Hälften av Kinas städer kan stå under vatten – vad händer med dem?

Många stora städer på jorden avtar gradvis, vilket gör att deras höjd över havet minskar varje år. Dessutom, i vissa megastäder sker denna process mycket snabbt. I synnerhet visade en nyligen genomförd studie av forskare att många kinesiska städer med en befolkning på mer än två miljoner människor lider av detta. Under de senaste hundra åren har några av dem redan sjunkit flera meter, och samtidigt fortsätter de att bosätta sig snabbt. Som ett resultat riskerar miljontals människor att bli översvämmade. Städer som Peking, Shanghai och Tianjin drabbades särskilt hårt. Under de kommande hundra åren kan vissa megastäder vara under havsytan.

Hälften av Kinas städer kan vara under vatten - vad händer med dem? Många kinesiska städer kan vara översvämmade. Foto.

Många städer i Kina kan bli översvämmade

Kinesiska städer bosätter sig i hög takt

< p>Författarna till en nyligen genomförd studie undersökte 82 stora kinesiska städer. För att göra detta använde de radarpulser från satelliter. Tack vare dem kan du övervaka alla förändringar i avståndet mellan satelliten och marken. På så sätt mätte författarna hur mycket städer sjönk mellan 2015 och 2022.

Studieresultaten visade att 45 % av kinesiska städer sjunker snabbare än 3 millimeter per år. Dessutom har 16 % av städerna sättningar på mer än 10 millimeter per år. Som nämnts ovan är situationen värst i Peking, Shanghai och Tianjin. Shanghai har till exempel sjunkit 3 meter under de senaste 100 åren och fortsätter att sjunka snabbt.

Shanghai har bosatt sig med mer än 3 meter under de senaste 100 åren. Bildkälla: www.airpano.ru

Varför kinesiska städer faller under jorden

Problemet med stadssättningar är inte begränsat till Kina. Vi berättade tidigare att en liknande situation observeras över hela världen. Enligt en studie, år 2040, kan 2 miljoner kvadratkilometer land vara under havsytan. Dessutom berör detta problem Indonesien i största utsträckning.

Det finns olika orsaker till detta fenomen. Enligt vissa forskare är vattenintag en nyckelfaktor. Människor dränerar jorden och pumpar ut grundvatten, vilket resulterar i tomrum. Därför lägger sig jorden gradvis. Vi har tidigare rapporterat att fel började dyka upp i USA på grund av grundvattenpumpning. Därför är ett av sätten att lösa problemet, enligt experter, att kontrollera utvinningen av grundvatten.

Dessutom är orsaken till sättningar packning av stenar under tyngden av städer. Byggnader och alla typer av strukturer har en stor massa, vilket gör att jorden under dem börjar komprimeras. Dessutom är det mycket möjligt att trycket som utövas av megastäder på marken leder till en omfördelning av grundvatten, det vill säga det rusar till de områden där trycket är mindre. Detta får också städer att bosätta sig.

Stadssättningar hotar förstörelse av byggnader och kritisk infrastruktur

Vad är faran med stadssättningar

Storstädernas sättningar påverkar i första hand byggnader vars integritet är hotad. Dessutom lider kritisk infrastruktur. Som Reuters rapporterar kostar sänkningen av megastäder redan Kina mer än 1 miljard dollar.

Men förstörelsen av byggnader och infrastruktur är långt ifrån det enda och inte det farligaste problemet. Ju lägre städer är desto högre är risken för översvämningar. Detta gäller särskilt för kustområdena. Nederbörden sker förstås inte så snabbt, men förändringar i samband med globala klimatförändringar bör också beaktas, nämligen stigande havsnivåer på grund av smältande glaciärer.

Vad är faran med stadssättningar. Smältande glaciärer leder till en snabb höjning av havsnivån. Foto.

Smältande glaciärer leder till snabb höjning av havsnivån

Som ett resultat ökar risken för översvämningar i städer avsevärt. Översvämningsrelaterade problem kan uppstå inom en snar framtid. Men den farligaste situationen kommer att bli under nästa århundrade. Forskare rapporterar att år 2120 kommer 22 till 26 % av Kinas kustland att ligga under havsytan. Mellan 9 och 11 % av landets befolkning bor för närvarande i dessa territorier. Enligt forskare tyder de erhållna uppgifterna på att de nödvändiga åtgärderna måste vidtas idag.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Slutligen konstaterar vi att forskare ofta har fel och reviderar sina prognoser angående klimatuppvärmning och stigande havsnivåer. Speciellt glaciärer smälter snabbare än man tidigare trott. Därför är det mycket möjligt att problemet med stadsöversvämningar kommer att uppstå ännu tidigare.


Date:

by