Hvorfor grønt skal opbevares i køleskabet

Med ankomsten af ​​forårsvarme begyndte mere grønt, som alle allerede var så kede af, at dukke op på udsalg. Meget snart kommer tiden til sommergrøntsagssalater, men samtidig vil risikoen for tarminfektioner stige. Desuden er greens ofte forbundet med udbrud af E. coli og andre patogener. Desuden har forskere bemærket, at der oftest opstår sygdomme, når man indtager visse typer af det, såsom spinat, romainesalat og grønt bladsalat. Derfor besluttede et team af forskere fra USA at finde ud af, hvad der bestemmer sandsynligheden for infektion, når man spiser grønt, hvorfor det er forskelligt mellem forskellige urter, og hvordan man undgår infektion.

Hvorfor skal grønt opbevares i køleskabet. Forskere advarer om, at grønt, især bladgrønt, skal opbevares i køleskabet. Foto.

Forskere advarer om, at grønt, især bladgrønt, bør opbevares i køleskabet

Hvorfra greens er i risiko for at pådrage sig tarminfektioner

Som videnskabsmænd forklarer, ser de jævnligt udbrud af tarminfektioner på grund af salat, men samtidig bliver folk sjældent smittet efter at have spist kål og andre kålgrøntsager. Dette motiverede holdet til at udføre en usædvanlig undersøgelse – de inficerede bladene på fem grøntsager med E. coli O157:H7 og observerede, hvad der skete med bakterierne efter at have opbevaret bladene ved forskellige temperaturer: 4°C, 20°C og 37° C.

Som et resultat fandt forfatterne af værket, at bakteriernes overlevelse afhang af to faktorer – den omgivende temperatur og egenskaberne af bladoverfladen, såsom ruhed og tilstedeværelsen af ​​en naturlig voksagtig belægning, som vides at være til stede på kål (på grund af det dvæler vand ikke på bladoverfladen, men samler sig til dråber og ruller af).

Hvilke grøntsager er i risiko for at pådrage sig tarminfektioner. E. coli formerer sig langsommere på kål end på salat. Foto.

E coli formerer sig langsommere på kål end på salat

Salat skal opbevares i køleskab

Som forskere rapporterer i Food Microbiology, formerer E. coli sig hurtigt ved stuetemperatur og derover. Derfor er der en høj risiko for at pådrage sig en tarminfektion. Men hvis du sætter salaten i køleskabet, er der ved en temperatur på 4 grader et kraftigt fald i bakteriepopulationen. Hvis salaten opbevares i køleskabet, mindskes risikoen for smitte.

Men det mest interessante er, at med kål er situationen den modsatte. Ved høje temperaturer udvikler E. coli på overfladen sig meget langsommere end på salat. Men sættes kålen i køleskabet, kan bakterierne selvfølgelig overleve længere, hvis de var til stede i starten.

Men generelt er risikoen for at pådrage sig en tarminfektion, når man spiser råkål, stor. mindre sammenlignet med salat. Derudover udsættes kål, i modsætning til salat, oftest for varmebehandling. Som følge heraf reduceres risikoen for infektion yderligere.

Salaten skal opbevares i køleskabet. Kålsaft har antibakterielle egenskaber. Foto.

Kåljuice har antibakterielle egenskaber

Forskerne inficerede også en del af bladene med E. coli O157:H7 for at sammenligne, hvordan bakterierne formerede sig i ubeskadigede og beskadigede områder. Når et blad er beskadiget, udskiller det en saft, der indeholder næringsstoffer, der stimulerer bakterievækst. Forskning har dog vist, at spinat og grønkål har antimikrobielle egenskaber, der dræber E. coli. Desuden har forskere opdaget, at kåljuice kan bruges som et naturligt antimikrobielt middel. For eksempel påførte de det på et salatblad, og det førte til dets desinfektion.

Sådan undgår du at få en tarminfektion

Forskere fraråder ikke at spise rå grøntsager og frugter, da de er meget sunde. Grønt er for eksempel rig på vitaminer og mineraler. Som vi tidligere har fortalt dig, anbefales det især at spise råt grønt i sommervarmen. Det er dog nødvendigt at følge visse regler, som er kendt af alle, men ikke alle følger dem nøje.

Sådan undgår du at få en tarminfektion. Grønt skal vaskes grundigt før spisning. Foto.

Grønt skal vaskes grundigt inden det spises

Først og fremmest grønt skal vaskes grundigt. En undersøgelse viste, at skylning af salat hjælper med at reducere bakterier. Det er dog umuligt helt at slippe af med dem, da de er tæt knyttet til bladet. Derudover skal grønt som nævnt ovenfor opbevares i køleskabet. Dette vil ikke kun forhindre spredning af patogener, men også undgå en ny infektion med insekter.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Og vigtigst af alt, glem ikke at vaske dine hænder før du spiser. Oftest opstår tarminfektioner ikke på grund af produkter, men fordi de er dårligt vasket. I øvrigt kan selv desinfektionsmidler ikke erstatte ordentlig håndvask. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by