25 % av människor smakar bättre än andra. Är du bland dem?

Varje frisk person har fem sinnen: syn, hörsel, lukt, känsel och smak. Hur mycket vi än skulle vilja det, kan vi inte träna våra ögon att se som en kikare eller ett teleskop. Vi kan inte heller stärka vår hörsel på egen hand i en sådan utsträckning att vi kan höra våra grannars samtal genom tjocka väggar. Detsamma gäller vårt lukt- och känselsinne. Det finns dock människor i världen som smakar mat flera gånger bättre än större delen av världens befolkning. Sådana människor kallas “superprovare”, och förmågan att smaka på ett brett utbud av smaker kan både förstöra deras liv och ge mycket nöje. Många människor har inte ens hört talas om denna förmåga hos människokroppen, så vi föreslår att vi går lite djupare in i detta ämne. I slutet av artikeln får du lära dig hur du kontrollerar om du är en av dessa supermänniskor!

Ungefär 25 % av världens befolkning är supersmakare

Vem är supersmakare/

Termen “superprovare” dök upp relativt nyligen, 1990. Dess författare anses vara psykologen Linda Bartoshuk, som tillsammans med sina kollegor genomförde experiment för att studera de mänskliga smakorganen. Under experimenten fann de att vissa personer praktiskt taget inte känner smaken av ämnet 6-n-propyltiouracil, medan andra tvärtom anser att det är outhärdligt bittert.

Ytterligare studie visade att hos personer som är känsliga till detta ämne, på ytan Tungan har många fler fungiforma papiller än andra män och kvinnor. Detta är namnet på små formationer som innehåller smaklökar som överför information till hjärnan om smaken av vissa produkter.

Intressant fakta:förutom de svampformade finns på tungans yta filiforma, konformade, räfflade och bladformade papiller.

Vilka är supersmakare/. Supersmakare kan känna ett brett utbud av smaker. Foto.

Supersmakare kan smaka på en mängd olika smaker

Av detta följer att supersmakare är människor som har fler svampformiga papiller på tungan än andra. Forskare tror att endast 25% av världens befolkning har denna funktion. De återstående 75 % är helt enkelt “provare” eller “icke-provare”. De sistnämnda har så dåligt smaksinne att ämnet 6-n-propyltiouracil verkar vara en dummy för dem.

Oftast är kvinnor supersmakare hos män, hög känslighet för smaker är mindre vanligt. Kanske har kvinnor ett bättre smaksinne på grund av hormoner. Det är vetenskapligt bevisat att under klimakteriet minskar deras känslighet – under denna period sjunker nivån av kvinnliga hormoner.

Läs också:Ska du använda en tungskrapa – så här säger forskarna

Känslig tunga hos människor

I vissa fall upplever män och kvinnor med en känslig tunga stora obehag. Till exempel kan företaget kalla dem för kräsna eftersom många produkter verkar bittra för dem. Supersmakare märker ofta ingen skillnad mellan olika typer av alkohol. De kan inte heller äta kryddig mat eftersom det stora antalet smaklökar gör att de upplever den brännande känslan mer.

Vissa supersmakare älskar salt mat. Detta beror på att natriumklorid hjälper till att minska bitterheten i vissa rätter.

En persons tunga är känslig. För att övervinna bitterhet använder supersmakare salt. Foto.

Supersmakare använder salt för att skära igenom bitterhet

Men det finns också fördelar med att ha ett stort antal svampformiga papiller på tungan. Supersmakare får ofattbart nöje av sin favoritmat. Föreställ dig att du äter en saftig hamburgare, och den är hundra gånger godare än vanligt – 25 % av befolkningen på vår planet upplever detta nöje varje dag.

Blinda kan “se” världen med hjälp av sin tunga.

Blinda människor kan “se” världen med hjälp av sin tunga.

Blinda människor kan “se” världen använder sin tunga stark> Hur är detta möjligt?

Tungkänslighetstest

Om du är väldigt känslig för bittra smaker och en kräsnare ätare än alla andra kan du ha många smaklökar. Men det finns ett sätt att säkert veta om du är en supersmakare. För att göra detta behöver du blå matfärg och ett papper med hålslag.

Tungkänslighetstestet består av fem steg:

  • Applicera blå matfärg på din tungfärgning.
  • Titta på tungan framför spegeln med ett förstoringsglas. Du kommer att se små cirklar med en diameter på 1 millimeter som ser ljusare ut än resten av tungans yta – det är de svampformade papillerna.
  • Ta en liten bit papper och gör ett hål på den med hjälp av en hålstans ska cirkelns diameter vara cirka 6 millimeter.
  • Placera den här cirkeln på tungspetsen i mitten eller på sidan.
  • Räkna hur många svampformade papiller som finns i cirkeln.

Tungkänslighetstest. Du kan klara supersmaktestet med blå matfärg. Foto.

Du kan klara supersmakprovet med blå karamellfärg

Om det bara finns 15 ljusa cirklar i en cirkel , då Det finns väldigt få smaklökar på tungan, och du är en icke-provare. Om deras antal är upp till 35 stycken är du en provare. Om det finns fler än 35 fungiform papiller, grattis, du är bland de 25% av supersmakarna. Det är värt att betona att du kan behöva ett förstoringsglas för att se de små prickarna.

Prenumerera på vår Zen-kanal så att du inte missar de senaste nyheterna. Det är gratis!

Tyckte du om materialet? Vill du veta ännu mer intressanta saker? Läs en annan artikel om ett liknande ämne, “Var finns smaklökarna annars, förutom tungan, och varför behövs de?”


Date:

by