Alpin puya blommar runt om i världen – det händer bara en gång vart 20:e år, och vi har foton

År 2021 delade arbetare vid Cambridge University Botanic Garden goda nyheter: en sällsynt kaktus, Selenicereus wittii, blommade i deras trädgård. I naturen växer denna växt bara i Amazonas skogar, och dess blomning sker bara en gång om året och varar bara 2-3 timmar. Den sällsynta kaktusen växer under kontrollerade förhållanden i endast tio botaniska trädgårdar runt om i världen, så många växtälskare drömmer bara om att se dess blommor blomma. Det året lyckades trädgårdspersonalen för första gången i historien filma blomningen och visa denna händelse för alla. Nyligen inträffade en annan liknande händelse som kommer att intressera alla älskare av växter och alla typer av rariteter. Brittiska botaniker hade äran att observera blomningenalpin puyadetta händer bara en gång vart 20:e år. Onödigt att säga att de delade bilder på denna skönhet.

Alpina puya har blommat runt om i världen - detta händer bara en gång vart 20:e år, och vi har bilder. Alpina puya blommor. Fotokälla: plantlust.com. Foto.

Så ser Puya alpint ut

Alpin puya (Puya alpestris) tillhör bromeliadfamiljen, det vill säga den är en avlägsen släkting till den välkända ananasen. Denna växt växer endast på Republiken Chiles territorium, som ligger i sydvästra Sydamerika. Lokala invånare kallar det chagual på sitt språk.

Höjden på den alpina puyaen överstiger inte 30 centimeter, det vill säga det är en relativt liten växt. Den har ett mycket kraftfullt rotsystem och hårda löv.

Alpin puya i det vilda. fotokälla: Wikipedia, av Pato Novoa

Många människor har aldrig sett en alpin puya personligen. Faktum är att det växer uteslutande på sluttningarna av Anderna – den längsta bergskedjan i världen. För att se denna växt måste du klättra till en höjd av mer än 2200 meter. Vanligtvis växer alpina puya på platser med långvarig snö. Som du förstår kan inte alla turister klättra upp till en sådan höjd.

Du kommer att vara intresserad:Varför bränner din mun och blöder ibland efter att ha ätit ananas

< h2> Växter i Anderna

Men för människor som har bott i Chile sedan barndomen är detta inte en så svår uppgift. Ibland samlar de ihop stjälkarnas köttiga toppar och äter dem. Det finns ett antagande att för hundratals år sedan använde urbefolkningen i Amerika törnen från dessa växter som fiskekrokar. Men det finns inga övertygande bevis för detta, eftersom verktyg gjorda av växtmaterial snabbt sönderdelas och inte bevaras till denna dag.

Kanske användes växtens taggar av indianerna för fiske. Illustrationskälla: thecanadianencyclopedia.ca

Lokala herdar gillar inte puya eftersom unga får trasslar in sig bland växtens taggiga stjälkar. Om de inte räddas i tid dör de smärtsamt. Så i snåren av denna växt är det fullt möjligt att se skelett av djur, och det ser tydligt läskigt ut.

Om den sällsynta växten som vi nämnde i början av artikeln, läs materialet “Detta växten blommar bara en gång om året och avger en behaglig arom. Se videon»

Blommande av en sällsynt växt

För att alpin puya ska växa krävs strikt definierade miljöförhållanden. De återskapades i Birminghams botaniska trädgård (England), där du förutom den alpina Puya kan se många andra exotiska växter.

I det vilda pollineras denna växt av kolibrier. Troligtvis behöver de ingen introduktion: sedan barndomen har vi alla känt till dessa små varelser med en lång näbb som kan göra upp till 80 vingslag per sekund. Det är omöjligt att hålla dessa fåglar i växthus, så personalen i den botaniska trädgården pollinerar noggrant växten för hand med hjälp av borstar.

Blommande av en sällsynt växt. Foto av en blommande alpin puya. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Enligt arbetarna i den botaniska trädgården har alppuya växt där i 20 år. Under denna tid blommade den aldrig, eftersom detta händer mycket sällan, särskilt i ett växthus. Men nyligen inträffade äntligen denna händelse, förväntad av botaniker, och de började genast ta fotografier. De hade väldigt lite tid för detta, eftersom varje blomma bara lever i cirka tio dagar. Man tror att växten blommar så sällan eftersom dess utveckling är mycket långsam.

Utöver allt detta är alppuya en monokarpisk växt. Det betyder att den bara reproducerar en gång i sitt liv: efter blomningen dör den. Men botaniker vid den brittiska trädgården hoppas på att åtminstone förbättra situationen lite genom att ta bort fröna och plantera om.

Om du vill diskutera den här eller en annan artikel, gå med i vår Telegram-chatt. Där arrangerar vi intressanta frågesporter!

Tror du att hjälten i den här artikeln kan läggas till vårt urval av “5 mest ovanliga växter på jorden”? Till det lade vi till den illaluktande Rafflesia Arnold, som kan orsaka fruktansvärd smärta för Gimpy-Gimpy, den Darth Vader-liknande Aristolochia och ett par andra intressanta alternativ. Om du har missat det här materialet rekommenderar vi definitivt att du läser det!


Date:

by