Hvorfor mennesker med kræft taber sig og bliver dødeligt udmattede – nu er der svar

Et af symptomerne på nogle kræftformer er vægttab, som er ledsaget af muskelatrofi. Ifølge eksperter lider omkring 80% af mennesker med kræft af denne tilstand, kaldet kakeksi. Kroppen æder bogstaveligt talt på sig selv, indtil vitale organer, såsom hjertet, begynder at svigte. Selvom en person ikke dør af kakeksi, bliver han eller hun svagere og sygere, og som følge heraf tolererer han kemoterapi dårligere. Men årsagen til denne tilstand forbliver et mysterium, der ikke er blevet løst i tusinder af år. Derfor er der den dag i dag ingen behandlinger for denne sygdom. Nu giver en ny undersøgelse håb om, at situationen vil ændre sig.

Hvorfor taber en person sig med kræft og bliver dødeligt udmattet - nu er der svar. Onkologiske sygdomme er ofte ledsaget af vægttab. Foto.

Kræftsygdomme er ofte ledsaget af vægttab

Urimeligt vægttab ved kræft

h2>

Cachexia har været kendt siden oldtiden. Hippokrates beskrev det på denne måde — “Kødet brænder og bliver til vand, maven fyldes med vand, fødder og ben hæver, skuldre, kraveben, bryst og lår smelter… Sygdommen er dødelig.” For at kaste lys over årsagerne til denne tilstand har forskere ved Peking University (PKU) undersøgt de metaboliske ændringer, den forårsager.

Forfatterne undersøgte tusindvis af metabolitter, det vil sige stofskifteprodukter i blodet hos raske mus, og sammenlignede dem med metabolitter hos mus, der lider af kakeksi forårsaget af injektion af lungekræftceller. Som et resultat fandt forskerne ud af, at laktat, et kemikalie, der forårsager muskelspasmer, var forhøjet hos syge gnavere. Forfatterne af undersøgelsen rapporterer dette i tidsskriftet Nature Metabolism. Efter deres mening kan laktat spille en nøglerolle i sygdommen.

Urimeligt vægttab ved kræft. Med kræft ændres vævsstofskiftet. Foto.

Ændringer i vævsmetabolismen under kræft

Når forskere målte laktatniveauer hos mennesker med kræft, han blev også forfremmet. Ud fra dette kan vi konkludere, at ændringerne i stofskiftet hos mus og mennesker med kræft er omtrent det samme.

Hvorfor taber folk sig med kræft

Den øgede koncentration af laktat hos mus med kræft kom ikke som en overraskelse for forskerne. Årsagen er, at tumormetabolisme har sine egne karakteristika. Den vigtigste er, at kræftceller skifter til en mindre effektiv måde at producere energi på. Med dette stofskifte bliver laktat et affaldsprodukt, hvilket resulterer i ophobning.

Men forårsager overskydende laktat virkelig kakeksi? For at finde ud af det implanterede forfatterne til værket laktatpumper i raske mus, som introducerede dette stof i dyrenes blodbane. Det resulterede i, at musene efter blot to uger tabte en stor mængde fedt og muskler, på trods af at de ikke havde kræft og spiste samme mængde mad som mus fra kontrolgruppen. Som forskerne forklarer, var ændringerne i deres krop de samme som ved kakeksi forårsaget af kræft.

Hvorfor taber folk sig med kræft. En undersøgelse har vist, at laktat er årsagen til vægttab. Foto.

Undersøgelse finder, at laktat forårsager vægttab

Det sidste spørgsmål forblev ubesvaret — Hvordan får laktat kroppen til at tabe sig? Under undersøgelsen opdagede forskerne, at dette stof interagerer med receptorer på cellemembraner. Samtidig forårsager det forskellige virkninger, herunder undertrykkelse af neuronaktivitet, dannelse af blodkar i tumorer, ændringer i funktionen af ​​immunceller osv. Lad os huske på, at der med ondartede tumorer sker ændringer i immunsystemets funktion. , men videnskabsmænd har for nylig fundet en måde at håndtere dette på.< /p>

Forskere har foreslået, at laktat engagerer en af ​​receptorerne, og dette forårsager kakeksi. For at teste deres hypotese inducerede de kræft hos mus, der gennem genetiske modifikationer manglede en laktatreceptor på overfladen af ​​fedtceller kaldet GPR81. Som et resultat blev alle symptomer på kakeksi hos gnavere reduceret eller helt fraværende. Da forfatterne til arbejdet fjernede GPR81-receptoren hos mus med kræft, var resultaterne de samme.

Lactat, der virker på receptoren, sender højst sandsynligt et signal, der udløser processen med hurtig fedtforbrænding. Som et resultat begynder kroppen at spilde værdifulde kalorier unødigt. Fedtcellerne svinder til sidst sammen som en sammenpresset skumfidus. Det er dog stadig et mysterium, hvorfor blokering af GPR81 forhindrer muskelvævsatrofi, da muskelceller ikke har denne receptor.

Laktat får kroppen til hurtigt at forbrænde kalorier i fedtceller. Fotokilde: actu.epfl.ch

Det er for tidligt at drage endelige konklusioner vedrørende laktat og dets rolle i kakeksi, da yderligere undersøgelser, herunder kliniske, er nødvendige. Men hvis forskernes antagelser bekræftes, vil udviklingen af ​​en effektiv metode til behandling af en farlig sygdom forblive et spørgsmål om tid, hvilket betyder, at overlevelsesraten for mennesker med kræft vil stige.

Lad være med at glem at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst bemærker vi, at forskere også arbejder på andre metoder til at bekæmpe kræft. For eksempel meddelte russiske forskere for nylig, at de er tæt på at skabe en vaccine mod kræft. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by