Bakterier på ISS har förvandlats till mutanter som inte dör av antibiotika

I november 1998 började fjorton länder runt om i världen använda den internationella rymdstationen för att utföra experiment bortom jorden. Under dessa två decennier lyckades mer än 300 personer besöka där. ISS-besättningsmedlemmar flyger vanligtvis lätt och tar inte med sig något onödigt. Men även utan att veta om det tar de dussintals stammar av olika bakterier till stationen. Under 2019 studerade forskare utrymmet inuti olika moduler av rymdstrukturen och fann att det verkligen finns många olika bakterier och svampar. Alla dessa mikroskopiska organismer lever under ovanliga förhållanden för sig själva, så de anpassar sig till nya verkligheter. Det upptäcktes nyligen att vissa bakteriestammar har förändrats så mycket att om de orsakar sjukdom, kommer nuvarande mediciner inte att kunna bota dem snabbt.

Bakterier på ISS har förvandlats till mutanter som inte dör av antibiotika. Det finns bakterier på ISS, och de muterar snabbt. Bildkälla: nasa.gov. Foto.

Det finns bakterier på ISS, och de muterar snabbt. Bildkälla: nasa.gov

Innehåll

  • 1 Hur många bakterier finns på människokroppen
  • 2 Bakterier i rymden
  • 3 Antibiotikaresistenta bakterier
  • 4 Faran med bakterier på ISS

Hur många bakterier finns det på människokroppen

Enligt vetenskapliga data finns det cirka 30 biljoner celler på kroppen hos varje vuxen, på vilkas yta bor 38 biljoner bakterier. De är mycket viktiga för vår hälsa eftersom de renar huden från sekret och berikar kroppen med användbara ämnen. Mikrober skapar också ett lager som hjälper till att skydda mot infektioner.

Ett tvärsnitt av mänsklig hud under ett mikroskop. Bildkälla: sciencephoto.com

Det är omöjligt att helt rena människokroppen från bakterier. Även om detta görs kan en person lätt bli sjuk, eftersom bakterier är livsviktiga för oss. Baserat på detta är det inte förvånande att det finns ett stort antal olika mikrober ombord på ISS – de anländer till stationen medan de är på mänsklig hud eller kläder.

Viktig vetenskaplig upptäckt: Tidigare okända hittades på bakterier och virus på mänsklig hud

Bakterier i rymden

I rymden börjar bakterier förändras naturligt. Det beror på att de befinner sig i förhållanden som är onaturliga för dem och försöker vänja sig vid dem. Ombord på ISS finns ett helt annat ventilationssystem, luftfuktighetsnivå, lufttryck och många andra faktorer. I vissa fall utsätts bakterier för rymdstrålning och förhöjda nivåer av koldioxid – till exempel när ISS-besättningsmedlemmar tar på sig rymddräkter och går ut i rymden. För att klara alla dessa tester måste bakterier mutera.

Miljoner bakterier går ut i rymden tillsammans med människor. Bildkälla: roscosmos.ru

Extrem situation:NASA-astronauter gick ut i rymden och upptäckte vatten i sin rymddräkt

Antibiotikaresistenta bakterier

< p>Nyligen genomförde forskare en studie där de studerade bakterien Enterobacter bugandensis. Mer än ett dussin stammar av dessa mikrober har upptäckts inne i rymdstationen. Tyvärr anses de inte vara ofarliga – det finns en åsikt att de på något sätt är kopplade till den mänskliga mag-tarmkanalen och kan också orsaka blodförgiftning hos barn under 90 dagar.

Enterobacter-bakterier i en petriskål. Bildkälla: wikimedia.org

Studien fann att under stress börjar dessa bakterier faktiskt förändras. I synnerhet leder exponering för rymdmiljön till mutationer som gör dem osårbara för många antibiotika. Detta är naturligtvis goda nyheter för bakterier. Men människor kan mycket väl lida av muterade mikrober. Utöver allt detta kan Enterobacter bugandensis-bakterier interagera med andra mikrober för att få fördelar. Det är möjligt att alla dessa egenskaper kan göra dem till den mest talrika typen av bakterier på ISS.

Läs också:Köttätande bakterier sprider sig i USA, som har redan dödat 5 personer

Risken för bakterier på ISS

Resultaten av vetenskapligt arbete är som början på en skräckfilm. Möjligheten att en mutant bakterie kan utvecklas i rymden och orsaka en obotlig sjukdom är mycket skrämmande. Denna situation påminner vagt om handlingen i filmen “Alive” från 2017, där astronauter hittar liv på Mars, men inte ens misstänker vad upptäckten av en utomjordisk mikrob kan visa sig vara. Men idag finns det inget att vara rädd för – åtminstone har forskare inte uttryckt någon stark oro.

Faran med bakterier på ISS. En stillbild från 2017 års film

Still från 2017 års film “Alive”

< p> Visste du att vi har en Telegram-chatt? På så sätt kan du kommunicera med andra läsare av sajten och delta i frågesporter!

Tidigare hittade forskare något ännu mer skrämmande på ISS – bakteriearter helt nya för vetenskapen. De upptäcktes utanför rymdstationen, och forskare började till och med frukta att mikroberna kunde skada besättningsmedlemmar. Som det visade sig är de väldigt lika bakterier som lever i jordens jord och inte utgör någon fara. Den nya arten heter Methylobacterium ajmalii och är spännande eftersom den förbättrar växternas tillväxt. Med den kommer astronauter att kunna göra bättre växtodling i rymden, vilket verkligen är fantastiska och uppmuntrande nyheter.


Date:

by