Liv kan eksistere på Saturns måne, og videnskabsmænd ved allerede, hvordan man finder det

Planeten Saturn har 146 naturlige satellitter, flere end nogen anden planet i solsystemet. Den mest interessante af dem er Enceladus, som blev opdaget tilbage i 1789 og forblev dårligt forstået indtil 1980'erne. Først da Voyager-rumfartøjet nærmede sig det, var forskerne i stand til at estimere dets diameter, som kun er omkring 500 kilometer. I løbet af yderligere forskning blev det fundet, at der under satellittens overflade er et enormt hav af flydende vand med et rigt sæt kemikalier. I dag mener videnskabsmænd, at Enceladus er det mest sandsynlige sted for udenjordisk liv at eksistere. Læs vores artikel, og du vil heller ikke være i tvivl om dette.

Liv kan eksistere på Saturns måne, og videnskabsmænd ved allerede, hvordan man finder det. Mikrobielt liv kan eksistere på Enceladus, og videnskabsmænd har mindre og mindre tvivl om dette. Foto.

Mikrobielt liv kan eksistere på Enceladus, og videnskabsmænd har mindre og mindre tvivl om dette

Indhold

  • 1 Enceladus er Saturns sjette måne
  • 2 Sammensætning af havet på Enceladus
  • 3 Sådan finder du liv hinsides Jorden
  • 4 Studie af Enceladus og andre måner
  • li>

Enceladus er Saturns sjette satellit

Fra 2004 til 2017 blev planeten Saturn og dens naturlige satellitter undersøgt af Cassini-rumfartøjet. Takket være hans arbejde var det muligt at lære ikke kun om funktionerne i Saturns ringe, men også detaljer om satellitten Enceladus.

Cassini-apparat nær Enceladus. Billedkilde: slsc.org

På dens sydpol har astronomer fundet mange gejsere, der udsender gas og iskorn fra havvand til rummet. I første omgang kendte direktørerne for Cassini-missionen ikke til disse gejsere og troede ikke engang, at de ville have lyst til at studere de stoffer, der flygtede fra dem. Heldigvis var Cassini udstyret med en støvanalysator, som var i stand til at fortælle en masse interessante ting om sammensætningen af ​​havet under satellittens overflade.

Læs også: Overfloden af ​​gasser på Enceladus er “gratis mad” for livet. Men er der liv der?

Sammensætning af havet på Enceladus

En støvanalysator har vist, at havet under Enceladus minder meget om Jordens oceaner. Dens vand indeholder meget natriumchlorid, bedre kendt som bordsalt. Det har også mange kulstofbaserede forbindelser, der producerer energi inde i satellitten. Flydende vand, kulstofbaseret kemi og frigivet energi er nøgleingredienser for liv, og derfor mener forskerne, at Enceladus kan være hjemsted for mikrober.

Satelliten Enceladus og dens gejsere. Billedkilde: ixbt.com

Oven i alt dette opdagede forskere i 2023 spor af fosfat på Enceladus. Dette er navnet på en form for fosfor, der er kritisk nødvendig for alt liv på Jorden. Det er en integreret del af alle levende organismers, cellulære strukturer og knoglers DNA. Dette var første gang i videnskabens historie, at forskere opdagede fosfat under overfladen af ​​en satellit på en helt anden planet.

Artikel om emnet:Enceladus har alle betingelserne for livets oprindelse

Sådan finder du liv hinsides Jorden

Baseret på alt ovenstående mener videnskabsmænd, at Enceladus er det bedste sted at søge efter udenjordisk liv. Under et eksperiment udført i 2024 gjorde forskere en vigtig opdagelse. Erfaring har vist, at tilstedeværelsen af ​​liv i satellittens farvande kan bevises ved hjælp af støvanalysatorer.

Eksperimentet involverede forskere, der sprøjtede en dråbe vand ind i et vakuum, der indeholdt små Sphingopyxis alaskensis-bakterier. På Jorden lever de i Alaskas havvand, og potentielt liv på Enceladus kan meget vel ligne disse mikrober. Som det viser sig, kan forbedrede støvanalysemaskiner nemt opdage bakterier, selvom kun 0,01 procent af bestanddelene i en enkelt celle er til stede i vanddråber.

Forskere ved allerede, hvordan man finder mikrobielt liv på Enceladus. Billedkilde: nutrition.org

Cassini-rumfartøjets støvanalysator var ikke så kraftig, men forskerne ønsker at sende en ny rumsonde med mere følsomt udstyr til Enceladus.

Du kan være interesseret:En ny måde at søge på for aliens er blevet fundet ud over solsystemet

Udforsker Enceladus og andre måner

I 2022 annoncerede NASA, at Enceladus er det andet øverste mål for fremtidige missioner. Kun Uranus, den syvende planet i solsystemet, har en højere prioritet til undersøgelse.

Undersøgelsen af ​​Enceladus er et vigtigt mål for NASA. Billedkilde: sputnik.by

Også i fremtiden ønsker astronomer at studere andre satellitter mere omhyggeligt, hvis overflade indeholder flydende vand. Dette er Europa, en satellit af Jupiter, som også kan have gejsere, der sender vand ud i rummet. I oktober 2024 ønsker forskere at sende Europa Clipper-apparatet til denne satellit. Han vil først kunne nå sit mål i 2030, men ventetiden er det værd. Ingeniører har udstyret den med en kraftig støvanalysator, så udenjordisk liv kan detekteres først på Europa og ikke på Enceladus.

Undersøgelse af Enceladus og andre satellitter. Europa Clipper rumfartøj. Billedkilde: nasa.gov. Foto.

Europa Clipper-rumfartøjet. Billedkilde: nasa.gov

Hold dig ajour med alt, der sker inden for udforskning af rummet. Abonner på vores Zen- og Telegram-kanaler!

Søgen efter udenjordisk liv er et af de vigtigste mål for moderne videnskabsmænd. På trods af alle vores anstrengelser har vi kun fundet antydninger af eksistensen af ​​udenjordiske mikrober, men der er stadig ingen spor af tilstedeværelsen af ​​intelligente organismer. Måske er det til det bedre, for højt udviklede rumvæsener kan være meget farlige for os.


Date:

by