Alle hvirveldyr, bløddyr og endda insekter har bevidsthed – nu officielt

Bevidsthed er i enkle vendinger evnen til at tænke, ræsonnere, huske og bestemme sin holdning til virkeligheden. Vores billeder, indtryk, forventning er manifestationer af bevidsthed. Forskere har længe diskuteret, om dyr har bevidsthed som mennesker. Selv Charles Darwin stillede dette spørgsmål på et tidspunkt, men den dag i dag er der ikke noget klart svar. Men på det seneste er flere og flere forskere tilbøjelige til at tro, at dyr stadig har bevidsthed. Nu har en gruppe på 39 biologer og filosoffer fra forskellige lande underskrevet New York-erklæringen, ifølge hvilken alle hvirveldyr har bevidsthed, inklusive fugle, krybdyr og fisk, såvel som blæksprutter og endda nogle insektarter.

Alle hvirveldyr, bløddyr og endda insekter har bevidsthed — nu officielt. Forskere er kommet til den konklusion, at selv insekter har bevidsthed. Foto.

Forskere er kommet til den konklusion, at selv insekter har bevidsthed

Fiskene genkender sig selv i spejlet og på fotografier

Grundlaget for New York-erklæringen var videnskabsmænds opdagelser i de senere år, som indikerer tilstedeværelsen af ​​intelligens i forskellige skabninger. For eksempel har vi tidligere talt om, hvordan fisk viste sig at være meget smartere end tidligere antaget. For eksempel genkender leppefisk sig selv i spejlet. Hvis de ser en plet i deres refleksion, forsøger de at slippe af med den på deres krop, ligesom folk gør, når de ser i refleksionen, at deres tøj er snavset.

En undersøgelse viste endda, at leppefisk kan genkende sig selv på billeder. Dette tyder på, at fisk er i stand til at tænke på sig selv og identificere sig selv, det vil sige, at de virkelig har bevidsthed. Nogle test har også vist, at andre fisk har nysgerrighed, hvilket også er en manifestation af intelligens.

Læppefisk genkender sig selv på fotografier. Billedkilde: www.clasbio.ru

Lignende «spejl» Chimpanser og delfiner gennemgår også testen. Både aber og delfiner er som bekendt smarte, hurtige dyr. Tilstedeværelsen af ​​bevidsthed i dem forårsager meget mindre tvivl blandt videnskabsmænd. Men nyere forskning tyder på tilstedeværelsen af ​​bevidsthed selv i de skabninger, hvis bevidsthed folk aldrig havde tænkt på før.

Insekter har også bevidsthed

For nylig er forskere blevet mere og mere overrasket over biers og humlebiers adfærd. Disse insekter er længe blevet trænet til at udføre visse handlinger for en belønning. For eksempel lærte videnskabsmænd insekter at spille fodbold. Men mens de arbejdede med humlebier, blev det opdaget, at disse insekter udfører nogle handlinger uden nogen belønning, det vil sige blot for fornøjelsens skyld.

For eksempel, som vi fortalte tidligere, elsker humlebier at ride på bolde. Der er ingen praktisk fordel ved sådanne handlinger. Insekterne har det bare sjovt på denne måde. En anden nylig undersøgelse overraskede forskerne endnu mere – humlebier er i stand til at bruge den såkaldte “kollektive intelligens”. Det vil sige, at de er i stand til at formidle deres personlige oplevelse til deres andre brødre. Denne undersøgelse tyder på, at humlebier, der lærte at løse et puslespil for en belønning, gav deres erfaringer videre til andre humlebier, hvilket resulterede i, at de også lærte at løse komplekse problemer og få godbidder.

Insekter har også bevidsthed. Humlebier elsker at lege med bolde. Foto.

Humlebier elsker at lege med bolde

Det er meget svært at vurdere denne adfærd hos insekter, medmindre de er ved bevidsthed. Derfor er videnskabsmænd tilbøjelige til at tro, at de også har et sind.

Chephalopoder har bevidsthed

Et andet væsen, der for nylig ofte har overrasket videnskabsmænd med sine mentale evner, er blæksprutter. De kan hurtigt finde en vej ud af komplekse labyrinter, finde ud af, hvordan man åbner en krukke for at få en godbid, og endda samarbejde med andre rovdyr for at få bytte. Forskere har endda opdaget gener i deres hjerner, de samme som hos mennesker, der kan være ansvarlige for deres ekstreme intelligens. Nogle videnskabsmænd anser blæksprutter for at være de klogeste dyr generelt.

Bevidsthed er blæksprutter. Nogle videnskabsmænd betragter blæksprutter som de smarteste dyr på jorden. Foto.

Nogle videnskabsmænd anser blæksprutter for de smarteste dyr på jorden

Men det lader til, at blæksprutter ikke er de eneste med intelligens. Tidligere fandt forskerne også ud af, at blæksprutter er i stand til at huske, hvad de ser og lugter. Kræft reagerer på angstdæmpende medicin. Blæksprutter oplever nysgerrighed og kedsomhed. Lignende eksempler kan gives i lang tid. For eksempel har krager generelt rekursiv tænkning, som blev betragtet som unik for mennesker.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Derfor fastslår den vedtagne erklæring fra videnskabsmænd, at det er uansvarligt at ignorere tilstedeværelsen af ​​bevidsthed hos dyr, når man træffer beslutninger, der påvirker dem. “Vi skal overveje de risici, der er forbundet med velvære og bruge beviser til at informere vores reaktioner på disse risici,” siger forskerne. Det vil sige, at videnskabsmænd faktisk opfordrer deres kolleger til at holde op med at behandle dyr som ubevidste væsener, især i deres eksperimenter og forskning. Det giver selvfølgelig mening.


Date:

by