lægens køn og effektiviteten af ​​behandlingen var dog mest mærkbar blandt kvindelige patienter. Dødeligheden blandt dem var 8,15 %, hvis de blev behandlet af en kvinde, og 8,38 %, hvis den behandlende læge var en mand. Ved første øjekast er forskellen ret lille, men i betragtning af at vi taler om et stort antal menneskers liv, kan det være ret betydeligt.

Hvad angår mandlige patienter, var forskellen mellem, hvem der behandlede dem, ikke så mærkbar. For eksempel, hvis lægen var en kvinde, var dødeligheden 10,15 %, og hvis de blev behandlet af en mandlig læge, blev dødeligheden øget til 10,23 %. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Annals of International Medicine. Der er selvfølgelig også en forskel, men den er så ubetydelig, at tilfældighedernes indflydelse ikke kan udelukkes.

Hvorfor er kvindelige læger bedre end mænd

Ifølge forskere er det næppe værd at sige, at mandlige læger kan deres job dårligere end kvinder. Køn påvirker sandsynligvis, hvordan læger interagerer med deres patienter. Mænd kan undervurdere sværhedsgraden af ​​kvindelige patienters tilstand. Dette kan resultere i, at behandlingen bliver forsinket eller ikke modtages fuldt ud.

Hvorfor er kvindelige læger bedre end mænd? Det kan være lettere for kvindelige patienter at kommunikere med en læge af samme køn. Foto.

Kvindelige patienter kan have lettere ved at kommunikere med en læge af samme køn

Derudover kan kvindelige læger være bedre i stand til at komme i kontakt med deres patienter, hvilket resulterer i bedre information. Dette gælder især for kvindelige patienter. At blive behandlet af en kvindelig læge giver desuden kvindelige patienter mulighed for at undgå forlegenhed og ubehag under undersøgelser eller samtaler, hvilket forbedrer kvaliteten af ​​diagnosen. Sandt nok, dette er kun et gæt for nu. Forskere forventer at få mere præcis information gennem fremtidig forskning.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Man skal huske på, at vi taler om statistik, altså om det samlede billede. Ser vi på enkelttilfælde, kan det meget vel være, at behandling hos en mandlig læge vil være mere effektiv end hos en kvindelig læge. Og det vigtigste er, at moderne læger under alle omstændigheder behandler mere effektivt end før. Læs bare hvilke behandlingsmetoder lægerne brugte i middelalderen. Derfor er spørgsmålet om at vælge lægens køn faktisk ikke så presserende, selvom det heller ikke bør ignoreres.


Date:

by