For første gang i historien blev en svinenyre transplanteret ind i en person, og en hjertepumpe blev installeret.

Forskere betragter xenotransplantation, det vil sige transplantation af griseorganer til mennesker, som et lovende område for transplantation, hvilket vil gøre det mere tilgængeligt for mennesker i nød. Indtil sidste øjeblik var der dog ikke mange vellykkede operationer. For eksempel transplanterede forskere et grisehjerte to gange, men efter nogen tid døde begge patienter. Forsøg på at transplantere en nyre blev allerede gjort for flere år siden, men operationerne blev udført på mennesker, der allerede var hjernedøde, det vil sige udelukkende i testtilstand. Først i foråret 2024 blev en nyre for første gang transplanteret til en levende person, og han forblev i live, men det er for tidligt at tale om de endelige resultater, da der er gået for kort tid. Ikke desto mindre besluttede lægerne at gå endnu længere – de transplanterede en nyre og thymuskirtel fra en gris til et menneske og implanterede også en hjertepumpe. En sådan operation blev udført for første gang i medicinhistorien.

For første gang i historien blev en svinenyre transplanteret ind i en person, og en hjertepumpe blev installeret. Forskere udførte en unik operation for at transplantere en svinenyre ind i en person. Fotokilde: NYU Langone Health. Foto.

Forskere udførte en unik operation for at transplantere en svinenyre ind i en person. Fotokilde: NYU Langone Health

Hvorfor nogle mennesker har brug for svineorgantransplantationer

Forskere tyr normalt til at transplantere griseorganer til mennesker i ekstreme tilfælde, når der ikke er nogen anden chance for at redde et liv. Dette var tilfældet under en hjertetransplantation for en 58-årig mand, Lawrence Fawcett. Det samme skete denne gang – patienten var den 54-årige Lisa Pisano, som blev diagnosticeret med hjertesvigt og den sidste fase af nyresygdom, der krævede regelmæssig dialyse for at rense blodet.

Kvinden var dog ikke berettiget til en menneskelig organtransplantation, fordi hun havde flere kroniske sygdomme. Hun var en “dårlig kandidat,” sagde forskerne. Faktum er, at antallet af menneskelige organer er begrænset, hvilket resulterer i, at mange mennesker venter længe på deres tur. Derfor skal folk for at kvalificere sig til en organtransplantation opfylde visse krav, som sikrer, at donororganerne ikke går til spilde.

Derudover, på grund af egenskaberne ved patientens krop, at finde en nyre, der ville matche hendes immunsystem, var det meget svært. Forskere rapporterer, at hun skulle vente i årevis på et donororgan.

Hjertepumpe og svinenyretransplantation

Som allerede nævnt endte forsøg på at transplantere et grisehjerte ind i en person med patientens død. Derfor risikerede læger fra det akademiske lægecenter NYU Langone Health ikke en sådan transplantation, men besluttede at bruge en mekanisk hjertepumpe, det vil sige en venstre ventrikulær hjælpeanordning (LVAD). Det var imidlertid risikabelt at udføre denne operation, mens kvinden var “bundet” til dialyse.

Som nævnt ovenfor var det ikke muligt at finde en passende menneskelig nyre de næste par år, men en hjerteoperation var påtrængende nødvendig. Kvinden havde kun et par uger tilbage at leve. Som følge heraf blev det besluttet at transplantere en svinenyre. Som vi tidligere har rapporteret, var testnyretransplantationsoperationer vellykket. Derudover er der allerede én patient, der lever med en svinenyre.

Nyretransplantationen var vellykket — det nye orgel blev ikke afvist. Fotokilde: www.livescience.com

I begyndelsen af ​​april gennemgik kvinden to operationer. Hun fik indopereret en hjertepumpe, en svinenyre og en thymuskirtel. Ifølge videnskabsmænd hjælper sidstnævnte med at “træne immuncellerne” i kroppen. Kort sagt skal thymuskirtlen hjælpe med at forhindre immunsystemet i at afstøde nyren.

Unik nyretransplantation var vellykket

Ifølge NYU Langone Health-embedsmænd var operationen unik af flere grunde. For det første har ingen LVAD-patient nogensinde modtaget så meget som en menneskelig nyretransplantation. Derfor var forskerne ikke sikre på, at operationen ville lykkes. Derudover er selve det faktum, at en nyre- og thymustransplantation fra en gris til et menneske, som også udføres for første gang, overraskende. Kvinden støttede dog denne idé, da hun stadig ikke havde noget andet valg.

En unik nyretransplantation var vellykket. Til organtransplantation bruger videnskabsmænd specielt opdrættede genetisk modificerede grise. Foto.

Til organtransplantation bruger forskerne specielt opdrættede genetisk modificerede grise

Som videnskabsmænd rapporterer, blev thymuskirtlen implanteret i en transplanteret nyre. De håber, at kirtlen ikke kun vil “omprogrammere” immunsystemet og hjælpe med at undgå afstødning af et nyt organ, men også give en kvinde mulighed for at tage lavere doser af immunsuppressiv medicin.

Sørg for at abonnere på vores Zen og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

12 dage efter operationen fungerer den transplanterede nyre perfekt, og der er ingen tegn på afstødning. Inden kvinden bliver udskrevet, skal hun dog tilbringe noget tid på et genoptræningscenter for at komme sig helt. Hvis eksperimentet lykkes, kan sådanne operationer blive meget mere almindelige og kunne redde et stort antal liv.


Date:

by