Vikingarna betonade sin status med markeringar på tänderna och formen på deras skallar.

Perioden från mitten av 700-talet till mitten av 1000-talet kallas “vikingtiden”. De var ett folk av skandinaviskt ursprung, vars hårda företrädare bodde i det som nu är Norge, Sverige och Danmark. De sysslade främst med sjöfart, handel och fiske. Men för moderna människor är de mest kända för sina väpnade attacker på de brittiska öarna, såväl som på Irlands och Frankrikes territorier. Under sina räder plundrade vikingarna byar och städer – de stal inte bara pengar och smycken, utan också människor för slaveri. Även om vikingarna var långt framme när det gäller skeppsbyggnad och till och med tandvård, hade de inget passsystem som vi. Vikingarna förmedlade sin tillhörighet till samhällets högsta skikt och ovanliga yrken på andra ovanliga sätt.

Vikingarna betonade sin status med markeringar på sina tänder och formen på deras skalle. Handlare på vikingatiden kunde identifieras på sina tänder. Foto.

Handlare på vikingatiden kunde identifieras på sina tänder

Ändra formen på vikingaskallen

Science Alert delade nyligen bevis på att vikingarna kommunicerade sin status genom kroppsmodifieringar. I gamla tider spelade tatuering och ärrbildning, samt piercingar och omformning av kroppsdelar en stor roll i samhället. Till exempel, i det antika Japan ändrade människor formen på sina barns skallar för att betona deras höga sociala status.

I gamla tider var deformation av skallen vanligt. Bildkälla: scientificrussia.ru

Av arkeologiska fynd att döma ägnade vikingarna sig också åt deformation av kranier. I Östersjön finns ön Gotland som idag tillhör Sverige. Där hittade arkeologer kvarlevorna av tre kvinnor vars skallar förlängts på konstgjord väg. I gravarna till två av dem hittade forskare dyra smycken och klädfragment som inte var mindre värdefulla i antiken. Utifrån detta kom forskarna fram till att vikingarna också betonade sin status genom att förlänga formen på sina huvuden.

Illustration av en kvinnas grav med en långsträckt skalle. Bildkälla: sciencealert.com

Alla tre kvinnorna föddes på olika platser, så deras skallar kan ha modifierats av andra kulturer. Men det fanns helt klart någon form av koppling mellan dem, eftersom de levde samtidigt, och samma teknik användes för att deformera huvudet.

Läs också:Vem gjorde det egentligen tillhör de “behornade” vikingahjälmarna?

Vilka var vikingatänderna

Vikingarna använde också spår på sina tänder för att betona sin status. Oftast återfinns horisontella linjer på framtänderna hos män, mellan vilka det också finns ett nära samband.

I en studie undersökte arkeologer resterna av 130 vikingar vars tänder hade tydligt definierade märken. Alla dessa kroppar upptäcktes på platser där handel var aktiv, så forskare antog att endast professionella handlare hade linjer på sina tänder.

Vikingaskalle med märken på tänderna. Bildkälla: sciencealert.com

Många vuxna män med tandmärken begravdes med framsidan nedåt. Detta antyder att de inte var lokala, men ändå tillhörde den skandinaviska familjen. Om de rest mycket understryker detta bara deras tillhörighet till handeln.

En annan intressant upptäckt:Ett vikingasvärd och en gammal begravning på gården till ett bostadshus upptäcktes i Norge

Vikingarnas kulturtraditioner

Det är logiskt att anta att spår på tänderna endast gjordes i vuxen ålder. Detta beror på att pojkarna i barndomen inte kunde veta exakt vilka de skulle bli i framtiden – krigare eller köpmän. De som i slutändan ägnade sina liv åt handel hade ett märke på tänderna som var synligt för alla under kommunikationen. Detta hjälpte helt klart handlare att känna igen varandra i mängden.

När det gäller kvinnor med deformerade skallar är allt mycket mer komplicerat och kräver ytterligare studier. Det råder ingen tvekan om att formen på deras huvuden ändrades från tidig barndom – detta tillvägagångssätt användes i många andra kulturer, eftersom ben är böjliga endast i barndomen. Forskarna kan fortfarande inte förstå vilka exakt de tre flickorna som hittats på Gotland var.

Forskare studerar fortfarande vikingarna och lär sig mycket. Illustrationskälla: laconlife.ru

Vikingarna var överraskande nog skickliga på att behandla tänder. Visst är modern tandvård och forntida skandinavisk tandvård som himmel och jord, men de arkeologiska fynden är imponerande. I början av 2024 blev resultatet av ett vetenskapligt arbete känt, under vilket forskare studerade 3293 tänder som tillhörde 170 personer som levde i Sverige under vikingatiden.

Se till att prenumerera på vår Zen och Telegramkanaler. På så sätt missar du inte någon viktig vetenskaplig upptäckt!

Nästan alla vikingar hade problem med sina tänder, speciellt karies. Men de lät inte sjukdomen ta sin gång, utan försökte bota dem på alla sätt som fanns på den tiden. I vissa tänder hittade forskare djupa hål som var fyllda med en okänd blandning för att minska smärta. Om du vill lära dig mer om denna upptäckt, läs vår artikel “Hur vikingarna behandlade sina tänder – de verkar ha utvecklat tandvård.”


Date:

by