Hur man upptäcker cancer på några minuter – forskare har hittat svaret

En av anledningarna till att cancer är dödlig är att den oftast diagnostiseras i ett sent skede. Därför är en av uppgifterna för forskarna att utveckla en enkel, snabb, billig och effektiv teknik för att diagnostisera cancer. Artificiell intelligens kan hjälpa till med detta, och viss framgång har redan uppnåtts i denna riktning. Kinesiska forskare har skapat ett system som upptäcker vissa typer av cancer från en droppe blod på några minuter.

Hur man identifierar cancer på några minuter - forskare har hittat svaret. Forskare har utvecklat artificiell intelligens som upptäcker cancer 5 minuter innan de första symptomen på sjukdomen uppträder. Foto.

Forskare har utvecklat artificiell intelligens. som upptäcker cancer 5 minuter innan de första symtomen på sjukdomen uppträder

Cancerdiagnostik med hjälp av artificiell intelligens

Ett nytt verktyg skapat av forskare gör det möjligt att upptäcka maligna tumörer i bukspottkörteln och magen, samt kolorektal cancer. Dessa typer av cancer är de vanligaste och samtidigt de mest dödliga, särskilt cancer i bukspottkörteln, som i allmänhet är obotlig, samt kolorektal cancer.

Tyvärr finns det fortfarande inte effektiva metoder för att diagnostisera dessa sjukdomar. I synnerhet finns det ingen teknik ännu som skulle tillåta oss att diagnostisera sjukdomar med hjälp av ett blodprov, än mindre göra det själva. För att upptäcka cancervävnad förlitar sig läkare huvudsakligen på bildbehandling eller kirurgiska ingrepp, vilket innebär att cancer upptäcks i ett ganska långt framskridet stadium.

Cancerdiagnostik med hjälp av artificiell intelligens. Ny cancerdiagnostisk teknologi gör att du kan upptäcka sjukdomen med hjälp av ett blodprov. Foto.

Ny teknologi för cancerdiagnostik gör det möjligt att upptäcka sjukdomen med hjälp av ett blodprov

Men i USA är diagnosen bukspottkörtelcancer för närvarande godkänd med hjälp av en biomarkör, känd som CA19-9. Men befintliga tester upptäcker sjukdomen endast 80% av tiden, och först efter att patienter utvecklar symtom på sjukdomen. Innan symtom uppträder överstiger inte denna metods effektivitet 13%.

Den nya tekniken, utvecklad av kinesiska forskare, är baserad på ett maskininlärningssystem som analyserar många metabola biprodukter, eller metaboliter, i blodet. Vi har redan berättat att ämnesomsättningen förändras under cancer. Detta blir förresten en av anledningarna till att människor börjar gå ner mycket i vikt.

Således fungerar metaboliterna i blodet som ett slags “biomarkörer” som kan användas för att fastställa förekomsten av cancer hos en person. En viktig fördel med denna diagnostiska metod är att cancer kan upptäckas i tidiga skeden, eftersom vissa metaboliter i cancer uppträder omedelbart, även när en person ännu inte har några symtom.

Tekniken som utvecklats av forskare upptäcker cancer även från torkade blodprover. Bildkälla: www.livescience.com

Ny effektiv teknik för att diagnostisera cancer

I en studie utförd av forskare kunde ett nytt AI-baserat diagnostiskt verktyg skilja blodgivare utan cancer från donatorer med cancer. Testets effektivitet låg i intervallet 82-100%. Författarna rapporterar detta i tidskriften Nature Sustainability. För diagnos kräver systemet mindre än 0,05 milliliter blod.

Det mest intressanta är att detta instrument kan utföra diagnostik med både flytande och torkat blod. I ett test kunde systemet upptäcka cancer i bukspottkörteln även från torkade blodfläckar i 81,2 % av fallen. Torkat blod kan lagras och transporteras till mycket lägre kostnad. Enligt forskare skulle detta göra tester tillgängliga över hela världen, inklusive fattiga länder i Afrika.

Dessutom, enligt forskarna, kommer tekniken de utvecklat att minska den uppskattade andelen oupptäckta cancerfall med 20-50 % på landsbygden i Kina. Naturligtvis talar vi om de tre typerna av cancer som nämns ovan. Detta kommer att öka överlevnaden eller åtminstone förlänga livet för många människor.

Ny effektiv teknik för att diagnostisera cancer. Artificiell intelligens kan påskynda utvecklingen av medicin inom en snar framtid. Foto.

Artificiell intelligens kan påskynda utvecklingen av medicin inom en snar framtid

Men tyvärr , i praktiken, ny Metoden kommer inte att vara tillgänglig för användning när som helst snart. Tidigare måste den genomgå många tester med ett stort antal analyser. Den aktuella studien testade systemet på endast några hundra blodprover. Dessutom deltog personer vars diagnos redan hade bekräftats i arbetet.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Låt oss slutligen påminna dig om att detta inte är första gången som forskare använder AI för att diagnostisera cancer. Tidigare har vi pratat om en metod som bygger på analys av ”cancer-DNA”. Du kan läsa mer om detta på länken.


Date:

by