Vad händer om du håller andan länge – rekordet är 24 minuter

En vuxen kan leva utan mat i cirka 30 dagar, särskilt om han sparar energi. Detta är möjligt på grund av det faktum att det i var och en av oss finns reserver av näringsämnen i fettvävnader, som kroppen kan använda för att få energi i kritiska fall. Utan vatten lever människor mycket mindre, från 3 till 7 dagar, för utan vätska slutar helt enkelt alla våra organ att fungera. Ett ännu viktigare element för livet är syre – utan det dör de flesta människor inom några minuter. Det finns dock rekordhållare som förvånar med sin förmåga att inte andas på 20 minuter eller mer. I den här artikeln kommer vi kortfattat att förstå varför en person behöver luft och hur länge man kan leva utan den.

Vad händer om du håller andan länge - rekordet är 24 minuter. Det finns människor som kan hålla andan i mer än 20 minuter. Foto.

Det finns människor som kan hålla andan i mer än 20 minuter

Innehåll

  • 1 Varför behöver en person syre
  • 2 Symtom på syresvält
  • 3 Hur många minuter kan du går utan att andas
  • < li>4 Andningsuppehåll

Varför behöver människor syre

Det viktigaste andningsorganet hos människor och många andra ryggradsdjur är lungorna. Varje dag tar vi i genomsnitt 20 000 andetag – detta är nödvändigt för att syre från luften ska penetrera lungornas alveoler och spridas genom blodet till alla vävnader och organ.

Varje kropp behöver syre, för utan det, flödet inom oss processer stoppas och detta leder till döden. Till exempel är denna kemiska förening nödvändig förcellulär andningDetta är namnet på den process där organiska molekyler som glukos oxideras i kroppens celler för att frigöra energi. För att uttrycka det ännu enklare behövs syre för energiproduktion, precis som vatten och mat.

Varför behöver en person syre? Syre levereras till organ med hjälp av blod. Foto.

Syre levereras till organ med hjälp av blod

Inandning följs omedelbart av utandning, som tar bort koldioxid från kroppen. Det bildas som en biprodukt av cellandning – efter oxidation av kolhydrater, fetter och proteiner för att producera energi, släpps det ut i blodomloppet, når lungorna och släpps ut. Som du kan förstå sker denna mycket snabba process, kallad gasutbyte, under hela våra liv.

Utförlig artikel om detta ämne: Varför behöver en person luft och hur behöver lungorna fungerar?

Symtom på syrebrist

Om en person håller andan, hamnar under vattnet eller skadar lungorna kommer de snabbt att uppleva syrebrist, även känd som hypoxi strong>. När det saknas luft börjar en person andas oftare och ytligare och försöker öka tillförseln av syre till kroppen. Han känner sig yr och svag, hans hud blir blek och hans puls blir snabbare för att kompensera för syrebristen. Med svår hypoxi förlorar en person medvetandet.

Om en person håller andan i mer än 1 minut kommer han att omedelbart känna sig sjuk

< p>Allt detta händer på grund av det faktum att inre vävnader och organ slutar fungera normalt. Hjärnan är särskilt känslig för brist på luft – neuronceller blir mindre aktiva, vilket försämrar minnet och till och med koordinationen av rörelser. Om syre inte når hjärnan på mer än några minuter börjar neuroner i allmänhet dö, vilket leder till oåterkalleliga konsekvenser. Därmed kan en person bli förlamad, och han riskerar att förbli handikappad livet ut.

Läs också:Syre från kapslar – nytta eller fara för kroppen?

Hur många minuter kan du gå utan att andas

En person kan leva utan luft i 5–7 minuter. Under de första tiotals sekunderna kanske han mår bra, men efter den första minuten börjar symtom på hypoxi uppträda och för varje sekund blir de mer uttalade.

Hur många minuter kan du gå utan att andas. När det finns syrebrist försöker kroppen på alla sätt stödja en persons liv. Foto.

Med syrebrist försöker kroppen på alla sätt stödja mänskligt liv

När man håller andan stöds en människas liv av små syrereserver i blodet och vävnaderna. Dessutom, om det är omöjligt att andas, löses koldioxid lite i cirkulationssystemet, vilket också är lite, men förlänger livet. Dessutom, när du håller andan ökar din puls – kroppen försöker förse alla vitala organ med det återstående syret genom blodet.

Du kommer att vara intresserad:Är syrebrist bra för kroppen?

h2>Rekord för att hålla andan

Hittills tillhör luftretentionsrekordet den kroatiske dykaren Budimir Buda Sobat. 2024 lyckades han överleva under vattnet utan luft i 24 minuter och 33 sekunder. Det tidigare rekordet sattes av honom – han lyckades inte andas på 24 minuter och 11 sekunder. Detta är ett fantastiskt resultat, särskilt med tanke på att han började dyka först vid 48 års ålder.

den kroatiske dykaren Budimir Buda Sobat. Bildkälla: newizv.ru

Ales Segura, Goran Colak, Tom Sietas, Stig Severinsen och många andra människor satte också rekord för långvarig andning. Alla av dem kan inte andas i mer än 20 minuter.

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Där hittar du något som inte finns på sidan!

Sådana resultat kan uppnås genom att gradvis förbereda kroppen för perioder med syrebrist. Andningsträning ökar sakta men säkert uthålligheten i det mänskliga andningssystemet. Träning kan vänja kroppen vid förändringar i syre- och koldioxidnivåerna, vilket också hjälper människor att slå rekord. Och slutligen kan yoga och andningsövningar förbättra andningskontrollen, vilket också är viktigt för rekordhållare.


Date:

by