Alarmerande upptäckt – att sova mindre än 6 timmar per natt orsakar obotlig sjukdom

Sömnbrist är ett vanligt problem som drabbar nästan hela mänskligheten. Samtidigt har det länge varit känt att sömnbrist har en extremt negativ inverkan på hälsan – det provocerar utvecklingen av kardiovaskulära och andra farliga sjukdomar, leder till accelererat åldrande av kroppen och andra negativa konsekvenser. En färsk studie tyder på att sömnbrist kan vara ännu farligare, särskilt för de människor som regelbundet sover mindre än 6 timmar per natt. De har en kraftigt ökad risk att utveckla en vanlig kronisk sjukdom som inte går att bota. Upptäckten kom som en överraskning även för forskarna själva.

Alarmerande upptäckt - att sova mindre än 6 timmar per natt orsakar en obotlig sjukdom. Forskare varnar för att det är mycket farligt för din hälsa att sova mindre än 6 timmar per natt. Foto.

Forskare varnar för att det är mycket hälsofarligt att sova mindre än 6 timmar om dagen< /p>

Varför du inte kan sova mindre än 6 timmar

Forskare analyserade data från British Biobank, som är en av de största biomedicinska databaserna för forskning. I sitt arbete studerade de information om nästan 250 tusen människor och analyserade deras hälsotillstånd i mer än tio år. Huvudsyftet med studien var att undersöka sambandet mellan typ 2-diabetes och sömnbrist.

Den genomsnittliga sömnlängden bland människor var 7-8 timmar. Det var dock många som inte fick tillräckligt med sömn. Forskare delade in sina data i tre grupper: extrem sömnbrist (sömn tre till fyra timmar om dagen), måttlig sömnbrist (fem timmar) och mild sömnbrist (sex timmar).

Forskare analyserade också data om människors dieter, till exempel hur kosten är en av nyckelfaktorerna i utvecklingen av diabetes. Som väntat hade människor som åt en hälsosam kost en lägre risk att utveckla diabetes. Men när människor sov mindre än sex timmar var till och med de mycket mer benägna att utveckla typ 2-diabetes.

Varför du inte kan sova mindre än 6 timmar. Brist på sömn ökar risken för typ 2-diabetes. Foto.

Sömnbrist ökar risken för typ 2-diabetes

Hur man undviker typ 2-diabetes

Studien rapporterar att personer som sover fem timmar per natt har en 16 % ökad risk för diabetes. Men det är ännu farligare att sova mindre än fem timmar. I det här fallet ökar risken att utveckla diabetes med mer än 40 % jämfört med personer som sover 7-8 timmar om dagen.

Risken att utveckla diabetes är lägst hos personer som får tillräckligt med sömn och äter hälsosam mat. Detta innebär att du konsumerar tillräckligt med grönsaker och frukt, rött kött och fisk. Låt oss påminna dig om att kött, enligt nyare forskning, också är nödvändigt för människokroppen, eftersom det är omöjligt att helt ersätta det med vegetabilisk mat.

Varför diabetes uppstår när du inte får tillräckligt med sömn

Vid typ 2-diabetes blir kroppen mindre känslig för insulin, vilket gör att bukspottkörteln slutar producera tillräckligt med insulin i bukspottkörteln. Detta hormon är nödvändigt för att reglera blodsockernivåerna. Glukos kommer in i blodet med mat, varifrån det måste komma in i cellerna. Vid typ 2-diabetes slutar cellerna att ta emot glukos, vilket gör att det ackumuleras i blodet.

Hälsosam mat minskar risken att utveckla diabetes

Forskare vet ännu inte exakt varför denna sjukdom uppstår på grund av sömnbrist. Vissa tidigare studier har dock visat att sömnbrist ökar mängden inflammatoriska markörer och fria fettsyror i blodet. Av denna anledning förvärras insulinkänsligheten. Det vill säga att det blir svårt för kroppen att korrekt använda insulin för att reglera blodsockernivåerna. Följaktligen utvecklas typ 2-diabetes så småningom.

Men detta är inte den enda anledningen. Det är också känt att personer som inte sover tillräckligt eller vars sömn är oregelbunden, till exempel på grund av skiftarbete, upplever störningar i dygnsrytmen, det vill säga de rytmer i enlighet med vilka olika processer sker i kroppen, inklusive produktion av hormoner.

Varför diabetes uppstår när du inte får tillräckligt med sömn. Det är viktigt att inte bara sova mer än 6 timmar om dagen, utan också att gå och lägga dig samtidigt. Foto.

Det är viktigt att inte bara sova mer än 6 timmar om dagen, utan också att gå och lägga sig samtidigt

Därför kan en störning i dygnsrytmen störa produktionen av hormoner som kortisol, glukagon , tillväxthormoner, etc. Dessa hormoner produceras under dagen för att tillgodose kroppens energibehov och hjälpa till att upprätthålla blodsockernivåerna. På grund av problem med hormonproduktionen minskar kroppens förmåga att bearbeta glukos under dagen.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna !

Dessutom finns det andra faktorer som ökar risken att utveckla diabetes om du inte får tillräckligt med sömn. Till exempel orsakar sömnbrist vanligtvis viktökning, vilket också bidrar till sjukdomen. Allt detta tyder på att människor behöver sova tillräckligt. Det är möjligt att sömnbrist är en av anledningarna till att förekomsten av diabetes ökar över hela världen. Enligt vissa uppskattningar kommer 1,3 miljarder människor år 2050 att lida av denna sjukdom.


Date:

by