Översvämningar och översvämningar i Ryssland – vad behöver du veta?

Våren 2024 i Ryssland började med översvämningar och storskaliga översvämningar, som drabbade 186 bosättningar i 39 regioner i landet. Enligt officiella uppgifter gick cirka 16 tusen hus och nästan 28 tusen hushållstomter under vatten. Vattnet fortsätter under tiden bara att stiga, varför, enligt mediarapporter, den 22 april kunde gamla uranfyndigheter ha hamnat i översvämningszonen, som är kantad av allvarliga konsekvenser i framtiden. I Orenburg-regionen fortsätter myndigheterna att kämpa med konsekvenserna av översvämningen, och staden Orsk drabbades hårdast – där, på grund av översvämningen, brast en skyddande invallningsdamm och vattenhöjden nådde två meter under flera dagar. Observera att detta är den värsta översvämningen i regionen under de senaste 80 åren, och Uralfloden, den tredje största i Europa, svämmade över sina stränder på grund av den snabba smältningen av snö och is. Vi berättar vad översvämningar och översvämningar är och vilka konsekvenser sådana katastrofer kan orsaka.

Översvämningar och översvämningar i Ryssland - vad du behöver veta? Översvämning i OrenburgImage: dw.com. Foto.

Översvämning i Orenburg
Bild: dw.com

Innehåll

    1 Översvämningar och översvämningar – vad är det?

    • 1.1 Konsekvenser och sjukdomar
  • 2 Orsaker till översvämningar
    • 2.1 Kontrollerade översvämningar
  • < li>3 översvämningar i Ryssland 2024

Översvämningar och översvämningar – vad är det?

När vattnet svämmar över sina stränder eller eroderar normalt torrt land, börjar en översvämning. Och ja, det finns väldigt få platser på vår planet där du inte behöver oroa dig för dem. Översvämningar utvecklas vanligtvis under en period av timmar eller till och med dagar, vilket ger invånarna en chans att förbereda sig eller evakuera. Det händer dock också att översvämningar sker utan förvarning.

Den vanligaste orsaken till översvämningar är översvämningar av floder eller bäckar. Sådana översvämningar kallas översvämningar. Kraftigt regn, en damm eller valkfel, snabb smältning av bergsis eller till och med en bäverdamm på en sårbar plats kan få en flod att svämma över och översvämma närliggande landområden. Området som omger floden kallas översvämningsslätten.

Den största översvämningen i Ryssland under de senaste 80 åren. Bild: s.france24.com

Översvämningar är den näst vanligaste naturkatastrofen på jorden efter skogsbränder.

När översvämningsvattnet drar tillbaka är drabbade områden ofta täckta av silt och lera, och årliga översvämningar för bort miljontals ton näringsrik jord. Huvudsaken är dock att översvämningar har en enorm destruktiv kraft. När en flod svämmar över sina stränder eller havet rör sig inåt landet kan många strukturer inte motstå trycket från vattnet, inklusive broar, hus, träd och bilar.

Översvämningar eroderar jorden och river ut den under grunden av en byggnad, vilket får den att kollapsa och smulas sönder. Till exempel resulterade allvarliga översvämningar i Bangladesh i juli 2007 i skador eller förstörelse av mer än en miljon hem.

Översvämningar och översvämningar - vad är det? Som ett resultat av en stor översvämning i Bangladesh 2007 drabbades miljontals lokala invånare. Bild: tengrinews.kz. Foto.

Större översvämningar i Bangladesh 2007 drabbade miljontals lokala invånare. Bild: tengrinews.kz

Översvämningar orsakar ännu mer skada när vattnet drar sig tillbaka, och förorenar landskapet med farliga material, inklusive skräp, bekämpningsmedel, bränslen och råavloppsvatten. Potentiellt farligt mögel kan också snabbt angripa vattendränkta strukturer.

Konsekvenser och sjukdomar

En av de största utmaningarna vid återhämtning av översvämningar är kontroll av infektionssjukdomar – översvämning offer kan vara utan rent dricksvatten i veckor, vilket kan leda till utbrott av dödliga sjukdomar som tyfoidfeber, malaria, hepatit A och kolera.

Detta är precis den situation som observerades år 2000 i Moçambique, när hundratals människor flydde från den överfulla floden Limpopo. Snart inträffade utbrott av kolera och malaria i tillfälliga boendecentra – ohälsosamma förhållanden och brist på rent vatten framkallade kolera, och insekter som frodades på översvämmade flodstränder provocerade malaria.

Konsekvenser och sjukdomar. Gula floden är en av de mest destruktiva i världen. Bild: secretmag.ru. Foto.

Gula floden är en av de mest destruktiva i världen. Bild: secretmag.ru

Ett annat exempel är katastrofen som utspelade sig 1931 i den kinesiska Yellow River Valley – den värsta översvämningen under de senaste 100 åren visade sig vara en av de mest destruktiva naturkatastroferna i historien: nästan en miljon människor drunknadeoch ännu fler lämnades hemlösa.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Orsaker till översvämningar

Eftersom översvämningar är en del av vattnets kretslopp, och miljön är anpassad till dem, inträffar många översvämningar naturligt. Våtmarker längs stränderna av floder, sjöar och flodmynningar absorberar översvämningsvatten och vegetation (särskilt träd, gräs och sippor) bromsar flödet av översvämningsvatten och fördelar dess energi jämnare. Men även «naturliga översvämningar» orsaka skada på miljön.

I augusti 2010 upplevde Pakistan således en av århundradets värsta översvämningar. Den årliga monsunen, som Pakistans bönder och konsumenter är beroende av, har varit ovanligt stark. Tonvis med vatten svämmade över landet när Indusfloden svämmade över sina stränder. Eftersom floden flyter nästan direkt genom ett smalt område, drabbades nästan hela Pakistan av översvämningar.

Orsaker till översvämningar. Pakistan översvämningar 2010. Bild: cdn.vox-cdn.com. Foto.

Översvämningar i Pakistan 2010. Bild: cdn.vox-cdn.com

Nästan 2 000 människor dog till följd av denna naturkatastrof, och skördar av ris, vete och majs förstördes. Effekterna av översvämningarna fortsatte långt efter att monsunerna upphört och vattennivån i Indusfloden sjönk. Ibland orsakas översvämningar av andra naturkatastrofer som jordbävningar och tsunamier. Detta beror på att de regn som följer med orkaner och cykloner snabbt kan översvämma kustområden.

Läs också: Översvämningar i Irkutsk-regionen: orsaker och konsekvenser

Kontrollerade översvämningar

Översvämningar kan också inträffa “konstgjorda”, och många av dem är avsiktliga och kontrollerade. Till exempel använder risbönder översvämmade fält. Detta beror på att ris är en semi-akvatisk gröda – den växer i vatten. Efter att ha planterat risplantor översvämmer bönderna sina åkrar med cirka 15-25 centimeter vatten.

Risfält måste vara noggrant utformade för att tillåta kontrollerade översvämningar. Starka dammar eller korsningar behövs, liksom reglerade kanaler för bevattning, konstaterar experter.

Ibland översvämmar ingenjörer ett område för att återställa ekosystemet. Så 2008 översvämmades Grand Canyon i USA medvetet – vatten släpptes från dammar vid Coloradofloden, som rinner genom Grand Canyon. På 20 minuter släppte dammen i Lake Powell, Utah, tillräckligt med vatten för att översvämma Empire State Building.

Kontrollerad översvämning. Så här såg kontrollerad översvämning av Grand Canyon ut. Bild: www.mountaintripper.com. Foto.

Så här såg kontrollerade översvämningar av Grand Canyon ut. Bild: www.mountaintripper.com

Hydrologer, ingenjörer och miljöaktivister hoppades att en översvämning av kanjonen skulle hjälpa till att omfördela sediment som hade blockerats av dammar och skapa sandreglar som ger livsmiljö för vilda djur.

Du kanske är intresserad av: Vad är atmosfäriska floder och varför är de farliga för människor?

Men alla konstgjorda översvämningar är inte avsiktliga. De naturliga stränderna av floder och bäckar krymper när människor utvecklar närliggande landområden. För att tillgodose en sådan utveckling är flodbankar belagda med hårda, icke-porösa material. Jord och växter ersätts med betong och asfalt, som inte kan ta upp vatten. Ovanliga mängder nederbörd kan få dessa floder att snabbt svämma över sina betongbankar.

Översvämning i Ryssland 2024

Översvämningen 2024 kommer att gå till rysk historia som den starkaste under de senaste decennierna: Uralfloden, som rinner genom Orsk, Orenburg, Kazakstan och rinner ut i Kaspiska havet, svämmade över sina stränder, vilket gör att översvämningsvattnet hotar flera regioner i norra Kazakstan, och många dammar och reservoarer är fyllda till fullo. Låt oss notera attöversvämningar inte är ovanliga i vårt land, särskilt när vintern övergår i vår. Men i vårt minne fanns det inget liknande.

Tidigare i april varnade chefen för regionen Nordkazakstan, Gauz Nurmukhambetov, för att ett«enormt flöde» vatten.

Översvämning i Ryssland 2024. Cirka 2 000 hus översvämmades i Orenburg, vars vattennivå översteg den kritiska nivån på 9,3 m. Bild: rtvi.com. Foto.

I Orenburg översvämmades cirka 2 000 hus, vars vattennivå översteg den kritiska nivån på 9,3 m. Bild: rtvi.com

Trots att dammbrottet i Orsk inträffade i början av april, av den. slutet av månaden är situationen fortfarande alarmerande i många regioner – till exempel på en dag ökade antalet hus som översvämmades av översvämningar med 1,7 tusen (enligt TASS), och regionala tjänster publicerar regelbundet rapporter för de senaste timmarna. När jag skriver denna artikel är läget att vattnet i många regioner i landet fortsätter att stiga.

Missa inte: Klimatförändringar i Ryssland: hur kommer vädret att se ut i framtiden och vad ska vi göra åt det?

För närvarande är situationen i regionerna Kurgan, Tyumen, Orenburg och Khabarovsk förblir svårt. Således, enligt data från den 18 april, var nivån på Tobol-floden i Kurgan-området 970 cm, i Ketovsky-distriktet i bosättningsområdet. I sanatoriet förblir vattennivån över 11 meter, i Ketovo- och Kryukovo-områdena – över 10 meter. Uppgången av Tobol nära Kurgan, enligt ministeriet för nödsituationer, kommer att fortsätta under de närmaste dagarna och kan variera från 25 till 100 cm.

Kurgans flygplatspersonal har ställts om till drift dygnet runt för att säkerställa oavbruten mottagning av flygplan från ryska nödsituationsministeriet på grund av översvämningssituationen i regionen, rapporterar TASS med hänvisning till pressen service av lufthamnen. Antalet översvämmade bostads- och lanthus i Kurgan-regionen har nått 5 470, rapporterar media.

I Tyumen-regionen ökade vattennivån i floden Ishim nära staden med samma namn under kvällen och natten med 44 cm och uppgick till 462 cm. Mer än 1,5 tusen invånare i regionen evakuerades. I Orenburgregionen pågår enligt myndigheterna ett arbete med att återställa vattenförsörjningen och i Orsk har det inom 24 timmar tappats ut vatten från 370 översvämmade hushållstomter och bostadshus. Enligt huvuddirektoratet för ministeriet för krissituationer minskar vattennivån i Tomfloden i området kring Lagernyträdgården, men situationen är fortfarande spänd.

Översvämning i Ryssland 2024. I Kurgan-regionen, på grund av översvämningen, har ett undantagstillstånd gällt sedan den 8 april. Bild: static.dw.com. Foto.

I Kurgan-regionen har ett undantagstillstånd gällt på grund av översvämningen sedan den 8 april. Bild: static.dw.com

Detta är intressant: Indonesiens huvudstad sjunker under vatten, kan den räddas

Med tanke på katastrofens omfattning, gamla uranbrunnar i Kurgan-regionen kan också vara översvämmad. Experter rapporterar att Dobrovolnoye-fältet, som ligger i Zverinogolovsky-distriktet, är i en zon med möjliga översvämningar. Kort sagt, konsekvenserna av vårfloden är storskaliga och arbetet med att eliminera dem kommer inte att sluta snart.


Date:

by