Bakterier på ISS er blevet til mutanter, der ikke dør af antibiotika

I november 1998 begyndte fjorten lande rundt om i verden at bruge den internationale rumstation til at udføre eksperimenter ud over Jorden. I løbet af disse to årtier nåede mere end 300 mennesker at besøge der. ISS besætningsmedlemmer flyver normalt let og tager ikke noget unødvendigt med sig. Men selv uden at vide det, bringer de snesevis af stammer af forskellige bakterier til stationen. I 2019 studerede forskere rummet inde i forskellige moduler af rumstrukturen og fandt ud af, at der virkelig er mange forskellige bakterier og svampe. Alle disse mikroskopiske organismer lever under usædvanlige forhold for sig selv, så de tilpasser sig nye virkeligheder. Det blev for nylig opdaget, at nogle bakteriestammer har ændret sig så meget, at hvis de forårsager sygdom, vil nuværende medicin ikke hurtigt kunne helbrede dem.

Bakterier på ISS er blevet til mutanter, der ikke dør af antibiotika. Der er bakterier på ISS, og de muterer hurtigt. Billedkilde: nasa.gov. Foto.

Der er bakterier på ISS, og de muterer hurtigt. Billedkilde: nasa.gov

Indhold

  • 1 Hvor mange bakterier er der på menneskekroppen
  • 2 Bakterier i rummet
  • 3 Antibiotika-resistente bakterier
  • 4 Faren for bakterier på ISS

Hvor mange bakterier er der på menneskekroppen

Ifølge videnskabelige data er der på kroppen af ​​hver voksen omkring 30 billioner celler, på overfladen af ​​hvilke lever 38 billioner bakterier. De er meget vigtige for vores sundhed, fordi de renser huden for sekreter og beriger kroppen med nyttige stoffer. Mikrober skaber også et lag, der hjælper med at beskytte mod infektioner.

Et tværsnit af menneskelig hud under et mikroskop. Billedkilde: sciencephoto.com

Det er umuligt helt at rense den menneskelige krop for bakterier. Selvom dette gøres, kan en person nemt blive syg, fordi bakterier er livsvigtige for os. Baseret på dette er det ikke overraskende, at der er et stort antal forskellige mikrober om bord på ISS – de ankommer til stationen, mens de er på menneskers hud eller tøj.

Vigtig videnskabelig opdagelse:

strong> Tidligere ukendte blev fundet på menneskelige hudbakterier og vira

Bakterier i rummet

Mens de er i rummet, begynder bakterier at ændre sig naturligt. Dette skyldes, at de er under forhold, der er unaturlige for dem, og forsøger at vænne sig til dem. Om bord på ISS er der et helt andet ventilationssystem, fugtniveau, lufttryk og mange andre faktorer. I nogle tilfælde bliver bakterier udsat for rumstråling og forhøjede niveauer af kuldioxid – for eksempel når ISS-besætningsmedlemmer ifører sig rumdragter og går ud i det ydre rum. For at modstå alle disse tests skal bakterier mutere.

Bakterier i rummet. Sammen med mennesker går millioner af bakterier ud i det ydre rum. Fotokilde: roscosmos.ru. Foto.

Millioner af bakterier går ud i det ydre rum sammen med mennesker. Fotokilde: roscosmos.ru

Ekstrem situation:NASA-astronauter gik ud i det ydre rum og opdagede vand i deres rumdragt

Antibiotika-resistente bakterier

< p>For nylig gennemførte forskere en undersøgelse, hvor de studerede bakterien Enterobacter bugandensis. Mere end et dusin stammer af disse mikrober er blevet opdaget inde i rumstationen. Desværre betragtes de ikke som harmløse – der er en opfattelse af, at de på en eller anden måde er forbundet med den menneskelige mave-tarmkanal og også kan forårsage blodforgiftning hos børn under 90 dage.

Enterobacter bakterier i en petriskål. Fotokilde: wikimedia.org

Undersøgelsen viste, at under stress begynder disse bakterier faktisk at ændre sig. Især udsættelse for rummiljøet fører til mutationer, der gør dem usårbare over for mange antibiotika. Dette er selvfølgelig gode nyheder for bakterier. Men folk kan godt lide af muterede mikrober. Oven i alt dette kan Enterobacter bugandensis-bakterier interagere med andre mikrober for at opnå fordele. Det er muligt, at alle disse funktioner kan gøre dem til den mest talrige type bakterier på ISS.

Læs også:Kødædende bakterier spreder sig i USA, som har allerede dræbt 5 mennesker

Faren for bakterier på ISS

Resultaterne af videnskabeligt arbejde er som begyndelsen på en gyserfilm. Muligheden for, at en mutant bakterie kan udvikle sig i rummet og forårsage en uhelbredelig sygdom er meget skræmmende. Denne situation minder vagt om plottet i 2017-filmen “Alive”, hvor astronauter finder liv på Mars, men ikke engang har mistanke om, hvad opdagelsen af ​​en udenjordisk mikrobe kan vise sig at være. Men i dag er der intet at være bange for – i det mindste har videnskabsmænd ikke udtrykt stærk bekymring.

Faren for bakterier på ISS. Et stillbillede fra 2017-filmen

Stad fra 2017-filmen “Alive”

< p> Vidste du, at vi har en Telegram-chat? På denne måde kan du kommunikere med andre læsere af siden og deltage i quizzer!

Tidligere fandt forskerne noget endnu mere skræmmende på ISS – bakteriearter helt nye for videnskaben. De blev opdaget uden for rumstationen, og forskere begyndte endda at frygte, at mikroberne kunne skade besætningsmedlemmer. Som det viste sig, ligner de meget bakterier, der lever i jordens jord og ikke udgør en fare. Den nye art hedder Methylobacterium ajmalii og er spændende, fordi den forbedrer plantevæksten. Med det vil astronauter være i stand til at lave bedre afgrødeproduktion i rummet, hvilket bestemt er en fantastisk og opmuntrende nyhed.


Date:

by