Alpine puya blomstrer rundt om i verden – det sker kun en gang hvert 20. år, og vi har billeder

I 2021 delte arbejdere ved Cambridge University Botanic Garden gode nyheder: En sjælden kaktus, Selenicereus wittii, blomstrede i deres have. I naturen vokser denne plante kun i Amazonas skove, og dens blomstring sker kun en gang om året og varer kun 2-3 timer. Den sjældne kaktus vokser under kontrollerede forhold i kun ti botaniske haver rundt om i verden, så mange planteelskere drømmer kun om at se dens blomster blomstre. Det år lykkedes det for første gang i historien havepersonalet at filme blomstringen og vise denne begivenhed til alle. For nylig fandt en anden lignende begivenhed sted, der vil interessere alle elskere af planter og alle slags sjældenheder. Britiske botanikere havde æren af ​​at observere blomstringenalpine puyadet sker kun én gang hvert 20. år. Det er overflødigt at sige, at de delte billeder af denne skønhed.

Alpine puya har blomstret rundt om i verden - dette sker kun en gang hvert 20. år, og vi har billeder. Alpine puya blomster. Fotokilde: plantlust.com. Foto.

Sådan ser Puya alpine ud

Alpine puya (Puya alpestris) tilhører bromeliafamilien, det vil sige, at den er en fjern slægtning til den velkendte ananas. Denne plante vokser kun på Republikken Chiles territorium, som er beliggende i det sydvestlige Sydamerika. Lokale beboere kalder det chagual på deres sprog.

Højden af ​​den alpine puya overstiger ikke 30 centimeter, det vil sige, det er en relativt lille plante. Den har et meget kraftigt rodsystem og hårde blade.

Alpine puya i naturen. fotokilde: Wikipedia, af Pato Novoa

Mange mennesker har aldrig set en alpin puya personligt. Faktum er, at det udelukkende vokser på skråningerne af Andesbjergene – den længste bjergkæde i verden. For at se denne plante skal du klatre til en højde på mere end 2200 meter. Typisk vokser alpine puyaer på steder med langvarig sne. Som du kan forstå, kan ikke alle turister klatre til en sådan højde.

Du vil være interesseret:Hvorfor brænder din mund og nogle gange bløder efter at have spist ananas

< h2> Planter i Andesbjergene

Men for folk, der har boet i Chile siden barndommen, er dette ikke så vanskelig en opgave. Nogle gange samler de de kødfulde toppe af stilkene og spiser dem. Der er en antagelse om, at for hundreder af år siden brugte de oprindelige folk i Amerika disse planters torne som fiskekroge. Men der er ingen overbevisende beviser for dette, fordi værktøjer fremstillet af plantemateriale hurtigt nedbrydes og ikke er bevaret den dag i dag.

Måske blev plantens torne brugt af indianerne til fiskeri. Kilde til illustration: thecanadianencyclopedia.ca

Lokale hyrder kan ikke lide puya, fordi unge får bliver viklet ind mellem plantens tornede stængler. Hvis de ikke bliver reddet i tide, dør de smerteligt. Så i krattet af denne plante er det ganske muligt at se skeletter af dyr, og det ser tydeligt uhyggeligt ud.

Om den sjældne plante, som vi nævnte i begyndelsen af ​​artiklen, læs materialet “Dette planten blomstrer kun en gang om året og udsender behagelig aroma. Se videoen»

Blomstring af en sjælden plante

For at alpine puya kan vokse, er strengt definerede miljøforhold nødvendige. De blev genskabt i den botaniske have i Birmingham (England), hvor du ud over den alpine Puya kan se mange andre eksotiske planter.

I naturen bestøves denne plante af kolibrier. Mest sandsynligt har de ikke brug for nogen introduktion: siden barndommen har vi alle kendt til disse små skabninger med et langt næb, der er i stand til at lave op til 80 vingeslag i sekundet. Det er umuligt at holde disse fugle inde i drivhuse, så personalet i den botaniske have bestøver omhyggeligt planten i hånden ved hjælp af børster.

Blomstring af en sjælden plante. Foto af en blomstrende alpin puya. Billedkilde: iflscience.com. Foto.

Ifølge arbejderne i den botaniske have har den alpine puya vokset der i 20 år. I løbet af denne tid blomstrede den aldrig, fordi det sker meget sjældent, især i et drivhus. Men for nylig skete denne begivenhed, der forventes af botanikere, endelig, og de begyndte straks at tage billeder. De havde meget lidt tid til dette, fordi hver blomst kun lever i omkring ti dage. Det menes, at planten blomstrer så sjældent, fordi dens udvikling er meget langsom.

Udover alt dette er alpine puya en monokarpisk plante. Det betyder, at den kun formerer sig én gang i sit liv: efter blomstring dør den. Men botanikere i den britiske have håber i det mindste at forbedre situationen en smule ved at fjerne frøene og genplante.

Hvis du vil diskutere denne eller en anden artikel, så deltag i vores Telegram-chat. Vi afholder interessante quizzer der!

Tror du, at helten i denne artikel kan føjes til vores udvalg af “5 mest usædvanlige planter på jorden”? Til det føjede vi den mest ildelugtende Rafflesia Arnold, som kan forårsage frygtelig smerte til Gimpy-Gimpy, den Darth Vader-lignende Aristolochia og et par andre interessante muligheder. Hvis du gik glip af dette materiale, anbefaler vi bestemt at læse det!


Date:

by