Vikingerne understregede deres status med markeringer på deres tænder og formen på deres kranier.

Perioden fra midten af ​​det 8. århundrede til midten af ​​det 11. århundrede kaldes “vikingetiden”. De var et folk af skandinavisk oprindelse, hvis barske repræsentanter boede i det nuværende Norge, Sverige og Danmark. De var hovedsageligt beskæftiget med navigation, handel og fiskeri. Men for moderne mennesker er de bedst kendt for deres væbnede angreb på de britiske øer, såvel som Irlands og Frankrigs territorier. Under deres razziaer plyndrede vikingerne landsbyer og byer – de stjal ikke kun penge og smykker, men også mennesker til slaveri. Selvom vikingerne var langt fremme inden for skibsbygning og endda tandpleje, havde de ikke et passystem, som vi har. Vikingerne formidlede deres tilhørsforhold til samfundets højeste lag og usædvanlige erhverv på andre usædvanlige måder.

Vikingerne understregede deres status med markeringer på deres tænder og formen på deres kranie. Handlende i vikingetiden kunne identificeres på deres tænder. Foto.

Handlende i vikingetiden kunne identificeres på deres tænder

Ændring af formen på vikingekraniet

Science Alert delte for nylig beviser på, at vikingerne kommunikerede deres status gennem kropsmodifikationer. I oldtiden spillede tatovering og ardannelse, samt piercinger og omformning af kropsdele en stor rolle i samfundet. For eksempel ændrede folk i det gamle Japan formen på deres børns kranier for at understrege deres høje sociale status.

I oldtiden var deformation af kraniet almindelig. Billedkilde: scientificrussia.ru

At dømme efter arkæologiske fund beskæftigede vikingerne sig også med deformation af kranier. I Østersøen ligger øen Gotland, som i dag hører under Sverige. Der fandt arkæologer resterne af tre kvinder, hvis kranier var kunstigt forlænget. I gravene på to af dem fandt videnskabsmænd dyre smykker og fragmenter af tøj, der ikke var mindre værdifulde i oldtiden. På baggrund af dette kom forskerne til den konklusion, at vikingerne også understregede deres status ved at forlænge formen på deres hoveder.

Illustration af en kvindegrav med et aflangt kranium. Billedkilde: sciencealert.com

Alle tre kvinder blev født forskellige steder, så deres kranier kan være blevet ændret af andre kulturer. Men der var tydeligvis en eller anden form for forbindelse mellem dem, for de levede på samme tid, og den samme teknologi blev brugt til at deformere hovedet.

Læs også:Hvem gjorde det egentlig de “hornede” vikingehjelme tilhører?

Hvad var vikingetænderne

Vikingerne brugte også riller på deres tænder for at understrege deres status. Oftest findes vandrette linjer på fortænderne hos mænd, som der også er en tæt forbindelse imellem.

I en undersøgelse undersøgte arkæologer resterne af 130 vikinger, hvis tænder havde klart definerede mærker. Alle disse lig blev opdaget på steder, hvor handel var aktiv, så videnskabsmænd antog, at kun professionelle købmænd havde linjer på tænderne.

Vikingekranie med mærker på tænderne. Fotokilde: sciencealert.com

Mange voksne mænd med tænder blev begravet med forsiden nedad. Dette antyder, at de ikke var lokale, men stadig tilhørte den skandinaviske familie. Hvis de rejste meget, understreger dette kun deres tilhørsforhold til handel.

En anden interessant opdagelse:Et vikingesværd og en gammel begravelse i gården til en boligbygning blev opdaget i Norge

Vikingernes kulturelle traditioner

Det er logisk at antage, at riller på tænderne kun blev lavet i voksenalderen. Dette skyldes, at drengene i barndommen ikke kunne vide præcis, hvem de ville blive i fremtiden – krigere eller købmænd. De, der i sidste ende viede deres liv til handel, havde et mærke på deres tænder, som var synligt for alle under kommunikation. Dette hjalp tydeligvis handlende med at genkende hinanden i mængden.

Hvad angår kvinder med deforme kranier, er alt meget mere kompliceret og kræver yderligere undersøgelse. Der er ingen tvivl om, at formen på deres hoveder blev ændret fra den tidlige barndom – denne tilgang blev brugt i mange andre kulturer, fordi knogler kun er bøjelige i barndommen. Forskere kan stadig ikke forstå, hvem præcis de tre piger, der blev fundet på øen Gotland, var.

Forskere studerer stadig vikingerne og lærer meget. Kilde til illustration: laconlife.ru

Overraskende nok var vikingerne dygtige til at behandle tænder. Selvfølgelig er moderne tandpleje og gammel skandinavisk tandpleje som himmel og jord, men de arkæologiske fund er imponerende. I begyndelsen af ​​2024 blev resultaterne af et videnskabeligt arbejde kendt, hvor videnskabsmænd undersøgte 3293 tænder, der tilhørte 170 mennesker, der levede i Sverige under vikingetiden.

Sørg for at abonnere på vores Zen og Telegram kanaler. På denne måde går du ikke glip af nogen vigtig videnskabelig opdagelse!

Næsten alle vikinger havde problemer med deres tænder, især caries. Men de lod ikke sygdommen gå sin gang, men forsøgte at helbrede dem på alle måder, der var til rådighed på det tidspunkt. I nogle tænder fandt forskerne dybe huller, der var fyldt med en ukendt blanding for at reducere smerte. Hvis du vil lære mere om denne opdagelse, så læs vores artikel “Hvordan vikingerne behandlede deres tænder – de ser ud til at have udviklet tandpleje.”


Date:

by