Forskare rekommenderar att kramas oftare – här är varför det är bra för dig

Forskare har länge misstänkt att kramar är bra för hälsan, och det fanns till och med vissa vetenskapliga bevis för detta, som erhållits som ett resultat av forskning. Det förblev dock oklart exakt vilka positiva effekter beröring har och vilka typer av beröring eller kramar som har positiva effekter på kroppen. Till viss del lyckades tyska forskare som genomförde en storskalig studie klargöra situationen. Totalt deltog nästan 13 tusen människor i olika åldrar, kvinnor och män. Som ett resultat upptäckte teamet inte bara att fysisk beröring förbättrar mental och till och med fysisk hälsa, utan fick också svar på många frågor som hade förblivit ett mysterium.

Forskare rekommenderar att kramas oftare - här är varför det är bra för dig. Kramar har visat sig vara fördelaktiga för fysisk och mental hälsa. Foto.

Kramar har visat sig vara fördelaktigt för den fysiska och mentala hälsan

Vilken beröring är fördelaktigt

Ett team av forskare från Ruhruniversitetet i Bochum, tillsammans med det nederländska institutet för neurovetenskap, kombinerat och analyserade resultaten av alla tidigare studier gällande kramar i Som ett resultat fick jag en mer heltäckande bild. I synnerhet noterades den positiva effekten av beröring hos både barn, inklusive nyfödda, och vuxna.

Typen av beröring verkar inte spela så stor roll, det kan vara en kram eller massage. Att röra vid huvudet och ansiktet var dock mest effektivt, med störst nytta av korta, frekventa beröringar.

Det visade sig att det spelar roll vem som exakt rör. Forskning visar till exempel att beröring är fördelaktigt för nyfödda, men effekten blir betydligt större när barnet berörs av föräldrar. Det är sant att i vuxen ålder är det inte så viktigt hur bekant personen som berör är. Men ändå är det viktigt att det är personen som berör.

Vilka beröringar är användbara. Det är mer användbart för barn när deras föräldrar kramar dem. Foto.

Barn har det bättre när deras föräldrar kramar dem

Att röra från ett livlöst föremål, till exempel en robot eller bara ett föremål som en filt eller kudde, hjälper när det gäller fysisk hälsa, men gör ingen skillnad i mental hälsa. Men beröring av djur är som regel fördelaktigt inte bara för fysisk utan också mental hälsa. Därför, även om en katt trampar på dig medan du ligger på sängen, kommer detta också att vara användbart.

Vilka är fördelarna med att röra

Enligt studien var beröring effektiv för att reglera kortisolnivåerna i blodet. Kom ihåg att detta är ett stresshormon som produceras av binjurarna, som är involverat i “fight or flight”-svaret. Detta hormon påverkar blodtrycksnivåerna, metabolismen av proteiner, fetter och kolhydrater. Vi har tidigare pratat om hur kortisolnivåerna hos människor är högst på morgonen, så det rekommenderas inte att dricka kaffe på morgonen.

Att kramas minskar också smärta, minskar depression och ångest, främjar viktökning hos nyfödda och etc. Att bli berörd av robotar hade ungefär samma effekt på människors hälsa, men bara fysiskt. Sådana beröringar har ingen effekt på det mentala tillståndet. Forskare rapporterar detta i tidskriften Nature Human Behavior.

För vuxna spelar det ingen roll vilken person som rör vid, så länge det är med samtycke

< p>Men vårdpersonalens beröring, även om de var främlingar för patienterna, var lika gynnsam för den mentala hälsan som beröringen av nära och kära. Men för att kramar och annan beröring ska vara till nytta måste de vara samförstånd. Studien konstaterar dock att effektiviteten av beröring varierar från person till person. Det vill säga, för vissa människor är beröring mer användbart, och för andra mindre. Men i vilket fall som helst, om du vill krama en älskad eller vänner, håll dig inte tillbaka – fysisk kontakt med andra människor kan förbättra många aspekter av din hälsa.

Enligt forskare är resultaten inte förvånande, eftersom beröring är det första av våra sinnen som utvecklas. Teamet förväntar sig också att forskning i denna riktning kan göra det möjligt för oss att bestämma de mest effektiva typerna av beröring så att de kan användas i terapeutiska syften.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte Missa inte de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Låt oss slutligen påminna dig om att tidigare forskare upptäckte fördelarna med att sova tillsammans i sängen med en partner. Människor som samsover har bättre sömnkvalitet utan att ändra sin sömntid. Specifikt rapporterade studien att samsömn särskilt förbättrade REM-sömnen, vilket är förknippat med drömmar. Samsömn har visat sig vara särskilt fördelaktigt om paren har en bra relation. Allt detta tyder på att vi evolutionärt har anpassat oss för att leva sida vid sida med andra människor — som barn med sina föräldrar, och som vuxen med sin partner. Det kan vara anledningen till att ensamstående lever flera år mindre.


Date:

by