Alla ryggradsdjur, blötdjur och till och med insekter har medvetande – nu officiellt

Medvetande i enkla termer är förmågan att tänka, resonera, minnas och bestämma sin inställning till verkligheten. Våra bilder, intryck, förväntan är manifestationer av medvetande. Forskare har länge diskuterat om djur har ett medvetande som människor. Till och med Charles Darwin ställde denna fråga vid ett tillfälle, men än i dag finns det inget klart svar. Men på senare tid är fler och fler forskare benägna att tro att djur fortfarande har medvetande. Nu har en grupp på 39 biologer och filosofer från olika länder undertecknat New York-deklarationen, enligt vilken alla ryggradsdjur har medvetande, inklusive fåglar, reptiler och fiskar, såväl som bläckfiskar och till och med vissa arter av insekter.

Alla ryggradsdjur, blötdjur och till och med insekter har medvetande — nu officiellt. Forskare har kommit fram till att även insekter har medvetande. Foto.

Forskare har kommit till slutsatsen att även insekter har medvetande

Fiskarna känner igen sig i spegeln och på fotografier

Grunden för New York-deklarationen var forskarnas upptäckter under de senaste åren, som indikerar förekomsten av intelligens hos olika varelser. Vi har till exempel tidigare pratat om hur fisk visade sig vara mycket smartare än man tidigare trott. Läppfisken känner till exempel igen sig i spegeln. Om de ser en fläck i reflexen försöker de bli av med den på kroppen, precis som människor gör när de ser i reflektionen att deras kläder är smutsiga.

En studie visade till och med att läppfisk kan känna igen sig på foton. Detta tyder på att fiskar kan tänka på sig själva och identifiera sig själva, det vill säga att de verkligen har medvetande. Vissa tester har också visat att andra fiskar har nyfikenhet, vilket också är en manifestation av intelligens.

Läppfiskar känner igen sig på fotografier. Bildkälla: www.clasbio.ru

Liknande «spegel» Även schimpanser och delfiner genomgår testet. Både apor och delfiner är som bekant smarta, kvicktänkta djur. Närvaron av medvetande i dem orsakar mycket mindre tvivel bland forskare. Men nyare forskning tyder på närvaron av medvetande även hos de varelser vars medvetande folk aldrig ens hade tänkt på tidigare.

Insekter har också medvetande

På senare tid har forskare blivit allt mer överraskade av bins och humlors beteende. Dessa insekter har länge tränats för att utföra vissa handlingar mot en belöning. Till exempel lärde forskare insekter att spela fotboll. Men när de arbetade med humlor upptäcktes det att dessa insekter utför vissa handlingar utan någon belöning, det vill säga bara för nöjes skull.

Till exempel, som vi berättade tidigare, älskar humlor att åka på bollar. Det finns ingen praktisk nytta av sådana åtgärder. Insekterna har bara roligt på det här sättet. En annan ny studie överraskade forskarna ännu mer – humlor kan använda den så kallade “kollektiva intelligensen”. Det vill säga att de kan förmedla sin personliga erfarenhet till sina andra bröder. Den här studien tyder på att humlor som lärt sig att lösa ett pussel för en belöning förmedlade sina erfarenheter till andra humlor, vilket resulterade i att de också lärde sig att lösa komplexa problem och få godsaker.

Insekter har också medvetande. Humlor älskar att leka med bollar. Foto.

Humlor älskar att leka med bollar

Det är mycket svårt att bedöma detta beteende hos insekter om de inte har medvetande. Därför är forskare benägna att tro att de också har ett sinne.

Chephalopoders har medvetande

En annan varelse som på senare tid ofta har överraskat forskare med sina mentala förmågor är bläckfiskar. De kan snabbt hitta en väg ut ur komplexa labyrinter, komma på hur man öppnar en burk för att få en godbit och till och med samarbeta med andra rovdjur för att få bytesdjur. Forskare har till och med upptäckt gener i deras hjärnor, samma som hos människor, som kan vara ansvariga för deras extrema intelligens. Vissa forskare anser att bläckfiskar är de smartaste djuren i allmänhet.

Medvetande är bläckfiskar. Vissa forskare anser att bläckfiskar är de smartaste djuren på jorden. Foto.

Vissa forskare anser att bläckfiskar är de smartaste djuren på jorden

Men det verkar som att bläckfiskar inte är de enda med intelligens. Tidigare har forskare också funnit att bläckfisk kan komma ihåg vad de ser och luktar. Cancer reagerar på ångestdämpande mediciner. Bläckfiskar upplever nyfikenhet och tristess. Liknande exempel kan ges under lång tid. Till exempel har kråkor i allmänhet rekursivt tänkande, vilket ansågs vara unikt för människor.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Därför säger den antagna deklarationen av forskare att det är oansvarigt att ignorera förekomsten av medvetande hos djur när man fattar beslut som påverkar dem. “Vi måste överväga riskerna förknippade med välbefinnande och använda bevis för att informera våra svar på dessa risker,” säger forskarna. Det vill säga, i själva verket uppmanar forskare sina kollegor att sluta behandla djur som omedvetna varelser, särskilt i sina experiment och forskning. Uppenbarligen är detta faktiskt vettigt.


Date:

by