Om du inte har en genetisk tendens till alkoholism kan det vara dåligt för din hälsa.

Alkoholism, som vi vet, uppstår av olika anledningar – på grund av en persons miljö, uppväxt, sociala status, etc. Genetik är en viktig faktor i allt detta. Vissa människor har en genetisk predisposition för alkoholism, medan andra tvärtom har gener som skyddar dem från överdrivet drickande. Vid första anblicken, om en person har sådana gener, kan vi säga att han har tur, eftersom han inte kommer att lida av alkoholism. Men som en färsk studie visar är verkligheten inte så enkel. Faktum är att samma gener är förknippade med andra allvarliga sjukdomar.

Om du inte har en genetisk predisposition för alkoholism kan det vara dåligt för din hälsa. Brist på «genetiskt skydd» mot alkoholism är inte alltid bra. Foto.

Hur gener skyddar människor från alkoholism

Forskare har tidigare funnit att vissa varianter i den genetiska koden, kallade single nucleotide polymorphisms, eller SNPs, skyddar mot tungt drickande. För sådana människor, efter att ha druckit alkohol, börjar en baksmälla nästan omedelbart – illamående, huvudvärk, etc.

Anledningen är att på grund av genernas egenskaper, nämligen den mindre alleliska varianten av SNP, bearbetar kroppen mycket snabbt etanol till acetaldehyd, det vill säga ett toxin som orsakar dålig hälsa under baksmälla. Följaktligen tillåter sådana egenskaper hos kroppen inte en person att konsumera stora mängder alkoholhaltiga drycker, eftersom alkohol i stället för nöje bara ger dålig hälsa. Dessutom förhindrar samma gener utvecklingen av alkoholism.

Varför är det dåligt att ha “genetiskt skydd” från alkoholism

Ett internationellt team av forskare genomförde en storskalig studie där de analyserade mer än 3 miljoner DNA-register från olika människor, européer och latinamerikaner. Samtidigt uppmärksammade forskare den mindre alleliska varianten av SNP och dessa människors hälsostatus. För att upptäcka mönster mellan gener och hälsa använde forskare mer än 1 000 indikatorer, som sömn, immunitet, mental hälsa, droganvändning, etc.

Varför är det dåligt att ha

Som ett resultat fann forskarna en blandad bild. Å ena sidan lider personer med sådana gener mindre av kronisk trötthet och i allmänhet är deras hälsa bättre, vilket inte är förvånande. Alkohol är känt för att förstöra levern och orsaka utvecklingen av en mängd andra sjukdomar, inklusive cancer. Men å andra sidan visade sig människor “genetiskt skyddade” från alkoholism vara predisponerade för många allvarliga sjukdomar.

I synnerhet har forskare funnit att sådana människor är mer benägna att drabbas av sköldkörtelsjukdom, malaria, lung- och hudcancer och hjärtsjukdomar. Dessutom visade studien att sådana människor är mer benägna att ha psykiska problem. Och det märkligaste är att personer med en mindre allelisk SNP-variant är mer mottagliga för tobaksberoende. Forskare rapporterar detta i tidskriften eBioMedicine.

Varför är det dåligt att ha

Varför “anti-alkohol”-gener är skadliga för hälsan

I denna studie upptäckte forskare bara ett samband mellan en mindre allelisk SNP-variant och vissa sjukdomar. Men orsaken till detta eller till och med orsak-och-verkan-samband kan ännu inte identifieras. Man kan till exempel anta att sådana personer på grund av en anlag för rökning är mer benägna att drabbas av lungcancer.

Det är möjligt att hälsoproblem är förknippade med egenskaperna hos metabolismen av alkohol resp. egenskaperna hos dess konsumtion. Men för närvarande är detta bara antaganden. Det viktigaste, enligt forskarna, är att ett sådant samband har identifierats. Nu kommer forskare att kunna studera denna fråga mer i detalj och i slutändan få svar på alla frågor som ställs.

Varför

Forskarnas upptäckt kan hjälpa till att behandla ett antal av sjukdomar, inklusive alkoholberoende

De resultat som erhålls kommer att ha praktisk betydelse. Forskare föreslår att de kan ge experter ytterligare information för att välja läkemedel och behandlingsformer för vissa sjukdomar som personer med en mindre allelisk SNP-variant är predisponerade för. Dessutom kan erhållen data användas för att behandla alkoholism.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Låt oss slutligen komma ihåg att människor började dricka alkohol för minst 5 000 år sedan. Detta sug efter alkohol, särskilt bland dem som inte är “genetiskt skyddade”, har en vetenskaplig förklaring, som vi beskrev i detalj tidigare.


Date:

by