Hvis du ikke har en genetisk tendens til alkoholisme, kan det være dårligt for dit helbred.

Alkoholisme opstår som bekendt af forskellige årsager – på grund af en persons miljø, opvækst, sociale status osv. Genetik er en vigtig faktor i alt dette. Nogle mennesker har en genetisk disposition for alkoholisme, mens andre tværtimod har gener, der beskytter dem mod overdrevent drikkeri. Ved første øjekast, hvis en person har sådanne gener, kan vi sige, at han er heldig, da han ikke vil lide af alkoholisme. Men som en nylig undersøgelse viser, er virkeligheden ikke så enkel. Faktum er, at de samme gener er forbundet med andre alvorlige sygdomme.

Hvis du ikke har en genetisk disposition for alkoholisme, kan det være dårligt for dit helbred. Mangel på «genetisk beskyttelse» mod alkoholisme er ikke altid godt. Foto.

Hvordan gener beskytter folk mod alkoholisme

Forskere har tidligere fundet ud af, at visse varianter i den genetiske kode, kaldet single nucleotid polymorphisms eller SNP'er, beskytter mod tungt drikkeri. For sådanne mennesker, efter at have drukket alkohol, begynder tømmermænd næsten øjeblikkeligt – kvalme, hovedpine osv.

Årsagen er, at på grund af genernes karakteristika, nemlig den mindre alleliske variant af SNP, behandler kroppen meget hurtigt ethanol til acetaldehyd, det vil sige et toksin, der forårsager dårligt helbred under tømmermænd. Følgelig tillader sådanne egenskaber ved kroppen ikke en person at indtage store mængder alkoholholdige drikkevarer, da alkohol kun bringer dårligt helbred i stedet for fornøjelse. Derudover forhindrer de samme gener udviklingen af ​​alkoholisme.

Hvorfor er det dårligt at have “genetisk beskyttelse” mod alkoholisme

Et internationalt hold af videnskabsmænd gennemførte en storstilet undersøgelse, hvor de analyserede mere end 3 millioner DNA-registreringer af forskellige mennesker, europæere og latinamerikanere. Samtidig var videnskabsmænd opmærksomme på den mindre alleliske variant af SNP og disse menneskers sundhedsstatus. For at opdage mønstre mellem gener og sundhed brugte forskerne mere end 1.000 indikatorer, såsom søvn, immunitet, mental sundhed, stofbrug osv.

Hvorfor er det dårligt at have

Som et resultat fandt forskerne et blandet billede. På den ene side lider mennesker med sådanne gener mindre af kronisk træthed og generelt er deres helbred bedre, hvilket ikke er overraskende. Alkohol er kendt for at ødelægge leveren og forårsage udvikling af en række andre sygdomme, herunder kræft. Men på den anden side viste folk “genetisk beskyttet” mod alkoholisme at være disponeret for mange alvorlige sygdomme.

Forskere har især fundet ud af, at sådanne mennesker er mere tilbøjelige til at lide af skjoldbruskkirtelsygdom, malaria, lunge- og hudkræft og hjertesygdomme. Derudover viste undersøgelsen, at sådanne mennesker er mere tilbøjelige til at have psykiske problemer. Og det mærkeligste er, at mennesker med en mindre allelisk SNP-variant er mere modtagelige for tobaksafhængighed. Forskere rapporterer dette i tidsskriftet eBioMedicine.

Hvorfor er det dårligt at have

Hvorfor “anti-alkohol”-gener er sundhedsskadelige

I denne undersøgelse opdagede videnskabsmænd kun en sammenhæng mellem en mindre allelisk SNP-variant og nogle sygdomme. Årsagen til dette eller endda årsag-og-virkning-forhold kan dog endnu ikke identificeres. For eksempel kan det antages, at sådanne mennesker på grund af en disposition for rygning er mere tilbøjelige til at lide af lungekræft.

Det er muligt, at helbredsproblemer er forbundet med karakteristika ved metabolismen af ​​alkohol eller egenskaberne ved dets forbrug. Men indtil videre er det kun antagelser. Det vigtigste er ifølge forskerne, at et sådant forhold er blevet identificeret. Nu vil forskere være i stand til at studere dette spørgsmål mere detaljeret og i sidste ende få svar på alle de stillede spørgsmål.

Hvorfor

Forskernes opdagelse kan hjælpe med at behandle et antal af sygdomme, herunder alkoholafhængighed

De opnåede resultater vil have praktisk betydning. Forskere foreslår, at de kan give eksperter yderligere information til valg af lægemidler og behandlingsformer for visse sygdomme, som personer med en mindre allelisk SNP-variant er disponeret for. Derudover kan de opnåede data bruges til at behandle alkoholisme.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig huske på, at folk begyndte at drikke alkohol for mindst 5.000 år siden. Denne trang til alkohol, især blandt dem, der ikke er “genetisk beskyttet”, har en videnskabelig forklaring, som vi har beskrevet detaljeret tidligere.


Date:

by