Oversvømmelser og oversvømmelser i Rusland – hvad har du brug for at vide?

Foråret 2024 i Rusland begyndte med oversvømmelser og storstilede oversvømmelser, som ramte 186 bosættelser i 39 regioner i landet. Ifølge officielle data gik omkring 16 tusinde huse og næsten 28 tusinde husstandsparceller under vand. Vandet fortsætter i mellemtiden kun med at stige, hvorfor gamle uranforekomster ifølge medierne den 22. april kunne være havnet i oversvømmelseszonen, som er fyldt med alvorlige konsekvenser i fremtiden. I Orenburg-regionen kæmper myndighederne fortsat med følgerne af oversvømmelsen, og byen Orsk led mest – der brød en beskyttende dæmningsdæmning op på grund af oversvømmelsen, og vandhøjden nåede to meter i flere dage. Bemærk, at dette er den værste oversvømmelse i regionen i de sidste 80 år, og Ural-floden, den tredjestørste i Europa, løb over sine bredder på grund af den hurtige smeltning af sne og is. Vi fortæller dig, hvad oversvømmelser og oversvømmelser er, og hvilke konsekvenser sådanne katastrofer kan forårsage.

Oversvømmelse i Orenburg
Billede: dw.com

Indhold

  • 1 Oversvømmelser og oversvømmelser – hvad er det?
    • 1.1 Konsekvenser og sygdomme
  • 2 Årsager til oversvømmelser
    • 2.1 Kontrollerede oversvømmelser
  • < li>3 Oversvømmelser i Rusland 2024

Oversvømmelser og oversvømmelser – hvad er det?

Når vandet løber over sine bredder eller eroderer normalt tørt land, begynder en oversvømmelse. Og ja, der er meget få steder på vores planet, hvor du ikke behøver at bekymre dig om dem. Oversvømmelser udvikler sig typisk over en periode på timer eller endda dage, hvilket giver beboerne en chance for at forberede sig eller evakuere. Det sker dog også, at oversvømmelser sker uden varsel.

Den mest almindelige årsag til oversvømmelser er overløb af floder eller vandløb. Sådanne oversvømmelser kaldes oversvømmelser. Kraftig regn, svigt af en dæmning eller dige, hurtig smeltning af bjergis eller endda en bæverdæmning på et sårbart sted kan få en flod til at flyde over og oversvømme nærliggende landområder. Området omkring floden kaldes flodsletten.

Den største oversvømmelse i Rusland i de sidste 80 år. Billede: s.france24.com

Oversvømmelser er de næstmest almindelige naturkatastrofer på Jorden efter skovbrande.

Efterhånden som oversvømmelserne trækker sig tilbage, er berørte områder ofte dækket af silt og mudder, og årlige oversvømmelser bortfører millioner af tons næringsrig jord. Det vigtigste er dog, at oversvømmelser har en enorm ødelæggende kraft. Når en flod løber over sine bredder, eller havet bevæger sig ind i landet, kan mange strukturer ikke modstå trykket fra vandet, inklusive broer, huse, træer og biler.

Oversvømmelser eroderer jorden og river den ud under fundamentet af en bygning, hvilket får den til at kollapse og smuldre. For eksempel resulterede alvorlige oversvømmelser i Bangladesh i juli 2007 i beskadigelse eller ødelæggelse af mere end en million hjem.

Oversvømmelser og oversvømmelser - hvad er det? Som et resultat af en større oversvømmelse i Bangladesh i 2007 led millioner af lokale beboere. Billede: tengrinews.kz. Foto.

Større oversvømmelser i Bangladesh i 2007 ramte millioner af lokale indbyggere. Billede: tengrinews.kz

Oversvømmelser forårsager endnu mere skade, når vandet trækker sig tilbage, og forurener landskabet med farlige materialer, herunder affald, pesticider, brændstoffer og råt spildevand. Potentielt farlig skimmelsvamp kan også hurtigt angribe vandvåde strukturer.

Konsekvenser og sygdomme

En af hovedudfordringerne i genopretning af oversvømmelser er infektionssygdomsbekæmpelse – Oversvømmelse ofre kan gå uger uden rent drikkevand, hvilket kan føre til udbrud af dødelige sygdomme som tyfus, malaria, hepatitis A og kolera.

Det er præcis den situation, der blev observeret i 2000 i Mozambique, da hundredvis af mennesker flygtede fra den overstrømmende Limpopo-flod. Snart opstod der udbrud af kolera og malaria i midlertidige indkvarteringscentre – uhygiejniske forhold og mangel på rent vand fremkaldte kolera, og insekter, der trivedes på oversvømmede flodbredder, fremkaldte malaria.

Den gule flod er en af ​​de mest ødelæggende i verden. Billede: secretmag.ru

Et andet eksempel er katastrofen, der udspillede sig i 1931 i den kinesiske Yellow River Valley – den værste oversvømmelse i de sidste 100 år viste sig at være en af ​​de mest ødelæggende naturkatastrofer i historien: næsten en million mennesker druknedeog endnu flere blev hjemløse.

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Årsager til oversvømmelser

Da oversvømmelser er en del af vandets kredsløb, og miljøet er tilpasset dem, forekommer mange oversvømmelser naturligt. Vådområder langs bredden af ​​floder, søer og flodmundinger absorberer oversvømmelsesvand, og vegetation (især træer, græsser og kværne) bremser strømmen af ​​oversvømmelser og fordeler dets energi mere jævnt. Men selv «naturlige oversvømmelser» forårsage skade på miljøet.

Pakistan oplevede således i august 2010 en af ​​århundredets værste oversvømmelser. Den årlige monsun, som Pakistans bønder og forbrugere er afhængige af, har været usædvanlig stærk. Tonsvis af vand oversvømmede landet, da Indus-floden løb over sine bredder. Da floden flyder næsten direkte gennem et smalt område, blev næsten hele Pakistan ramt af oversvømmelser.

Årsager til oversvømmelser. Pakistan oversvømmelser i 2010. Billede: cdn.vox-cdn.com. Foto.

Oversvømmelser i Pakistan i 2010. Billede: cdn.vox-cdn.com

Næsten 2.000 mennesker døde som følge af denne naturkatastrofe, og afgrøder af ris, hvede og majs blev ødelagt. Virkningerne af oversvømmelserne fortsatte længe efter, at monsunerne ophørte, og vandstanden i Indus-floden faldt. Nogle gange er oversvømmelser forårsaget af andre naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier. Dette skyldes, at regnen, der ledsager orkaner og cykloner, hurtigt kan oversvømme kystområder.

Læs også: Oversvømmelser i Irkutsk-regionen: årsager og konsekvenser

Kontrollerede oversvømmelser

Oversvømmelser kan også opstå “kunstigt”, og mange af dem er bevidste og kontrollerede. For eksempel bruger risbønder oversvømmede marker. Dette skyldes, at ris er en semi-akvatisk afgrøde – den vokser i vand. Efter at have plantet risfrøplanter oversvømmer landmændene deres marker med cirka 15-25 centimeter vand.

Rismarker skal udformes omhyggeligt for at tillade kontrolleret oversvømmelse. Stærke dæmninger eller krydsninger er nødvendige såvel som regulerede kanaler til kunstvanding, bemærker eksperter.

Nogle gange oversvømmer ingeniører et område for at genoprette økosystemet. Så i 2008 blev Grand Canyon i USA bevidst oversvømmet – vand blev frigivet fra dæmninger på Colorado-floden, som strømmer gennem Grand Canyon. På 20 minutter frigav dæmningen i Lake Powell, Utah, nok vand til at oversvømme Empire State Building.

Kontrolleret oversvømmelse. Sådan så kontrolleret oversvømmelse af Grand Canyon ud. Billede: www.mountaintripper.com. Foto.

Sådan så kontrolleret oversvømmelse af Grand Canyon ud. Billede: www.mountaintripper.com

Hydrologer, ingeniører og miljøforkæmpere håbede, at oversvømmelse af kløften ville hjælpe med at omfordele sediment, der var blevet blokeret af dæmninger, og skabe sandbanker, der giver levesteder for dyrelivet.

Du kan være interesseret i: Hvad er atmosfæriske floder, og hvorfor er de farlige for mennesker?

Det er dog ikke alle menneskeskabte oversvømmelser, der er bevidste. De naturlige bredder af floder og vandløb skrumper, efterhånden som mennesker udvikler nærliggende landområder. For at imødekomme en sådan udvikling er flodbredder brolagt med hårde, ikke-porøse materialer. Jord og planter udskiftes med beton og asfalt, som ikke kan optage vand. Usædvanlige mængder nedbør kan få disse floder til hurtigt at flyde over deres betonbredder.

Oversvømmelse i Rusland 2024

Oversvømmelsen i 2024 vil gå over i russisk historie som den stærkeste i de seneste årtier: Uralfloden, der strømmer gennem Orsk, Orenburg, Kasakhstan og strømmer ud i Det Kaspiske Hav, løb over sine bredder, forårsager oversvømmelser til at true flere regioner i det nordlige Kasakhstan, og mange dæmninger og reservoirer er fyldt op. Lad os bemærke, atoversvømmelser ikke er ualmindelige i vores land, især når vinteren bliver til forår. Men i vores hukommelse var der ikke noget lignende.

Tidligere i april advarede lederen af ​​Nordkasakhstan-regionen, Gauz Nurmukhambetov, at en«enorm flow» vand.

Oversvømmelse i Rusland 2024. Omkring 2.000 huse blev oversvømmet i Orenburg, hvor vandstanden oversteg det kritiske niveau på 9,3 m. Billede: rtvi.com. Foto.

I Orenburg blev omkring 2.000 huse oversvømmet, hvor vandstanden oversteg det kritiske niveau på 9,3 m. Billede: rtvi.com

På trods af, at dæmningsbruddet i Orsk skete i begyndelsen af ​​april, ved den. slutningen af ​​måneden er situationen fortsat alarmerende i mange regioner – for eksempel steg antallet af huse oversvømmet af oversvømmelser på en dag med 1,7 tusind (ifølge TASS), og regionale tjenester udgiver regelmæssigt rapporter for de sidste timer. På tidspunktet for skrivning af denne artikel er situationen den, at vandet i mange regioner af landet fortsætter med at stige.

Gå ikke glip af: Klimaændringer i Rusland: hvordan vil vejret være i fremtiden, og hvad skal vi gøre ved det?

I øjeblikket er situationen i regionerne Kurgan, Tyumen, Orenburg og Khabarovsk forbliver svært. Ifølge data fra 18. april var niveauet af Tobol-floden i Kurgan-området således 970 cm i Ketovsky-distriktet i bosættelsesområdet. I sanatoriet forbliver vandstanden over 11 meter, i Ketovo- og Kryukovo-områderne – over 10 meter. Stigningen af ​​Tobol nær Kurgan vil ifølge ministeriet for nødsituationer fortsætte i de næste par dage og kan variere fra 25 til 100 cm.

Kurgan lufthavns personale er blevet skiftet til døgndrift for at sikre uafbrudt modtagelse af russiske nødsituationsministerfly på grund af oversvømmelsessituationen i regionen, rapporterer TASS med henvisning til pressen service af lufthavnen. Antallet af oversvømmede bolig- og landejendomme i Kurgan-regionen er nået op på 5.470, rapporterer medier.

I Tyumen-regionen steg vandstanden i Ishim-floden nær byen af ​​samme navn i løbet af aftenen og natten med 44 cm og udgjorde 462 cm. Mere end 1,5 tusinde indbyggere i regionen blev evakueret. I Orenburg-regionen arbejdes der ifølge myndighederne på at genoprette vandforsyningen, og i Orsk er der inden for 24 timer løbet vandet fra 370 oversvømmede husstandsgrunde og beboelsesejendomme. Ifølge hoveddirektoratet for ministeriet for nødsituationer er vandstanden i Tom-floden i området ved Lagerny Garden faldende, men situationen er stadig anspændt.

Oversvømmelse i Rusland 2024. I Kurgan-regionen har der på grund af oversvømmelsen været undtagelsestilstand siden den 8. april. Billede: static.dw.com. Foto.

I Kurgan-regionen har der på grund af oversvømmelsen været undtagelsestilstand siden den 8. april. Billede: static.dw.com

Dette er interessant: Indonesiens hovedstad synker under vand, kan den reddes

I betragtning af omfanget af katastrofen, gamle uranbrønde i Kurgan-regionen kan også blive oversvømmet. Eksperter rapporterer, at Dobrovolnoye-feltet, der ligger i Zverinogolovsky-distriktet, er i en zone med mulige oversvømmelser. Kort sagt er konsekvenserne af forårsfloden storstilede, og arbejdet med at fjerne dem vil ikke ende snart.


Date:

by