Det amerikanska cancervaccinet genomgår det tredje teststeget – kommer det att vara möjligt att besegra onkologi?

Nyligen har forskare upptäckt många sätt att bekämpa cancer, som har visat hög effektivitet i laboratorieförhållanden. Men tyvärr är de flesta långt ifrån att användas i praktiken, men inte alla. Anställda på företaget Moderna har tillsammans med forskare från ett annat läkemedelsföretag MSD tagit fram ett vaccin mot återkommande hudcancer (melanom). Den genomgår för närvarande den tredje etappen av kliniska prövningar. Det betyder att ett vaccin snart kan bli tillgängligt för användning. Dessutom «på väg» vacciner från andra företag från olika länder.

Det amerikanska cancervaccinet passerar det tredje stadiet av prövningar - kommer onkologin att besegras? mRNA-vaccinet mot melanom passerar det tredje steget av kliniska prövningar. Foto.

mRNA-vaccin mot melanom genomgår det tredje steget av kliniska prövningar

mRNA-vaccin mot hudcancer

mRNA-vacciner har varit i rampljuset sedan utbrottet av Covid-19-pandemin. Det är den här typen av vaccin som har använts över hela världen för att få pandemin under kontroll. Samtidigt fick alla veta om Moderna-företagets existens, som just nu utvecklar cancervacciner.

Låt oss komma ihåg att vi tidigare talade om användningen av mRNA-teknik för behandling av cancer. Det har visat hög effektivitet och till och med hjälpt en patient med det sista stadiet av obotlig cancer att överleva. Det handlade dock specifikt om behandling av cancer, inte vaccination. Och det kommer att ta lång tid innan denna teknik godkänns. Dessutom kommer detta att hända endast om alla tester genomförs framgångsrikt.

I det här fallet talar vi om ett vaccin som kommer att användas efter att patienten har avslutat en behandlingskur. Den första personen som redan fått mRNA-vaccinet var en brittisk man, den 52-årige musikern Steve Young. Han hade tidigare tagit bort melanom i stadium 2 och fick veta att vaccinet var hans “bästa chans” att förhindra att sjukdomen återvänder.

mRNA-vaccin för hudcancer. mRNA-teknik har redan visat effektivitet i kampen mot cancer. Foto.

MRNA-teknik har redan visat effektivitet i kampen mot cancer

Hur cancervaccinet fungerar

Det nya vaccinet heter mRNA-4157, eller V940. Det fungerar på samma sätt som covid-vaccinerna. Låt oss komma ihåg att de senare förser kroppens celler med en uppsättning program som lär dem att syntetisera vissa virala proteiner. Immunsystemet i sin tur lär sig av dessa proteiner att känna igen och förstöra viruset så snart det kommer in i kroppen. Därmed förhindrar vaccinet att sjukdomen utvecklas.

Cancervaccinet har instruktioner som “lär” kroppen att syntetisera 34 olika proteiner som finns i cancerceller, eller snarare — i melanomceller. På så sätt lär sig immunsystemet att svara på maligna celler för att förstöra dem. Dessutom, som forskarna rapporterar, kan program för proteinsyntes anpassas för varje patient och därmed öka effektiviteten.

Vaccinet är avsett att tas tillsammans med läkemedlet Keytruda (pembrolizumab). Detta läkemedel påverkar cancerns försvar, vilket gör den mer sårbar för immunitet. Som ett resultat ökar effektiviteten av vaccinet.

Det måste sägas att när de utvecklade V940 använde forskarna den erfarenhet de fick när de skapade ett vaccin mot covid-19. Kanske i framtiden, baserat på samma princip, kommer forskare att kunna skapa vacciner mot andra typer av cancer.

mRNA-cancervacciner fungerar enligt samma princip som coronavirusvacciner

Vad är effektiviteten hos cancervacciner hud< /h2>

Tidigare studier har visat att kombinationen av vaccinet med läkemedlet leder till en 44% minskning av återfallsfrekvensen. Följaktligen minskar dödligheten 18 månader efter kirurgiskt avlägsnande av melanom.

Detta resultat måste nu bekräftas i kliniska prövningar. Alla deltagare kommer att få Keytruda, men ingen av dem, och ingen av de läkare som övervakar patienterna, kommer att veta vem forskarna ger vaccinet och vem som får placebo. Detta kommer i slutändan att tillåta dig att objektivt utvärdera effektiviteten hos V940.

Vilken effektivitet har vaccinet mot hudcancer. Inom en snar framtid kommer medicin att kunna bekämpa cancer mer effektivt. Foto.

Inom en snar framtid kommer medicinen att kunna bekämpa cancer mer effektivt

Låt oss slutligen påminna dig om att inte endast amerikanska forskare utvecklar vacciner mot cancer. Vi har tidigare rapporterat att ryska forskare också är nära att skapa två vacciner samtidigt, som också är baserade på mRNA-teknik. Dessutom har BioNTech påbörjat kliniska prövningar av sina vacciner, som ska vara tillgängliga 2030.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Självklart kommer medicin inom en snar framtid att avsevärt öka effektiviteten i kampen mot cancer. Det kan dock inte sägas att onkologi kommer att besegras helt. Emellertid är vaccinerna ännu inte 100% effektiva. Vi kan bara hoppas att forskarna inte stannar där och snart kommer att erbjuda ännu mer effektiva behandlingsmetoder. Men du bör definitivt inte räkna med detta inom en snar framtid.


Date:

by