Det kan finnas liv på Saturnus måne, och forskare vet redan hur man hittar det

Planeten Saturnus har 146 naturliga satelliter, fler än någon annan planet i solsystemet. Den mest intressanta av dem är Enceladus, som upptäcktes redan 1789 och förblev dåligt förstådd fram till 1980-talet. Först när rymdfarkosten Voyager närmade sig den kunde forskarna uppskatta dess diameter, som bara är cirka 500 kilometer. Under loppet av ytterligare forskning fann man att under satellitens yta finns ett stort hav av flytande vatten med en rik uppsättning kemikalier. Idag tror forskare att Enceladus är den mest sannolika platsen för utomjordiskt liv att existera. Läs vår artikel så kommer du inte heller att ha några större tvivel om detta.

Liv kan existera på Saturnus måne, och forskare vet redan hur man hittar det. Mikrobiellt liv kan existera på Enceladus, och forskarna tvivlar mindre och mindre på detta. Foto.

Mikrobiellt liv kan existera på Enceladus, och forskare har mindre och mindre tvivel om detta

Innehåll

  • 1 Enceladus är Saturnus sjätte måne
  • 2 Havets sammansättning på Enceladus
  • 3 Hur man hittar liv bortom jorden
  • 4 Studie av Enceladus och andra månar
  • li>

Enceladus är Saturnus sjätte satellit

Från 2004 till 2017 studerades planeten Saturnus och dess naturliga satelliter av rymdfarkosten Cassini. Tack vare hans arbete var det möjligt att lära sig inte bara om egenskaperna hos Saturnus ringar, utan också detaljer om satelliten Enceladus.

Cassini-apparat nära Enceladus. Bildkälla: slsc.org

Vid dess sydpol har astronomer hittat många gejsrar som avger gas och iskorn från havsvatten till rymden. Till en början visste inte cheferna för Cassini-missionen om dessa gejsrar och trodde inte ens att de skulle vilja studera de ämnen som flydde från dem. Lyckligtvis var Cassini utrustad med en dammanalysator, som kunde berätta mycket intressant om havets sammansättning under satellitens yta.

Läs också: Överflödet av gaser på Enceladus är “gratis mat” för livet. Men finns det liv där?

Havets sammansättning på Enceladus

En stoftanalysator har visat att havet under Enceladus är mycket likt jordens hav. Dess vatten innehåller mycket natriumklorid, mer känt som bordssalt. Den har också många kolbaserade föreningar som producerar energi inuti satelliten. Flytande vatten, kolbaserad kemi och frigjord energi är nyckelingredienser för livet, vilket är anledningen till att forskare tror att Enceladus kan vara hem för mikrober.

Satelliten Enceladus och dess gejsrar. Bildkälla: ixbt.com

Utöver allt detta upptäckte forskare 2023 spår av fosfat på Enceladus. Detta är namnet på en form av fosfor som är avgörande för allt liv på jorden. Det är en integrerad del av DNA från alla levande organismer, cellstrukturer och ben. Detta var första gången i vetenskapens historia som forskare upptäckte fosfat under ytan av en satellit på en helt annan planet.

Artikel om ämnet:Enceladus har alla förutsättningar för livets ursprung

Hur man hittar liv bortom jorden

Baserat på allt ovanstående tror forskare att Enceladus är det bästa stället att söka efter utomjordiskt liv. Under ett experiment som genomfördes 2024 gjorde forskare en viktig upptäckt. Erfarenhet har visat att förekomsten av liv i satellitens vatten kan bevisas med hjälp av dammanalysatorer.

Experimentet involverade forskare som injicerade en droppe vatten i ett vakuum som innehöll små Sphingopyxis alaskensis-bakterier. På jorden lever de i Alaskas havsvatten, och potentiellt liv på Enceladus kan mycket väl likna dessa mikrober. Som det visar sig kan förbättrade dammanalysmaskiner lätt upptäcka bakterier även om bara 0,01 procent av beståndsdelarna i en enskild cell finns i vattendroppar.

Forskare vet redan hur man hittar mikrobiellt liv på Enceladus. Bildkälla: nutrition.org

Cassini-rymdfarkostens dammanalysator var inte så kraftfull, men forskare vill skicka en ny rymdsond med känsligare utrustning till Enceladus.

Du kanske är intresserad:Ett nytt sätt att söka för utomjordingar har hittats bortom solsystemet

Utforskar Enceladus och andra månar

2022 meddelade NASA att Enceladus är det andra främsta målet för framtida uppdrag. Endast Uranus, den sjunde planeten i solsystemet, har högre prioritet för studier.

Studeringen av Enceladus är ett viktigt mål för NASA. Bildkälla: sputnik.by

Även i framtiden vill astronomer mer noggrant studera andra satelliter vars yta innehåller flytande vatten. Detta är Europa, en satellit från Jupiter, som också kan ha gejsrar som skjuter ut vatten i rymden. I oktober 2024 vill forskare skicka Europa Clipper-apparaten till denna satellit. Han kommer att kunna nå sitt mål först 2030, men väntan är värd det. Ingenjörer har utrustat den med en kraftfull dammanalysator, så att utomjordiskt liv kan upptäckas först på Europa och inte på Enceladus.

rymdfarkosten Europa Clipper. Bildkälla: nasa.gov

Håll dig uppdaterad med allt som händer inom rymdutforskningen. Prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler!

Sökandet efter utomjordiskt liv är ett av de viktigaste målen för moderna vetenskapsmän. Trots alla våra ansträngningar har vi bara hittat antydningar om förekomsten av utomjordiska mikrober, men det finns fortfarande inga spår av närvaron av intelligenta organismer. Kanske är det till det bättre, eftersom högutvecklade utomjordingar kan vara mycket farliga för oss.


Date:

by