Sällsynt fenomen: fyra samtidiga solflammor kan orsaka en magnetisk storm

Solen är en gigantisk gasboll, utan vilken livet på jorden skulle vara omöjligt. Komplexa processer sker ständigt inuti den, orsakade av dess magnetfält. Solaktiviteten ändras vart elfte år. Under solminimum är stjärnan relativt tyst, men under solmaximum uppstår ständigt utbrott på dess yta. Nyligen bevittnade forskare från NASAs flyg- och rymdorganisation ett mycket sällsynt fenomen som kallas ensympatisk solflareDenna komplexa term brukar förstås som den samtidiga förekomsten av flera flammor i olika delar av solen. På eftermiddagen den 23 april registrerade astronomer fyra samtidiga flammor. Solmaterialet som de stöter ut kan nå jorden på några dagar och orsaka konsekvenser.

Sällsynt fenomen: fyra samtidiga solutbrott kan orsaka en magnetisk storm. I slutet av april 2024 upplevde solen ett sympatiskt solutbrott. Bildkälla: IFL Science. Foto.

I slutet av april 2024 inträffade ett sympatiskt solutbrott på solen. Bildkälla: IFL Science

Solflammor i april 2024

Enligt rymdväder inträffade en serie explosioner på solen i flera delar av solen. Det skilde flera minuter mellan de fyra utbrotten, men forskarna tror fortfarande att de inträffade samtidigt. Tre flammor inträffade i solfläckar och en i en solglödtråd.

Solfläckarär områden på solen som är mycket mörkare än resten av stjärnan. De uppstår när magnetfält rör sig utåt – dessa områden är mycket kallare än resten av stjärnan, vilket är anledningen till att de ser mörka ut. Vissa solfläckar är små och synliga för forskare endast genom speciell optik, men det finns också de vars storlek är jämförbar med storleken på stora planeter.

Solflammor i april 2024. Mörka fläckar på solen. Fotokälla: Langkawi National Observatory, MYSA/MOSTI. Foto.

Mörka fläckar på solen. Bildkälla: Langkawi National Observatory, MYSA/MOSTI

Trådar av solenär långa strukturer av gaser som stiger över ytan av en stjärna. De kan “flyga ut” i många tusen kilometer, så på fotografier av solen är de synliga som ljusa bågformade formationer. Vissa soltrådar existerar i flera veckor, varefter de antingen löser upp eller kastar ut solpartiklar i rymden.

Solflammor i april 2024. Solglödtråd. Bildkälla: NASA Goddard Space Flight Center. Foto.

Solglödtråd. Bildkälla: NASA Goddard Space Flight Center

Solar Flares– detta är en följd av spänningen som uppstår i dess magnetfält. När spänningen blir mycket hög “exploderar magnetfältet” och släpper ut en stor mängd energi i rymden.

Det säger sig självt att vi har beskrivit alla processer på enklast möjliga sätt. Faktum är att det händer mycket inuti solen, och det kommer att ta mycket tid att förklara alla nyanser.

De vanligaste myterna om solen:vad ska du tro?

Konsekvenser av geomagnetiska stormar

Många forskare är benägna att tro att som ett resultat av dessa solflammor kommer geomagnetiska stormar att uppstå på jorden i slutet av april 2024. När explosioner inträffar på stjärnan närmast oss flyger klasar av elektroner och protoner ut i rymden.

Vår planet Jorden är omgiven av ett magnetfält (magnetosfären), som skyddar oss från solvinden. Om elektroner och protoner når jorden börjar magnetosfären att svänga och i hög grad påverka allt som händer på planetens yta.

Konsekvenser av geomagnetiska stormar. Bild av påverkan av solflammor på jorden. Bildkälla: iz.ru. Foto.

Bild av inverkan av solflammor på jorden. Bildkälla: iz.ru

Under geomagnetiska stormar kan vi observera norrsken på himlen. Under särskilt starka störningar är detta vackra fenomen synligt även över Moskva och många andra ryska städer. Till exempel i centrala Ryssland var norrskenet synligt flera gånger under 2023.

Under magnetiska stormar kan problem med elektronik uppstå. Till exempel fungerar satellitsystem som GPS ofta inte bra sådana dagar. Vid särskilt kraftiga störningar kan problem med ljus uppstå.

Magnetiska stormar kan leda till sjukdom hos känsliga personer. Till exempel kan män och kvinnor klaga över huvudvärk, sömnlöshet, stress, ångest och andra obehagliga symtom.

Med största sannolikhet kommer magnetiska stormar på jorden att inträffa den 25 och 26 april. Det är möjligt att de kommer att hålla längre, eftersom solen är väldigt aktiv nu.

Om du vill lära dig så mycket som möjligt om solstormar, läs vårt material om varför de uppstår och varför de är farliga.

Katastrof efter solstormar

Forskare tror att toppen av solaktiviteten kommer inte förrän 2025, så det kan komma en hel del nyheter om magnetiska stormar och rekordstora kraftiga flammor. Enligt andra uppgifter går solcykeln nu snabbare än vanligt, och det maximala kommer att inträffa i slutet av 2024.

Solcykeldiagram. Bildkälla: meteoadriatic.net

Om du fortfarande inte prenumererar på vår Zen-kanal är det dags att fixa det. Där kan du lämna kommentarer!

Utifrån detta borde mänskligheten vara beredd på allvarliga problem med teknik. Tillsammans med teknik och elektricitet kan Internet också misslyckas, varefter miljarder människor runt om i världen kommer att stå utan kommunikation.


Date:

by