Varför den längsta dinosaurieleden såldes för över $100 000

1945 köpte en amerikansk familj en bit mark i Colorados Ouray County för att leta efter guld. Folk hittade guld i Colorado i mitten av 1700-talet, så köparna visste tydligt vad de gjorde. Men vid tidpunkten för köpet, och decennier senare, misstänkte de inte ens att det låg något mer värdefullt än guld under deras landområden. År 2021 beslutade forskare att studera denna plats och upptäckte en välbevarad och längsta väg som skapades av gigantiska dinosaurier. Denna unika plats har blivit av stort värde för vetenskapen, och nyligen förbjöds allt gruvarbete där. Ägarna blev inte förolämpade eftersom deras mark köptes för anständiga pengar.

Varför såldes den längsta dinosaurieleden för mer än 100 tusen dollar. Sauropoder är en av de största varelserna i jordens historia. Bildkälla: freepik.com. Foto.

Innehåll

  • 1 fossiliserade spår av en riktig dinosaurie
  • 2 De största dinosaurierna på jorden
  • 3 Hur dinosaurier rörde sig
  • 4 Plats på jorden med dinosauriefotspår

Fossiliserade fotspår av en riktig dinosaurie

Den längsta stigen, upptrampad av multimeterdinosaurier, består av 134 spår i följd. Den heter West Gold Hill och dess längd är 97 meter. Enligt paleontologer lämnades de fossiliserade spåren efter för 150 miljoner år sedan av ett av de största djuren i världen – sauropoder.

Spåret som gjorts av en enorm dinosaurie. Bildkälla: USDA Forest Service

Läs också:De mest fantastiska dinosaurierna som levde i Ryssland för miljoner år sedan

De största dinosaurierna på jorden

Sauropoder, även känd som sauropoder, är en stor grupp växtätande dinosaurier som levde för 210–66 miljoner år sedan. De hittades på alla kontinenter utom Antarktis, så upptäckten av deras spår i delstaten Colorado är inte förvånande.

Sauropodernas kroppslängd från huvud till svans kunde nå 40 meter. De största individerna var 17 meter höga, och dessa varelser vägde 70 ton eller till och med mer. I den moderna världen kan bara vissa arter av valar vara tyngre än sauropoder. Till exempel kan en blåval väga upp till 150 ton.

Kroppsvikten hos sauropoder kunde nå 70 ton. Bildkälla: dinozavriki.com

Den viktigaste egenskapen hos sauropoder var deras långa hals. Det finns till och med en separat artikel om detta på vår hemsida – dinosaurien av arten Mamenchisaurus sinocanadorum hade en 15-meters hals. Med hjälp av en lång hals nådde sauropoder lätt de högsta grenarna av träd, som var otillgängliga för andra växtätare.

Sauropoder hade också tjocka ben, ungefär samma form som moderna elefanter. De gick på fyra ben, för det var det enda sättet de kunde stödja sina enorma och tunga kroppar. År 2020 fann forskare att sauropoder ibland fortfarande gick på två ben, men bara under vissa förhållanden.

Intressant fakta:Enorma dinosaurier dök upp på jorden efter att det inte slutat regna på 2 miljoner år

Hur dinosaurier rörde sig

Tack vare sina massiva kroppar lämnade sauropoder djupa spår bakom dem rund form. Men bara ett fåtal av dem förvandlades till fossiler och kunde överleva till denna dag. Oftast finns välbevarade dinosauriespår på botten av torra floder och sjöar, eftersom spåren förblir bäst på leriga strandlinjer.

Fossilized dinosaur footprint. Bildkälla: dolidoki.com

Men spåren som upptäckts i den amerikanska delstaten Colorado är unika. De kunde överleva bra till denna dag i oländig bergig terräng, på en höjd av 2835 meter. Dessutom talar vi om hundratals på varandra följande steg, från vilka man kan förstå hur den enorma dinosaurien rörde sig. Att döma av förändringen i benens rotation, vid ett visst ögonblick vände sauropoden skarpt 270 grader. Exakt vad som fick honom att ändra uppfattning om att gå vidare vet ingen, och denna hemlighet kommer sannolikt inte att avslöjas.

Fossila tårar av en sauropod. Bildkälla: denverpost.com

Du kommer att bli förvånad:Vad var dinosauriernas förväntade livslängd

En plats på jorden med dinosauriespår

Nyligen blev det känt att US Forest Service har förvärvat mark med dinosauriespår för att skydda dem från förstörelse. För 27 tunnland mark, vilket är storleken på ett 20-tal fotbollsplaner. De tidigare ägarna, som fortfarande ville leta efter guld på denna plats, fick massor av pengar – transaktionskostnaden var $ 135 000.

Det är viktigt att än en gång betona att dinosauriefotspåren som finns i Colorado inte är de enda i världen. De är unika genom att det finns många av dem, och från dem kan du förstå hur sauropoden rörde sig.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Det finns redan mer än 100 tusen av oss!

Enstaka dinosauriespår finns över hela världen. Till exempel, 2021 pratade vi om upptäckten av sådana på stranden av den brittiska staden Folkestone. De hittades mycket tidigare, men forskare var inte säkra på att de hade att göra med fossiliserade fotspår av forntida varelser. Om du är intresserad av detaljerna i denna upptäckt, läs vårt material “Forskare har hittat fossiliserade spår av stora dinosaurier.”


Date:

by