Varför gröna måste förvaras i kylen

Med vårvärmens ankomst började mer grönska, som alla redan var så uttråkade med, dyka upp på rea. Mycket snart kommer tiden för sommarens grönsakssallader, men samtidigt ökar risken för tarminfektioner. Dessutom är gröna ofta förknippade med utbrott av E. coli och andra patogener. Dessutom har forskare märkt att sjukdomar oftast uppstår när man konsumerar vissa typer av det, såsom spenat, romansallat och grönbladssallat. Därför bestämde sig ett team av forskare från USA för att ta reda på vad som avgör sannolikheten för infektion när man äter grönt, varför det skiljer sig mellan olika örter och hur man undviker infektion.

Varför grönsaker bör förvaras i kylskåp. Forskare varnar för att grönt, särskilt bladgrönt, bör förvaras i kylskåp. Foto.

Forskare varnar för att grönt, särskilt bladgrönt, bör förvaras i kylskåpet

Från vilka greener riskerar att få tarminfektioner

Som forskare förklarar ser de regelbundet utbrott av tarminfektioner på grund av sallad, men samtidigt blir människor sällan smittade efter att ha ätit kål och andra kålgrönsaker. Detta motiverade teamet att genomföra en ovanlig studie – de infekterade bladen på fem grönsaker med E. coli O157:H7 och observerade vad som hände med bakterierna efter att ha lagrat bladen vid olika temperaturer: 4°C, 20°C och 37° C.

Som ett resultat fann författarna till arbetet att bakteriers överlevnad berodde på två faktorer – omgivningstemperaturen och egenskaperna hos bladytan, såsom grovhet och närvaron av en naturlig vaxartad beläggning, som är känd för att finnas på kål (på grund av det dröjer inte vatten kvar på bladytan, utan samlas till droppar och rullar av).

Vilka grönsaker riskerar att få tarminfektioner. E. coli förökar sig långsammare på kål än på sallad. Foto.

E coli förökar sig långsammare på kål än på sallad

Sallad måste förvaras i kylskåp

Som forskare rapporterar i Food Microbiology, vid rumstemperatur och uppåt, förökar sig E. coli snabbt. Följaktligen finns det en hög risk att drabbas av en tarminfektion. Men om du lägger salladen i kylskåpet, är det vid en temperatur på 4 grader en kraftig minskning av bakteriepopulationen. Om salladen förvaras i kylen minskar alltså infektionsrisken.

Men det som är mest intressant är att med kål är situationen den motsatta. Vid höga temperaturer utvecklas E. coli på sin yta mycket långsammare än på sallad. Men om kålen ställs i kylskåpet kan bakterierna överleva längre förstås om de fanns från början.

Men generellt är risken stor att drabbas av en tarminfektion när man äter råkål. mindre jämfört med sallad. Dessutom utsätts kål, till skillnad från sallad, oftast för värmebehandling. Som ett resultat minskar risken för infektion ytterligare.

Saladen måste förvaras i kylen. Kåljuice har antibakteriella egenskaper. Foto.

Kåljuice har antibakteriella egenskaper

Forskarna infekterade också en del av löv med E. coli O157:H7 för att jämföra hur bakterierna förökade sig i oskadade och skadade områden. När ett blad skadas utsöndrar det en saft som innehåller näringsämnen som stimulerar bakterietillväxt. Forskning har dock visat att spenat och grönkål har antimikrobiella egenskaper som dödar E. coli. Dessutom har forskare upptäckt att kåljuice kan användas som ett naturligt antimikrobiellt medel. Till exempel applicerade de det på ett salladsblad, och detta ledde till att det desinficerades.

Hur man undviker att få en tarminfektion

Forskare avråder inte från att äta råa grönsaker och frukter, eftersom de är mycket hälsosamma. Till exempel är gröna rika på vitaminer och mineraler. Som vi tidigare berättat rekommenderas raw greener speciellt att äta i sommarvärmen. Det är dock nödvändigt att följa vissa regler som är kända för alla, men inte alla följer dem noggrant.

Hur man undviker att få en tarminfektion. Gröna måste tvättas noggrant innan man äter. Foto.

Gröna måste tvättas noggrant innan de äts

Först och främst grönt måste tvättas noggrant. En studie fann att sköljning av sallad hjälper till att minska bakterier. Det är dock omöjligt att helt bli av med dem, eftersom de är tätt fästa vid bladet. Dessutom, som nämnts ovan, måste gröna förvaras i kylen. Detta kommer inte bara att förhindra spridning av patogener, utan också undvika en ny infektion av insekter.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Och viktigast av allt, glöm inte att tvätta händerna innan du äter. Oftast uppstår tarminfektioner inte på grund av produkter, utan för att de är dåligt tvättade. Förresten kan inte ens desinfektionsmedel ersätta ordentlig handtvätt. Du kan läsa mer om detta på länken.


Date:

by