Forskere har genskabt en medicin, der er mere end 2000 år gammel, og den viste sig at være effektiv

I næsten to tusinde år stolede folk i Europa og Mellemøsten på medicinen theriac, et sort klæbrigt stof fremstillet af snesevis af ingredienser, herunder sort peber, brød, opium, honning, kanel og kardemomme, til at behandle forskellige lidelser hugormekød, forskellige olier, planter osv. Det blev brugt mod pest, forgiftning og mange andre lidelser. Dette gamle lægemiddel blev især populært i det 17. århundrede, men med udviklingen af ​​moderne medicin blev det ikke længere brugt. Nu har en gruppe polske forskere genskabt theriac ifølge en ældgammel farmaceutisk opskrift og fundet ud af, at stoffet faktisk var effektivt.

Forskere har genskabt en medicin, der er mere end 2000 år gammel, og den viste sig at være effektiv. Forskere skabte lægemidlet efter en gammel opskrift. Foto.

Forskere skabte lægemidlet ifølge en ældgammel opskrift

Hvem og hvornår opfandt det gamle lægemiddel theriac

Theriac blev brugt i Polen og mange andre europæiske lande til forskellige sygdomme, men det blev oprindeligt skabt som et middel mod giftstoffer. Men det blev ikke brugt som en modgift, men derimod som en vaccine mod toksiner. Det er ikke længere muligt at sige, hvem der opfandt stoffet, men gamle kilder som Galen og Plinius indikerer, at theriac allerede eksisterede fra det andet århundrede f.Kr., og dets popularitet spredte sig primært blandt eliten.

En af de mest kendte søgende efter en kur mod alle sygdomme var Mithridates VI Eupator, en anatolsk kejser, der regerede fra 120 til 63 f.Kr. Skriftlige kilder siger, at han var besat af gifte og stoffer. Det er meget muligt, at hans søgen efter en måde at undgå forgiftning førte til oprettelsen af ​​theriac.

Den anatolske kejser Mithridates VI Eupator kan have været initiativtager til oprettelsen af ​​lægemidlet theriac. Billedkilde: 4kerch.ru

Med tiden begyndte stoffet at blive brugt dagligt af mange monarker, der var bange for forgiftning, fra Nero til Elizabeth I. Det skal siges, at stoffet oprindeligt indeholdt hugormegift som ingrediens, men Neros læge erstattede det med slangekød. Theriacs kongelige oprindelse har gjort det attraktivt også for almindelige mennesker. Derfor blev stoffet med tiden populær blandt alle dele af befolkningen.

Hvordan videnskabsmænd genskabte en gammel medicin

Farmaceutiske videnskabsmænd og historikere besluttede i deres forskning ikke at begrænse sig til viden om det gamle lægemiddel fra medicinske lærebøger og genskabte theriak efter en 400 år gammel opskrift for at analysere det i detaljer. De fandt en opskrift fra 1630 af Paul Guldenius, en byapoteker, der boede i det nuværende Toruń, Polen.

Paul Guldenius var en af ​​de få farmaceuter, der fik tilladelse til at producere og sælge lægemidler. Han tilberedte stoffet offentligt, som forskerne skrev, “med pomp og ceremoni.” Dette sikrede fuldstændig gennemsigtighed med hensyn til stoffets ingredienser og var også en måde at reklamere for det på.

Paul Guldenius forberedte stoffet foran andre mennesker. Billedkilde: headtopics.com

Opskriften angiver navne og mængder af 61 ingredienser, men er skrevet på latin. Derfor måtte videnskabsmænd først arbejde på at tyde de latinske navne og forbindelser. Samtidig sammenlignede de opskriften med moderne bøger, samt dagbøger og tekster, der nævnte opskriften på det ældgamle stof.

Heldigvis skrev Paul Guldenius opskriften meget præcist, herunder den nøjagtige vægt af alle ingredienser. Forskere brugte fire år på at lede efter alt det nødvendige for at forberede stoffet. Nogle urter og krydderier, der er inkluderet i sammensætningen, dyrkes simpelthen ikke og er ikke tilgængelige i EU-lande.

Hvorfor det gamle lægemiddel var effektivt

Når det kommer til gammel medicin, præsenteres absolut latterlige og meningsløse behandlingsmetoder, der simpelthen er chokerende for moderne mennesker. Som vi allerede har fortalt dig, blev der brugt snavs, øgleblod, mug osv. til at forberede præparaterne. Theriac er dog ikke et af disse produkter. Ifølge forskere indeholder det mange ingredienser, der er kendt for deres terapeutiske egenskaber.

Hvorfor var det gamle lægemiddel effektivt? Theriac forårsagede faktisk resistens over for nogle giftstoffer. Fotokilde: wikimedia.org. Foto.

Theriac forårsagede faktisk resistens over for nogle giftstoffer. Fotokilde: wikimedia.org

Men de vigtigste var to ingredienser – opium og hugormekød. Opium har en smertestillende virkning, og hugormens kød indgydte immunitet mod slangebid. Effekten er baseret på et princip kendt i moderne medicin som mithridatisme. Ved regelmæssigt at indtage små doser af toksiner bliver en person over tid immun over for visse typer giftstoffer. Derudover havde theriac til en vis grad en placeboeffekt. Forskere rapporterer dette i Journal of Ethnopharmacology.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Forskere studerer nu forskellige versioner af theriac, da formuleringen har ændret sig over tid. Måske vil dette give mere information om dets effektivitet mod visse sygdomme.


Date:

by