Är det sant att zombiehjortsjukdomen har spridit sig till människor?

Du har säkert hört talas om “zombiehjortar”, som ser läskiga ut och beter sig konstigt. Djur tappar koordinationen av rörelser, försvagas och lider av svår utmattning. Anledningen, som våra vanliga läsare säkert vet, är en dödlig och obotlig spongiform encefalopati som kallas Chronic Wasting Disease (CHD). HIB fick så att säga världsberömdhet 2019, när världsmedia tillkännagav «horder av zombiehjortar» i Kanada och USA. Nyheten väckte, som väntat, uppmärksamhet från en bred publik, och infekterade djur började uppmärksammas i fler och fler länder. Redan då varnade experter för eventuell överföring av sjukdomen från rådjur till människor, men det fanns inga registrerade fall. Nyligen rapporterade dock forskare från USA om två jägares död i en okänd neurologisk sjukdom. Rapporten, utarbetad av experter från University of Texas, sa att männen troligen blev infekterade med CWD genom att äta kött från sjuka djur.

Forskare från USA rapporterade om två jägares död i en okänd neurologisk sjukdom. Är det verkligen «zombiehjortarnas sjukdomar? överförs till människor? Bild: content.osgnetworks.tv

Innehåll

  • 1 Världens värsta sjukdom
  • 2 Vad är Hib?
  • 3 Kan Hib överföras till människor?
  • 4 mystiska dödsfall bland jägare i USA

Världens mest fruktansvärda sjukdom

Det finns ett stort antal farliga smittsamma och virala sjukdomar i världen, men de mest fruktansvärda är de som påverkar hjärnan på ett mycket sofistikerat sätt. Vi pratar om prioner– de farligaste smittämnena på jorden. Dessa små, felveckade proteiner innehåller inget genetiskt material och skadar friska hjärnceller. Skadan som orsakas av deras exponering är enorm, och anledningen till att tidigare normala proteiner förvandlas till patogena proteiner är okänd.

Prioner beskrevs första gången 1982 av Dr. Stanley Prusiner från University of California School of Medicine, som upptäckte att prioner bildas av proteiner som normalt finns i hjärnan. När proteinerna förvandlas till prioner, ackumuleras de i vävnader och sprids i hjärnan, och så småningom förvandlas det till något som liknar en svamp (av denna anledning kallas prionsjukdomar som transmissibel spongiform encefalopati (TSE)).

Hjärnan hos en patient infekterad med Creutzfield-Jakobs sjukdom (galna ko-sjukan). Bild: medpagetoday.net

Onödigt att säga att infektion med prioner leder till snabbt fortskridande demens och smärtsam död. Den mest kända sjukdomen orsakad av dessa onormala proteiner som drabbar människor och djur är Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (CJD), även känd som galna ko-sjukan.

Mer om ämnet: Den mest fruktansvärda sjukdomen: varför gjorde Frankrike avbryta studiet av prioner?

Tyvärr kan alla neurodegenerativa sjukdomar orsakade av prioner inte behandlas, och döden inträffar i 100% av fallen efter att de första symtomen uppträder. Men det värsta är ändå dessa onormala proteiners motståndskraft mot strålning, höga temperaturer (pioner dör inte ens vid en temperatur på +600°C), verkan av proteaser och kemikalier som alkohol, formaldehyd, etc.< /p>

Vad är HIB?

Eftersom prioner infekterar djur och människor orsakar de olika neurodegenerativa sjukdomar, bland annat CJD (galna ko-sjukan), kurusjukan och CWD – från engelska Chronic wasting disease (CWD), vars första rapporter dök upp i slutet av 1960-talet, då forskare från Colorado beskrev svartsvanshjortens märkliga beteende. Flera decennier senare spred sig sjukdomen till andra stater, varefter det blev uppenbart att hela hjortdjursfamiljen är mottaglig för infektion med Hib.

Hittills har Hib-utbrott rapporterats i 32 amerikanska delstater, tre kanadensiska provinser, Norge, Finland, Sverige, Sydkorea och Ryssland. Även odlade djur är bland de infekterade djuren.

Vad är Hib? Djur som är infekterade med Hib dör strax efter att symtomen uppträder. Bild: cdn.forumcomm.com. Foto.

Djur som är infekterade med Hib dör kort efter att symtomen uppträtt. Bild: cdn.forumcomm.com

Enligt forskarna utvecklas symtom på CWD långsamt hos alla medlemmar av hjortfamiljen (i vissa fall tar processen flera år), men allt eftersom den fortskrider kan förändringar i beteende och utseende observeras, såsom förlust av rädsla för människor, dregling, överdriven törst och bristande koordination och utmattning.

Visste du att en ny, farligare typ av galna ko-sjukdom har upptäckts i USA? Detaljer här, missa inte det!

Med ett ord, utåt liknar olyckliga djur ofta zombies, vilket är anledningen till att CWD inofficiellt började kallas för “zombiehjortssjukdomen”. (zombie rådjur sjukdom). Av stor oro är det faktum att prioner är extremt smittsamma och Hib sprids mellan djur genom kontakt med kontaminerade kroppsvätskor och vävnader eller genom miljön.

Kan Hib överföras till människor?

Forskare har pratat om att Hib potentiellt kan överföras till människor under lång tid. I februari 2019 publicerade således experter från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en varning om farorna med att äta hjortkött. Samtidigt föreslog Michael Osterholm, chef för Center for Infectious Disease Research and Policy, att överföring av CWD från rådjur till människor redan kan ha skett.

Låt oss komma ihåg att det tidigare tog forskare omkring 10 år att inse att bovin spongiform encefalopati (galna ko-sjukdomen) överförs till människor. Med tanke på detta alarmerande prejudikat är mänsklig infektion med någon form av Hib ganska hög. «Nyckelfaktorn i den dödliga sjukdomen och dess grundläggande skillnad mot galna ko-sjukdomen är muskelförtvining. Alla som konsumerar viltkött löper alltså risken att falla offer för prionsjukan”, sa Ostrekholm i en intervju med brittiska The Independent.

Kom ihåg att alla jämförelser mellan sjuka rådjur och zombies är ovetenskapliga. Bild: citizen-times.com

Läs ännu fler intressanta artiklar om de senaste vetenskapliga upptäckterna inom medicin och bioteknik på vår Yandex.Zen-kanal – artiklar som inte finns på webbplatsen publiceras regelbundet där!

I dag verkar Osterholms ord profetiska – forskare identifierade nyligen ett möjligt samband mellan två jägares död i en sällsynt neurologisk sjukdom. En studie gjord av medicinska experter vid University of Texas, publicerad i tidskriften Neurology, sa att männen troligen blev infekterade av att äta infekterade rådjur.

Mystiska dödsfall bland jägare i USA

Även om det inte finns några definitiva bevis för överföring av CWD från djur till människor i dag, ser de data som publiceras i arbetet alarmerande ut.
Som forskarna skriver, båda männen jagade i samma hus och åt kött från samma population av rådjur innan de blev sjuka. Den första som dog var en 72-årig man 2022, som enligt författarna “snabbt blev förvirrad och aggressiv.”

Mannen konsumerade tydligen rådjurskött smittat med Hib. En vän till honom som åt viltkött från samma djurpopulation dog senare i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (CJD). Symtom på CJD liknar i allmänhet demens, även om tillståndet för sådana patienter förvärras mycket snabbare, säger tidningen.

Fler och fler sjukdomar överförs från djur till människor. Bild: wp-cpr.s3.amazonaws.com

Vännen till den avlidne jägaren dog en månad efter att ha uppvisat symtom som är karakteristiska för CJD – anfall, agitation och aggression. En obduktion bekräftade slutligen diagnosen – en variant av CJD som kallas sCJDMM1. Låt oss komma ihåg att tidigare forskare från USA upptäckte en ny, extremt sällsynt stam av CJD – vCJD – som skiljer sig från den klassiska (CJD) och potentiellt farlig för människor.

Du kanske är intresserad av: De sällsynta och mest ovanliga sjukdomarna i världen

Som författarna till den nya studien skriver kan deras upptäckt tyda på
«möjliga nya överföring av Hib från djur till människor& #187;. Och även om forskarna erkänner att deras arbete inte är definitivt bevis på att att äta kött från CWD-infekterade rådjur i slutändan kommer att orsaka CJD hos människor, kan möjligheten inte helt uteslutas.

< p>Även om ett orsak- och verkanssamband förblir obevisat, visar de rapporterade fallen behovet av ytterligare studier av de potentiella riskerna och folkhälsokonsekvenserna av att konsumera kött från CHIB-infekterade rådjur, skriver artikeln.

Experter rekommenderar att man inte äter kött från infekterade rådjur. Bild: amazonaws.com

Läs också: Kan mutationer av rabiesviruset leda till ett utbrott av “zombie”-infektion?

I dag återstår många allvarliga frågor om överföringen av sjukdomen från en art till en annan, och tidigare studier har visat att CWD överförs till primater. Som tur är hotas inte mänskligheten av en zombieapokalyps av Hollywood-proportioner, men forskare runt om i världen följer noga situationen med Hib och andra prionsjukdomar.


Date:

by