Hvad sker der, hvis du holder vejret i længere tid – rekorden er på 24 minutter

En voksen kan leve uden mad i omkring 30 dage, især hvis han sparer på sin energi. Dette er muligt på grund af det faktum, at der i hver enkelt af os er reserver af næringsstoffer i fedtvæv, som kroppen kan bruge til at opnå energi i kritiske tilfælde. Uden vand lever folk meget mindre, fra 3 til 7 dage, for uden væske holder alle vores organer simpelthen op med at fungere. Et endnu mere vigtigt element for livet er ilt – uden det dør de fleste mennesker inden for få minutter. Der er dog rekordholdere, der forbløffer med deres evne til ikke at trække vejret i 20 minutter eller mere. I denne artikel vil vi kort forstå, hvorfor en person har brug for luft, og hvor længe man kan leve uden den.

Hvad sker der, hvis du holder vejret i længere tid - rekorden er 24 minutter. Der er folk, der kan holde vejret i mere end 20 minutter. Foto.

Der er folk, der kan holde vejret i mere end 20 minutter

Indhold

  • 1 Hvorfor har en person brug for ilt
  • 2 Symptomer på iltsult
  • 3 Hvor mange minutter kan du går uden at trække vejret
  • < li>4 Breath holding record

Hvorfor har folk brug for ilt

Det vigtigste åndedrætsorgan hos mennesker og mange andre hvirveldyr er lungerne. Hver dag tager vi i gennemsnit 20.000 vejrtrækninger – det er nødvendigt for at ilt fra luften kan trænge ind i lungernes alveoler og spredes gennem blodet til alle væv og organer.

Enhver krop har brug for ilt, for uden det, strømmen inde i os processer stopper, og det fører til døden. For eksempel er denne kemiske forbindelse nødvendig forcellulær respirationDette er navnet på den proces, hvor organiske molekyler såsom glucose oxideres i kroppens celler for at frigive energi. For at sige det endnu mere enkelt er der brug for ilt til energiproduktion, ligesom vand og mad.

Hvorfor har en person brug for ilt? Ilt leveres til organer ved hjælp af blod. Foto.

Oxygen leveres til organer ved hjælp af blod

Indånding efterfølges umiddelbart af udånding, som fjerner kuldioxid fra kroppen. Det dannes som et biprodukt af cellulær respiration – efter oxidation af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner for at producere energi, frigives det til blodbanen, når lungerne og frigives ud. Som du kan forstå, foregår denne meget hurtige proces, kaldet gasudveksling, gennem hele vores liv.

Udførlig artikel om dette emne: Hvorfor har en person brug for luft, og hvordan har lungerne arbejde?

Symptomer på iltmangel

Hvis en person holder vejret, bliver under vand eller beskadiger lungerne, vil de hurtigt opleve iltmangel, også kendt som hypoxi strong>. Når der er mangel på luft, begynder en person at trække vejret oftere og mere overfladisk og forsøger at øge ilttilførslen til kroppen. Han føler sig svimmel og svag, hans hud bliver bleg, og hans puls bliver hurtigere for at kompensere for iltmanglen. Ved svær hypoxi mister en person bevidstheden.

Symptomer på iltsult. Hvis en person holder vejret i mere end 1 minut, vil han straks føle sig syg. Foto.

Hvis en person holder vejret i mere end 1 minut, vil han straks føle sig syg

< p>Alt dette sker på grund af det faktum, at indre væv og organer holder op med at fungere normalt. Hjernen er særligt følsom over for mangel på luft – neuronceller bliver mindre aktive, hvilket forringer hukommelsen og endda koordination af bevægelser. Hvis ilt ikke når hjernen i mere end et par minutter, begynder neuroner generelt at dø, hvilket fører til irreversible konsekvenser. En person kan således blive lammet, og han risikerer at forblive invalid for livet.

Læs også:Oxygen fra dåser – gavn eller fare for kroppen?

Hvor mange minutter kan du gå uden at trække vejret

En person kan leve uden luft i 5-7 minutter. I de første par ti sekunder kan han have det godt, men efter det første minut begynder symptomerne på hypoxi at vise sig, og for hvert sekund bliver de mere udtalte.

Hvor mange minutter kan du gå uden at trække vejret. Når der er iltmangel, forsøger kroppen på alle måder at støtte en persons liv. Foto.

Med mangel på ilt forsøger kroppen på alle måder at støtte menneskeliv

Når man holder vejret, understøttes en persons liv af små reserver af ilt i blodet og vævet. Også, hvis det er umuligt at trække vejret, opløses kuldioxid lidt i kredsløbet, hvilket også er lidt, men forlænger livet. Derudover, når du holder vejret, stiger din puls – kroppen forsøger at forsyne alle vitale organer med den resterende ilt gennem blodet.

Du vil være interesseret:Er mangel på ilt godt for kroppen?

h2>Rekord med åndedræt

Til dato tilhører lufttilbageholdelsesrekorden den kroatiske dykker Budimir Buda Sobat. I 2024 lykkedes det ham at overleve under vandet uden luft i 24 minutter og 33 sekunder. Den tidligere rekord blev sat af ham – det lykkedes ham ikke at trække vejret i 24 minutter og 11 sekunder. Dette er et fantastisk resultat, især i betragtning af, at han først begyndte at dykke i en alder af 48.

Rekord for at holde vejret. Den kroatiske dykker Budimir Buda Sobat. Fotokilde: newizv.ru. Foto.

den kroatiske dykker Budimir Buda Sobat. Fotokilde: newizv.ru

Ales Segura, Goran Colak, Tom Sietas, Stig Severinsen og mange andre mennesker satte også rekord i langsigtet vejrtrækning. De er alle i stand til ikke at trække vejret i mere end 20 minutter.

Har du allerede abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Der finder du noget, der ikke er på siden!

Sådanne resultater kan opnås ved gradvist at forberede kroppen på perioder med iltmangel. Åndedrætstræning øger langsomt men sikkert udholdenheden af ​​det menneskelige åndedrætssystem. Motion kan vænne kroppen til ændringer i ilt- og kuldioxidniveauet, hvilket også hjælper folk med at slå rekorder. Og endelig kan yoga og åndedrætsøvelser forbedre vejrtrækningskontrollen, hvilket også er vigtigt for rekordholdere.


Date:

by