USA står inför det största cikadutbrottet på 200 år.

År 2024 förväntas USA uppleva sitt första stora utbrott av cikadinsekter på 200 år. Invånare i öststaterna i sommar kan se miljarder, om inte biljoner, flygande varelser som producerar ljud som i volym är jämförbara med bullret från en helikoptermotor. Det kommer att finnas ett särskilt stort antal flygande insekter i Georgien en miljon individer förväntas dyka upp för varje fyra tusen kvadratmeter. Invasionen har ännu inte börjat, men forskare kallar redan denna händelse “Cicadogeddon”, som låter som titeln på en skräckfilm. Detta kommer att vara en extremt ovanlig och sällsynt händelse, så det är värt att berätta om det mer i detalj. Det viktigaste jag vill veta är hur farliga cikador är för människor och grödor. Om de kan vara lika farliga som gräshoppor, varför vidtar inte myndigheterna åtgärder?

Under ett cikadutbrott kan tusentals insekter ses samtidigt. Bildkälla: reuters.com

Innehåll

  • 1 Cicada-invasion i USA
  • 2 Vad de se ut och cikador sjunger
  • 3 Cikadornas livscykel
  • 4 Varför finns det många cikador i USA
  • 5 Fara för cikador för människor och växter

Invasion av cikador i USA

Många världstidningar, inklusive Fox News, talar om den förestående invasionen av cikador i USA. De flygande insekterna kommer inte att dyka upp från ingenstans – de kommer att komma upp ur marken i 17 amerikanska delstater. Det har inte skett en så stor invasion i USA sedan 1803, under den tredje amerikanske presidentens regeringstid, Thomas Jefferson. Det vill säga, 221 år har gått sedan den senaste händelsen.

Cikadinvasion i USA. Amerikaner med rädsla för insekter kommer att ha det svårt 2024. Bildkälla: accuweather.com. Foto.

Vad cikador ser ut och sjunger

Cikador (Cicadidae) är flygande insekter som blir cirka 5,5 cm långa. De har ett kort huvud, stora ögon, borstliknande antenner och en framträdande snabel. Framvingarna på cikador är längre än bakvingarna.

Vad cikador ser ut och sjunger. Utseendet på en cikada. Bildkälla: blog.adafruit.com. Foto.

Utseendet av en cikada. Bildkälla: blog.adafruit.com

Manliga cikador har unika timbalorgan på magen, bakom bakbenen. De svänger, vilket får cikadorna att producera ett ljud som bara är karakteristiskt för dem – kvittrande. Insekter “sjunger” främst under den varmaste delen av dagen, förmodligen för att locka till sig honor. Vissa arter av cikador ger ett ljud som liknar en visselpipa från ett ånglok.

Den största cikadinvasionen på 200 år närmar sig USA. Vad cikador ser ut och sjunger. Foto.

Cikador som kvittrar på video

Kvinnor har inte timbalorgan eftersom de uppenbarligen inte behöver dem i livet. Därför, om en cikada ger ett ljud, så är det en hane.

Läs också: Varför är forskare säkra på att det är bra att äta insekter?

Livet cykel av cikador< /h2>

Cikador lägger sina ägg under barken på träd. Efter kläckningen livnär sig larverna först på växtdelar och går sedan ner under jorden där de äter rötter. Cikador kan förbli i larvtillståndet under lång tid, upp till 17 år. Först efter en viss tid börjar de utveckla vingar och komma ut.

Livscykel för en cikada. En vuxen cikada dyker upp från marken. Bildkälla: thebullamarillo.com. Foto.

En vuxen cikada dyker upp ur marken. Bildkälla: thebullamarillo.com

Varför finns det många cikador i USA

År 2024 kommer det att finnas ett särskilt stort antal cikador i USA, eftersom två generationer insekter kommer att dyka upp från marken på en gång. Individer från “Generation XIX” förblev i form av larver i 13 år och cikador från “Generation XIII” – 17 år. Tvåhundra år i rad föddes bara en yngel, men i år kommer två generationer att förvandlas till vuxna samtidigt, vilket är en mycket sällsynt händelse. Nästa gång cyklerna för två generationer av cikador sammanfaller kommer bara att äga rum 2244. Så det är inte alls förvånande att folk trumpetar från alla vinklar om den kommande “Cicadogeddon”.

Det finns mer än 3 tusen arter av cikador i världen som skiljer sig åt i utseende. Bildkälla: nacekomie.ru

Du kanske är intresserad av:De sällsynta insekterna i världen – det finns cirka 30 av dem kvar i naturen

Faran med cikador för människor och växter

Om cikador var farliga skulle amerikanska myndigheter vidta åtgärder för att minska skadorna. Men tidigare angrepp har visat att dessa insekter inte utgör något hot mot människor, djur eller jordbruksstrukturer. Det mesta de kan göra är att störa deras höga kvittrande. De lägger också ägg i unga träd, vilket gör forskarna lite nervösa.

I vissa länder äts cikador som mat. Bildkälla: businessinsider.com

Annars är cikador till och med nyttiga. De är främst föda för många fågelarter och däggdjur. De gör också ett stort bidrag till att mätta jorden med näringsämnen, så jordbruket kan till och med dra nytta av deras invasion.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Glöm inte heller att vi har en Telegram-chatt!

Tyvärr finns det gott om andra insekter i världen som kan leda till svält. Först och främst talar vi om representanter för gräshopparter som kan bli upp till 10 centimeter långa och samlas i grupper på hundratals miljoner individer. När man flyger på avstånd ser svärmar av gräshoppor ut som mörka moln som täcker ett område på 1 000 kvadratkilometer. Ljuden de gör kan förväxlas med ljudet från ett annalkande åskväder. Du kan läsa mer om dessa och andra varelser som kan orsaka stor skada för jordbruket i vår artikel “5 insekter som skadar jordbruket och kan leda till svält.”


Date:

by