Varför följer delfiner med fartyg när de seglar?

Delfiner är en av de mest intelligenta företrädarna för djurvärlden. Liksom människor tillhör de klassen däggdjur, och vi har till och med likheter i vår genetiska kod. Delfiner har redan visat sin intelligens för forskare många gånger – till exempel vet de definitivt hur man använder verktyg som kvistar för jakt och lek. Marina däggdjur kan också lära sina släktingar nya färdigheter, kommunicera med ljud och gester, dela mat med behövande och mycket mer. Sedan urminnes tider har människor lagt märke till att när de seglar på fartyg samlas grupper av delfiner ibland vid fören på ett fartyg i rörelse. Forskare kan fortfarande inte komma till enighet om varför havsdjur beter sig på detta sätt, men det finns flera intressanta antaganden. Vi ska prata om dem nu.

Delfiner följer ofta med fartyg när de seglar, och forskare kan inte förstå varför just de gör detta

Hur delfiner beter sig

Forskare tror att delfiner började simma vid fören på fartyg från det ögonblick de dök upp. Till exempel nämns detta i vissa antika grekiska dokument. På den tiden drevs båtar av riktiga roddare, men även med hjälp av åror kunde de accelerera fartygen till en hastighet av 17,5 kilometer i timmen. Delfiner samlas bara vid förarna på snabba skepp eftersom de attraheras av vågorna de skapar.

Hur delfiner beter sig. Att delfiner ofta följer med fartyg har varit känt sedan urminnes tider. Foto.

Det faktum att delfiner ofta följer med fartyg har varit känt sedan urminnes tider

Delfinfamiljen omfattar cirka 40 arter av marina däggdjur. De vanligaste arterna som simmar framför fartyg är flasknosdelfiner (Tursiops truncatus), även känd som flasknosdelfiner.

Flaskdelfin. Bildkälla: ohotniki.ru

I en studie observerade forskare deras beteende i flera år. Mellan 2003 och 2006 mötte de 200 grupper av delfiner, och 44 av dem simmade framför fartygen. Många grupper av marina däggdjur gjorde inte detta, så forskare drog slutsatsen att de bara var intresserade av vissa typer av fartyg, motorkraft och andra egenskaper. Dessutom kan delfinernas aktivitet påverkas av deras plats.

Läs också:5 av de smartaste djuren på jorden

Varför simmar delfiner med fartyg

Så varför älskar delfiner att följa med fartyg? Forskare har flera antaganden om denna fråga.

Den första versionen säger att delfiner kan simma med mänskliga båtar för att spara tid och ansträngning. Kanske blir vågorna som utbreder sig vid fartygens förar något som liknar en medvind för marina däggdjur. Vågor kan hjälpa delfiner att resa långa sträckor snabbare utan att förbruka mycket energi.

Varför simmar delfiner med fartyg. Kanske hjälper fartyg delfiner att ta sig långa sträckor snabbare. Foto.

Kanske hjälper fartyg delfiner att ta sig långa sträckor snabbare

Enligt den andra versionen , delfiner simmar nära fartyg eftersom de lätt kan äta där. Marina däggdjur äter främst fisk, så de kan lätt hitta mat nära fiskefartyg.

Vissa forskare är också benägna att tro att delfiner helt enkelt leker när de simmar framför fartyg. Förutom att leka på vågorna kan smarta däggdjur leka fångst, hoppa upp i luften, skapa bubblor och till och med gömma sig. Med hjälp av spel har delfiner helt enkelt kul och har kul; Förmågan att ha roligt är en annan faktor som gör att delfiner liknar människor. De har till och med sex inte bara för fortplantning, utan också för nöjes skull.

Viktig vetenskaplig upptäckt:Djur utan huvud och hjärna överraskade forskare med sitt utvecklade sinne

Hur smarta är delfiner

Oavsett anledningen till att delfiner simmar framför fartyg, är detta ytterligare bevis på dem utvecklade intelligens. Folk har vetat om detta länge, så de har till och med försökt använda dem i den militära sfären för att upptäcka undervattensminor och förstöra fiendens båtar.

Hur smarta är delfiner. Delfiner är ett av de smartaste djuren på jorden, och de har bevisat detta många gånger. Foto.

Delfiner är ett av de smartaste djuren på jorden, och detta har bevisats många gånger

Det var inte bara den amerikanska militären som tränade delfiner, men också Sovjetunionens och Rysslands armé. Om detta faktum intresserar dig, se till att läsa vår artikel “Hur marina djur används för militära ändamål.”

Är du redan i vår Telegram-chatt? Prenumerera för att få kontakt med andra läsare och delta i roliga frågesporter!

Det finns också fall där delfiner räddade drunknande människor från döden – de hjälpte dem att ta sig till stranden eller annan säker plats. Det finns också en artikel på vår hemsida som säger att marina däggdjur ibland har räddat människor från hajattacker. En av dessa lyckliga var till exempel Martin Richard, som stötte på en haj när han simmade i Röda havets vatten. Han förlorade tre liter blod från fem kraftfulla bett av rovdjuret, men slutet på historien var lycklig tack vare en grupp delfiner.


Date:

by