Mad der ødelægger din hukommelse

Det har længe været kendt, at de fødevarer, vi spiser, ikke kun påvirker det fysiske helbred, men også mentale evner og også generelt påvirker hjernens sundhed. For eksempel er mennesker, der følger en middelhavsdiæt, mindre tilbøjelige til at lide af Alzheimers sygdom. Samtidig forringer dårlig ernæring, især fed og sukkerholdig mad, mentale evner, såsom indlæringsevne. En nylig undersøgelse har fundet ud af, at den skade, nogle fødevarer kan forårsage på hjernen, kan være endnu mere alvorlig end tidligere antaget. Deres forbrug, selv fra tid til anden, fører til irreversibel hukommelsessvækkelse.

Madvarer, der ødelægger din hukommelse. Skadelige fødevarer forringer irreversibelt din hukommelse. Foto.

Skadelige produkter forringer hukommelsen uigenkaldeligt

Hvilke produkter ødelægger hukommelsen

< p >I undersøgelsen fodrede forskere rotter med en kost bestående af fødevarer med højt fedt- og sukkerindhold. Dyrenes alder varierede fra 26 til 56 dage, hvilket svarer til menneskets ungdomsår, hvor hjernen aktivt udvikler sig og gennemgår visse forandringer. Den anden kontrolgruppe af rotter spiste udelukkende sund mad.

Ved afslutningen af ​​eksperimentet vurderede forskerne de mentale evner hos gnavere fra begge grupper. Som følge heraf viste det sig, at rotter, der spiste junkfood, ikke kunne identificere nye genstande i arenaen, som de omhyggeligt havde studeret for flere dage siden. De kunne heller ikke genkende et kendt objekt, hvis det var forskudt eller bevægede sig. Rotterne fra den anden gruppe havde ikke sådanne hukommelsesproblemer. Forskere rapporterer dette i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity.

Hvilke fødevarer ødelægger hukommelsen. Indtagelse af fede og søde fødevarer førte til hukommelsestab hos rotter. Foto.

Forbrug af fed og sød mad førte til hukommelsestab hos rotter

Forskerne fodrede derefter rotterne i den første gruppe med sund mad i 30 dage. På dette tidspunkt svarede gnavernes alder allerede til voksenalderen. Deres hukommelsesproblemer forsvandt dog ikke. Dette tyder på, at indtagelse af fødevarer med højt indhold af simple sukkerarter og mættede fedtstoffer fører til permanent hukommelsessvækkelse.

Det skal siges, at dette ikke er det første arbejde med sådanne resultater. Tidligere undersøgelser har også vist, at rotter, der spiser junkfood, udvikler hukommelsesproblemer, som ikke forsvinder. Derudover er der undersøgelser, der indikerer, at indtagelse af fødevarer rig på sukker og fedt kan forringe appetitkontrollen og føre til fedme. Fedme fører til gengæld også til nedsatte mentale evner, som vi talte om tidligere.

Hvorfor fed og sød mad forringer hjernefunktionen

Yderligere forskning viste, at hos rotter, der indtog usund mad , er niveauet af et protein, der er ansvarligt for at transportere neurotransmitteren acetylcholin til hippocampus, det vil sige til den del af hjernen, der er ansvarlig for minder, herunder rumlig information, faldet. På grund af disse ændringer blev acetylcholin-signalering forstyrret hos dyr.

Hvorfor fed og sød mad forværrer hjernens funktion. Efter at have skiftet til sund mad, blev hukommelsen om rotter ikke forbedret. Foto.

Efter at have skiftet til sund mad blev rotternes hukommelse ikke forbedret

Derefter gav forskerne rotter med dårlig hukommelse medicin, der bidrog til normalisering af acetylcholin-signalering. Som forventet blev rotternes hukommelse genoprettet herefter. Som videnskabsmænd forklarer, er acetylcholin-signalering en mekanisme, der er involveret i kodning og hukommelse af begivenheder. Denne mekanisme virker på samme måde hos mennesker.

Det er naturligvis endnu ikke muligt at sige med hundrede procent sikkerhed, at indtagelsen af ​​fede og søde fødevarer fører til samme konsekvenser hos mennesker. Dog er dyrekroppen noget anderledes. Det er dog højst sandsynligt, at når folk indtager usund mad, forringes deres hukommelse også. Derudover har tidligere undersøgelser, som nævnt ovenfor, allerede vist, at junkfood påvirker hjernen negativt.

Hvorfor fede og sukkerholdige fødevarer forværrer hjernens funktion. Det er især vigtigt for teenagere at spise sunde fødevarer for hjernens sundhed. Foto.

Det er især vigtigt for teenagere at spise sundt for hjernens sundhed

Men, rapporterer forskere , de har stadig spørgsmål, der endnu ikke er blevet besvaret. For eksempel havde en fedtrig, sukkerholdig kost i den tidlige teenageår langsigtede virkninger på hukommelsen hos mænd, men ikke hos kvinder. Det vil sige, at da hunnerne begyndte at spise sund mad, blev deres hukommelse genoprettet.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Derfor er det stadig svært præcist at vurdere, hvordan indtagelse af fed og sød mad i ungdomsårene påvirker hukommelsen i voksenalderen. Men under alle omstændigheder er dette en grund til at overveje at opgive junkfood. Derudover er det skadeligt ikke kun for hjernen, men også for det fysiske helbred. Sandt nok kan det være svært at give afkald på sød og fed mad. Vi har allerede fortalt dig, at de forårsager afhængighed hos mennesker.


Date:

by