Mat som förstör ditt minne

Det har länge varit känt att maten vi äter påverkar inte bara den fysiska hälsan, utan även mentala förmågor, och även generellt påverkar hjärnans hälsa. Till exempel är det mindre sannolikt att personer som följer en medelhavsdiet lider av Alzheimers sjukdom. Samtidigt försämrar dålig kost, särskilt fet och sockerrik mat, mentala förmågor, som inlärningsförmåga. En nyligen genomförd studie har visat att de skador som vissa livsmedel kan orsaka på hjärnan kan vara ännu allvarligare än man tidigare trott. Deras konsumtion, även då och då, leder till irreversibel minnesförsämring.

Mat som förstör ditt minne. Skadliga livsmedel försämrar ditt minne oåterkalleligt. Foto.

Skadliga produkter försämrar minnet oåterkalleligt

Vilka produkter förstör minnet

< p >I studien matade forskare råttor med en diet som bestod av livsmedel med mycket fett och socker. Djurens ålder varierade från 26 till 56 dagar, vilket motsvarar den mänskliga tonåren, när hjärnan aktivt utvecklas och genomgår vissa förändringar. Den andra kontrollgruppen av råttor åt uteslutande hälsosam mat.

I slutet av experimentet bedömde forskare de mentala förmågorna hos gnagare från båda grupperna. Som ett resultat visade det sig att råttor som åt skräpmat inte kunde identifiera nya föremål på arenan, som de noggrant hade studerat för flera dagar sedan. De kunde inte heller känna igen ett bekant föremål om det var förskjutet eller rör sig. Råttorna från den andra gruppen hade inte sådana minnesproblem. Forskare rapporterar detta i tidskriften Brain, Behavior and Immunity.

Vilka livsmedel förstör minnet. Konsumtion av fet och söt mat ledde till minnesförlust hos råttor. Foto.

Konsumtion av fet och söt mat ledde till minnesförlust hos råttor

Forskarna matade sedan råttorna i den första gruppen med hälsosam mat i 30 dagar. Vid den här tiden motsvarade gnagarnas ålder redan vuxen ålder. Men deras minnesproblem försvann inte. Detta tyder på att konsumtion av mat som innehåller mycket enkla sockerarter och mättade fetter leder till permanent minnesförsämring.

Det måste sägas att detta inte är det första arbetet med sådana resultat. Tidigare studier har också visat att råttor som äter skräpmat utvecklar minnesproblem som inte försvinner. Dessutom finns det studier som indikerar att att äta mat rik på socker och fett kan försämra aptitkontrollen och leda till fetma. Fetma leder i sin tur också till försämrade mentala förmågor, vilket vi pratade om tidigare.

Varför fet och söt mat försämrar hjärnans funktion

Vidare forskning visade att det hos råttor som konsumerade ohälsosam mat , nivån av ett protein som ansvarar för att transportera signalsubstansen acetylkolin till hippocampus, det vill säga till den del av hjärnan som är ansvarig för minnen, inklusive rumslig information, har minskat. På grund av dessa förändringar stördes acetylkolinsignaleringen hos djur.

Varför fet och söt mat försämrar hjärnans funktion. Efter att ha bytt till hälsosam mat förbättrades inte minnet av råttor. Foto.

Efter att ha bytt till hälsosam mat förbättrades inte råttornas minne

Då gav forskare råttor med dåligt minne läkemedel som bidrog till normalisering av acetylkolinsignalering. Som väntat återställdes råttornas minne efter detta. Som forskare förklarar är acetylkolinsignalering en mekanism involverad i kodning och minns händelser. Denna mekanism fungerar på samma sätt hos människor.

Naturligtvis går det ännu inte att med hundra procents säkerhet säga att konsumtion av fet och söt mat leder till samma konsekvenser hos människor. Djurkroppen är dock något annorlunda. Det är dock högst troligt att när människor konsumerar ohälsosam mat så försämras även deras minne. Dessutom, som nämnt ovan, har tidigare studier redan visat att skräpmat påverkar hjärnan negativt.

Det är särskilt viktigt för tonåringar att äta hälsosamt för hjärnans hälsa

Men, rapporterar forskare , de har fortfarande frågor som ännu inte har besvarats. Till exempel hade en fettrik, sockerrik kost i tidig tonåren långtidseffekter på minnet hos män, men inte hos kvinnor. Det vill säga, när honorna började äta hälsosam mat återställdes deras minne.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Därför är det fortfarande svårt att exakt bedöma hur konsumtion av fet och söt mat i tonåren påverkar minnet i vuxen ålder. Men det här är i alla fall en anledning att tänka på att avstå från skräpmat. Dessutom är det skadligt inte bara för hjärnan, utan också för den fysiska hälsan. Det är sant att det kan vara svårt att ge upp söt och fet mat. Vi har redan berättat att de orsakar beroende hos människor.


Date:

by