Hur många dagar tar det för en haj att simma över ett helt hav?

Vithajar, även känd som människoätande hajaroch Carcharodon är några av de största rovfiskarna på jorden. Deras kroppar blir upp till 5 meter långa och deras vikt kan nå 2 tusen kilo. Deras livslängd är i genomsnitt 70 år, men de är på väg att dö ut, och idag finns det bara cirka 3 500 individer i världen. I allmänhet är vithajar extremt ovanliga varelser, om vilka du kan skriva ett helt uppslagsverk. En särskilt intressant förmåga hos dessa tandiga varelser är uthållighet. Observationer har visat att de kan accelerera upp till 25 kilometer i timmen och simma länge utan att stanna, vilket gör att de kan simma över hela hav på mycket kort tid. En dag fäste forskare en sensor på en vithaj och blev överraskade av observationsresultaten.

Vithajar anses vara en av de farligaste fiskarna i världen, och de är också väldigt tåliga. Bildkälla: Science Museum of Virginia

Simrekord för djur

Forskare har länge misstänkt att vithajar har hög uthållighet. Men vetenskaplig bekräftelse på detta mottogs först 2004. Året innan fäste forskare en GPS-spårare på ryggfenan på en vithaj, som senare fick namnet Nicole. Av satellitdata att döma seglade hon från Sydafrikas vatten och hamnade några månader senare på västra Australiens kust.

Intressant fakta:En vithaj med en sensor på fenan döptes efter skådespelerskan Nicole Kidman. Det är känt att den ledande skådespelerskan i filmerna “Moulin Rouge” och “Dogville” är mycket förtjust i hajar, och att dyka med dem är en av hennes favoritaktiviteter.

Forskare övervakar många vilda djurs rörelser med hjälp av GPS-sensorer. Bildkälla: 3BL Media

En mer detaljerad studie av de insamlade uppgifterna visade att vithajen simmade över hela Indiska oceanen och därmedövervann 11 100 kilometer.Denna resa tog hennes 99 dagar, det vill säga 3,3 månader. stark> stark> Du kan erövra Indiska oceanen med fartyg på 7 dagar, men det är värt att inse att fartyg rör sig mycket snabbare och inte behöver vila. Hajar är levande varelser, och rekordet som Nicole satte kunde inte slås av något havsdjur.

Författarna till studien var ännu mer förvånade över att vithajen efter en tid vände sig om och gav sig av från Australien tillbaka mot Sydafrika.

Artikel om ämnet: I vilka hav och på vilka orter i världen finns det hajar som dödar turister

Hur simmar hajar

Med hjälp av en finspårare har forskare lärt sig några intressanta detaljer om vithajar. Till exempel, hajen Nicole, under sin simtur från Afrika till Australien, förflyttade sig med en medelhastighet på 4,7 kilometer i timmenDetta är mycket mindre än den högsta möjliga hastigheten för vithajar. En sådan avmattning kan dock göra det möjligt för rovdjuret att spara energi och täcka en lång sträcka, nästan utan att stanna för en paus. Hajar gör oftast sina snabba ryck bara under jakt.

Observationer visar att hajar jagar bara en gång var 2-3 dag. Bildkälla: Atlas Obscura

För det mesta simmade vithajen på ytan. Men ibland störtade hon ned i Indiska oceanens bassäng till ett djup av 980 meter. År 2005, när forskare återigen studerade data de samlade in, ansågs detta vara ett rekord för djupet av vithajar som dyker ner i vatten . Men senare visade det sig att vithajar faktiskt är kapabla att dyka ännu djupare – nurekordet för deras dykning under vatten är 1128 meter.

Varför hajar dör

Vithajen Nicole visade genom sitt exempel hur brett livsmiljön för dessa varelser är. Vetenskapen har lärt sig att olika populationer av hajar lätt kan möta varandra. Trots att dessa rovfiskar har tre rader med vassa tänder tar de stora risker under långa simturer. Inte bara blir de ibland offer för fiske, utan de har också naturliga fiender som hotar deras befolkning. Om du är intresserad av detaljer, läs vårt material “Vilka djur är farliga hajar rädda för?”

Hajar har många naturliga fiender i naturen. Bildkälla: National Geographic

Vill du ha fler intressanta artiklar?Prenumerera då på vår Zen-kanal. Du kommer inte bli besviken!

Ett annat extremt tåligt djur är den snabba. På vår hemsida finns en artikel om hur dessa varelser flyger i 10 månader utan att landa och inte dör – på en gång läser tiotusentals människor den. Forskare kunde bevisa att hassvalvar kan flyga under så lång tid utan att landa genom att fästa GPS-sensorer på sina kroppar. Flyghastigheten för dessa små varelser kan nå 200 kilometer i timmen, men detta är inte det mest fantastiska faktum. Det mest fantastiska är att små fåglar lyckas sova direkt i luften.


Date:

by