Du kan dyrke planter på Månen – lav tyngdekraft er godt for dem

Før folk begynder at bygge baser ud over Jorden, bliver videnskabsmænd nødt til at løse en række komplekse problemer og besvare mange spørgsmål. En af disse udfordringer er at dyrke planter under ekstreme forhold, som er meget forskellige fra dem på Jorden. Forskere var især bekymrede over lav tyngdekraft. Nyere forskning tyder dog på, at problemet kan løses – planter vokser normalt under forhold med lav tyngdekraft, faktisk hjælper det dem med at modstå andre negative miljøforhold, såsom ekstremt lave temperaturer.

Du kan dyrke planter på Månen - lav tyngdekraft er godt for dem. Du kan virkelig dyrke planter på Månen. Foto.

Du kan faktisk dyrke planter på Månen

Planter er spiret på Månen

h2>

Den kinesiske Chang'e-4 lander, som landede på månen i 2019, bar frø fra fire typer planter om bord. Forskernes opgave var at dyrke dem på Månen. Som et resultat af dette eksperiment spirede kun bomuldsfrøene med succes. Så tiltrak denne begivenhed en masse opmærksomhed fra videnskabsmænd over hele verden. Men kun spiring af et frø er ikke nok til at tale om succes.

Planten skal ikke kun spire, men vokse og være modstandsdygtig over for negative miljøforhold. Det er vigtigt, at afgrøderne bærer frugt og er tilstrækkeligt produktive. Manglende opfyldelse af nogen af ​​disse krav kan være et alvorligt problem. Men før du går videre til fuldgyldig dyrkning, er det nødvendigt at finde ud af, hvor muligt dette er. Under Chang'e-4-missionen blev videnskabsmænd derfor ikke stillet over for opgaven med at dyrke planter i månejord i et åbent område.

Nogle tidligere undersøgelser har vist, at jorden på Månen er ganske velegnet til disse formål. Med hensyn til solstråling kan dette problem løses ved at stille kupler eller baldakiner over sengene. Det eneste potentielle problem, der ikke kan løses, er tyngdekraften. Men som nævnt ovenfor viste det sig ikke at være en hindring for at dyrke planter uden for Jorden.

Planter spirede på Månen. Bomuld spirede ombord på Chang'e 4 og overlevede ekstreme nattetemperaturer. Foto.

Ombord på «Chang'e-4» bomuld spirede og overlevede ekstreme nattetemperaturer

Hvordan lav tyngdekraft hjælper planter

På trods af, at erfaringerne med at dyrke planter på Månen som en del af Chang'e-4-missionen blev udført tilbage i 2019, blev undersøgelsen offentliggjort relativt for nylig – i juni 2023, og nogle mere detaljerede oplysninger om denne oplevelse dukkede op endnu senere.

Faktisk blev der udført to undersøgelser på én gang – en på Månen og den anden på Jorden. Forskere skabte de samme betingelser for frø i laboratoriet som ombord på Chang'e-4, det vil sige, at de gav samme tryk, temperatur og luftfugtighed, og de brugte også den samme jord, som frøene blev plantet i på Månen. Opgaven var at sammenligne, hvordan planter udvikler sig under de samme forhold på Jorden og Månen. Den eneste forskel var tyngdekraften.

Som det viste sig, fremskyndede lidt tyngdekraft processen med frøspiring betydeligt. Sandt nok spirede kun bomuldsfrø på Månen, mens rapsfrø også spirede på Jorden.

Hvordan lav tyngdekraft hjælper planter. Bomuldsfrøplanter på Jorden tolererede ikke lave temperaturer, i modsætning til den samme frøplante på Månen. Foto.

Kimplanter af bomuld på Jorden tolererede ikke lave temperaturer i modsætning til den samme frøplante på Månen

Det største problem for planten på Månen var den lange nat, der begyndte ni jorddage efter landing. I dette øjeblik faldt temperaturen inde i rummet til -52°C. Desuden vendte varmen ikke tilbage i 18 jorddage.

Det ser ud til, at det er ekstreme forhold, som planten ikke kan overleve, men ved begyndelsen af ​​den nye månedag forblev frøplanten grøn og stod oprejst. På jorden var frøplanterne helt naturligt døde på dette tidspunkt og var allerede sorte og gule i farven.

Som et resultat var månefrøplanten i stand til at overleve den anden månedag. Sandt nok er hans vækst stoppet, men forskerne tilskriver dette en mangel på ilt i rummet. I betragtning af, at kun tyngdekraften adskilte sig på Jorden og Månen, kan vi konkludere, at det var tyngdekraften, der hjalp planten med at overleve ekstreme forhold. Forskere rapporterer dette i deres forskning, som blev offentliggjort i tidsskriftet Microgravity Science and Technology og Acta Astronautica.

Hvordan lav tyngdekraft hjælper planter. Nogle polære planter på Jorden kan endda modstå ekstremt lave temperaturer. Foto.

Nogle polarplanter på Jorden kan endda modstå ekstremt lave temperaturer

Det skal siges, at nogle polarplanter også har udviklet evnen til at overleve i ekstrem kulde. Planter fra varme klimaer har dog ikke denne evne. Desværre døde frøplanterne den anden måneskinne nat. Men resultatet kan stadig kaldes positivt. Hvis forholdene var blevet rettet, ville bomulden højst sandsynligt være blevet ved med at vokse.

Det faktum, at andre plantearter ikke var i stand til at spire, tilskrives den ugunstige temperatur i de første fem dage efter landing. Derfor er der håb om, at månelandbrug har gode udsigter.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig minde dig om, at forskere allerede har dyrket planter på ISS, og desuden har de endda fået en høst. Derfor vil astronauter højst sandsynligt i fremtiden være i stand til at dyrke planter ikke kun på måne- eller marsbaser, men også under lange flyvninger.


Date:

by